U gebruikt een oudere browserversie. Update naar de nieuwste versie van Google Chrome, Safari, Mozilla Firefox of Microsoft Edge voor de beste site-ervaring.

image/svg+xml image/svg+xml image/svg+xml image/svg+xml image/svg+xml fb-white-10x14fb-10x14 ok-white-10x19ok-10x19 twitter-white-18x14twitter-18x14vk-white-16x11vk

Bent u op zoek naar een e-learning platform dat u zal helpen de training van uw medewerkers binnen uw organisatie te stroomlijnen? Er zijn heel wat oplossingen die het onderzoeken waard zijn, maar wij gaan in dit artikel uit van de vijf populairste platformen. Wij zullen hun belangrijkste kenmerken analyseren, hun voor- en nadelen bekijken, en hun prijzen vergelijken om u te helpen een weloverwogen keuze te maken. Maar laten we, voordat we de verschillende software opties in detail bekijken, eerst eens zien wat een e-learning platform in Nederland is en hoe het precies werkt.

Wat is een online leerplatform?

Voordat we beginnen over online e-learning platformen is het eerst verstandig dat we u iets meer vertellen voordat u kunt denken over welke u het beste kan aanschaffen. In het algemeen wordt een e-learning platform gezien als een informatiesysteem dat scholen, universiteiten, en bedrijven gebruiken voor onderwijs/training. Er is echter geen consensus over welke specifieke kenmerken het absoluut zou moeten hebben. 

Sommigen zien het meer als een content management systeem (CMS), anderen als een learning management system (LMS), weer anderen zien een e-learning platform als een computerondersteund samenwerkend leersysteem (CSCLS), en nog anderen zien het als een virtuele community van studenten, docenten en professoren die strategieën voor kennisbeheer (KM) gebruiken. 

In dit artikel beschouwen we een e-learning platform als een LMS en zullen we het omschrijven als software voor het beheer van online trainingen. Een LMS automatiseert de meest saaie en eentonige onderdelen van de training, zoals het geven van cijfers, het verwerken van statistieken, en het genereren van rapporten. Bovendien kunt u, wat bedrijfstraining betreft, uw medewerkers trainen met een e-learning training cursus zonder het kantoor te hoeven verlaten, en zo alle processen direct vanaf uw werkcomputer beheren. Wat de medewerkers betreft, zij kunnen altijd en overal online leren, zelfs via hun smartphones.

iSpring Learn LMS

Robuust e-learning platform dat u helpt de training van uw medewerkers te stroomlijnen.

Gratis proefversie Meer informatie

Welke e-learning platformen zijn er hoe kiest u? 

Met meer dan 800 concurrerende learning management systems op de leermarkt kan het een hele opgave zijn om één oplossing te kiezen, vooral als het uw eerste e-learning platform is. Het eerste wat u moet doen wanneer u een platform kiest, is ingaan op uw behoeften. Alleen zo komt u op het beste e-learning platform. Hier zijn drie belangrijke aandachtspunten waarmee u rekening moet houden wanneer u een keuze maakt:

Academisch tegenover bedrijfsleven

Zowel bedrijfs- als academische e-learning platformen stellen u in staat om bepaalde trainingsprocessen te automatiseren en online toegang tot lesmateriaal te verschaffen, maar toch hebben deze een aantal belangrijke verschillen. Deze e-learning opties hebben op zijn minst verschillende organisatiestructuren, planningseenheden, en tracking- en beoordelingssystemen. Daarnaast zijn bedrijfs-LMS’en flexibeler en kunnen zij het materiaal gemakkelijk en vaak bijwerken. 

Industrie en toepassingen

Er kunnen enkele specifieke vereisten zijn voor een LMS, afhankelijk van uw bedrijfssector. Wanneer u een organisatie in de gezondheidszorg bent bijvoorbeeld, hebt u misschien een LMS nodig dat geïntegreerd kan worden met een ziekenhuis beheersysteem en ACCME webdiensten.

Wanneer u een e-learning platform kiest, moet u ook weten of het al uw gebruikssituaties aankan. Kan het u bijvoorbeeld helpen bij het automatiseren van de onboarding van medewerkers of is het geschikt voor channel partner training? Bij de training van bedrijfspartners kunt u bijvoorbeeld groepen externe lerenden aanmaken die toegang hebben tot specifiek lesmateriaal, maar beperkt zijn wat betreft het bekijken van andere inhoud en het gebruik van andere LMS-mogelijkheden.

Kenmerken/eigenschappen

Nou, dat is nogal een breed onderzoeksveld. Het kan een handige zet zijn om een lijst van LMS-behoeften op te stellen en dan uit te zoeken of er een leverancier is die de functies biedt die u nodig hebt. Om u te helpen de keuze iets gemakkelijker te maken hebben wij een lijst van veel voorkomende eisen voor learning management systemen opgesteld, zodat u deze gemakkelijk en overzichtelijk kunt bekijken.

Laten we nu eens een uitgebreide blik werpen op de 5 best presterende e-learning platformen op de markt in 2023.

e-learning platformSoort oplossingHet beste voor
1. iSpring Learn LMSEen cloudgebaseerd LMS dat eenvoudig in gebruik is, maar beschikt over geavanceerd gebruikers- en materiaalbeheer, krachtige authoring opties, en een krachtige rapportage onderbouwing.Werkt goed voor kleine tot middelgrote bedrijven die snel e-learning cursussen willen maken en delen en blended training willen geven met één enkel platform.
2. EasygeneratorEasygenerator is een cloudgebaseerde cursus authoring en e-learning software waarmee gebruikers cursussen voor onderwijs en training kunnen maken, ontwerpen, publiceren en volgen.Het systeem is ontworpen voor gebruik door bedrijven, onderwijsinstellingen, non-profit organisaties en overheidsinstanties.
3. HuddleHuddle is een cloudgebaseerde oplossing voor e-learning en online communities waarmee bedrijven en leerinstellingen online cursussen en communities kunnen creëren om het zelf-leren te bevorderen. Het biedt functies zoals cursussen schrijven, materiaal beheren, gamificatie, en nog veel meer.Met de e-learning module kunnen bedrijven digitaal materiaal zoals video’s, audio, e-books en PDF-bestanden uploaden in een digitaal e-learning platform om online cursussen te maken, en de lerenden kunnen door de toegewezen modules en lessen navigeren zoals ze zijn toegewezen. Het is vooral gericht op kleine en middelgrote bedrijven.
4. Articulate Storyline 360Storyline 360 is een cloudgebaseerd e-learning authoring tool waarmee instructieontwerpers aangepaste, interactieve cursussen kunnen maken. In Storyline hebben ontwerpers toegang tot een groot aantal e-learning functies, waaronder quizzen, schermopname en softwaresimulatie.Met Storyline bouwt u e-learning lessen op basis van dia’s die instructie, audio, video en interacties combineren om boeiende online cursussen te maken. Elke dia is een leeg canvas om uw lesmateriaal in scènes te organiseren: wanneer gebruikers met verschillende elementen op de dia interageren, zullen bepaalde acties bepaalde reacties uitlokken.
5. Adobe Learning ManagerEen cloudgebaseerd leerplatform dat zich onderscheidt door zijn geavanceerde mogelijkheden voor sociaal leren, e-learning, het beheer van vaardigheden, en uitgebreide rapportage.Een goede oplossing voor grote bedrijven die channel partners moeten trainen en meertalige e-learning moeten aanbieden.

1. iSpring Learn LMS

Het iSpring Learn LMS e-learning platform

iSpring Learn is een cloudgebaseerd LMS dat gemakkelijk te gebruiken is maar vol geweldige functies zit waarmee u snel trainingsprogramma’s kunt maken en aanbieden. Het dekt alle trainingsbehoeften, van onboarding van nieuwe medewerkers tot het opzetten van complexe stap-voor-stap programma’s voor doorlopende training, en ondersteunt niet alleen standaard e-learning via online cursussen, maar ook training onder leiding van een instructeur via Zoom. 

In tegenstelling tot veel andere e-learning platformen heeft iSpring Learn geweldige authoring mogelijkheden. Het heeft een ingebouwde tool om eenvoudige cursussen in een browser te maken, en een geïntegreerde authoring toolkit met alle functies, iSpring Suite. Met laatstgenoemde kunt u boeiende interactieve cursussen, dialoogsimulaties, quizzen, en video tutorials bouwen. De naadloze integratie met iSpring Learn zorgt ervoor dat al uw lesmateriaal perfect werkt nadat u het geüpload heeft naar het LMS.

Andere belangrijke voordelen van iSpring Learn voor het maken van e-learning zijn een robuuste rapportage engine, perfecte gebruikerservaring, en native mobiele apps voor iOS en Android waarmee gebruikers onderweg kunnen leren.

Voordelen

 • Leerpaden om stapsgewijze trainingsprogramma’s te maken en het leerproces te automatiseren
 • Een ingebouwd authoring tool waarmee u flexibele e-learning cursussen meteen in een browser kunt maken
 • Integratie met de krachtige toolkit iSpring Suite voor het schrijven van cursussen, gratis inbegrepen
 • Een geavanceerd rapportagesysteem met een visueel dashboard en flexibele aanpassingsmogelijkheden
 • Mooie native mobiele app met de mogelijkheid om offline te leren
 • Integratie met Zoom voor online bijeenkomsten en trainingen onder leiding van een docent
 • Eenvoudige moderne interface
 • Gamification met klassementen, badges, en punten
 • Uitstekende technische ondersteuning

Nadelen

 • Geen xAPI, PENS, of LTI ondersteuning
 • Geen discussieborden voor sociaal leren

Het meest geschikt voor

iSpring Learn online LMS werkt goed voor kleine tot middelgrote bedrijven die zowel snel e-learning cursussen moeten maken en aanbieden als blended training moeten uitvoeren met één enkel online e-learning platform.

De prijs

Er zijn verschillende abonnementen die afhankelijk zijn van het aantal lerenden dat zich per maand bij het LMS aanmeldt – vanaf €3.64/gebruiker/maand voor maximaal 100 actieve gebruikers.

Probeer hier een gratis proefversie →

2. Easygenerator

Het Easygenerator e-learning platform

Easygenerator is een cloudgebaseerde learning management system oplossing die probeert voor elk soort organisatie een goede optie te zijn. De oplossing stelt gebruikers in staat om cursussen te maken. Tot de belangrijkste functies behoren het maken van cursussen, samen schrijven van e-learning en gebruikersbeheer. Easygenerator werkt binnen het LMS op SaaS en is dus een e-learning SaaS platform.

Gebruikers kunnen binnen hun organisatie hun cursussen ontwerpen door materiaal te maken en leerdoelen te definiëren. Auteurs kunnen hun eigen instructie- en grafische ontwerpen gebruiken voor de cursussen die ze ontwerpen. Er zijn ook publicatietools beschikbaar waarmee auteurs de cursus kunnen aanbieden. Auteurs kunnen ook kant-en-klare sjablonen gebruiken en de kleuren aanpassen om cursussen te ontwerpen.

Met Easygenerator online e-learning kunnen lerenden doelen stellen en evaluaties maken. De lerenden kunnen hun leerdoelen volgen door de beoordelingen te analyseren. Er is ook een gebruikersvriendelijke interface waarmee gebruikers cursussen kunnen ontwerpen zonder scripts of kennis van programmeren.

Easygenerator heeft een maandelijks abonnement. Ondersteuning wordt geboden via e-mail, een kennisbank, video’s, een online helpdesk, live chat en via de telefoon. Bovendien is er een mobiele app om het mobiele leren gemakkelijk te maken.

Pros

 • De sjablonen zijn visueel aantrekkelijk, en eenvoudig genoeg om iedereen in staat te stellen direct een cursus te maken
 • Easygenerator heeft een intuïtieve gebruikersinterface en is daarom gemakkelijk te gebruiken
 • Intuïtief en gemakkelijk te gebruiken. Veel opties om de meest interactieve trainingsmodule te maken. Veel functionaliteiten

Cons

 • In vergelijking met andere programma’ s heeft het een gebrek aan interne afbeeldingen en lettertypes. Een interne bibliotheek van grafische elementen of beelden zou de tijd verminderen die nodig is om externe elementen te vinden en te uploaden
 • Alleen beperkte opties voor rapportage en klantenbeheer
 • De rapportage is gebaseerd op cursussen en niet op gebruikers, dus het is moeilijk om het leertraject te volgen

Het meest geschikt voor

Een oplossing voor een organisatie die e-learning wil opzetten en niet verwacht met teveel auteurs tegelijk te gaan werken. Voor grote bedrijven zijn de kosten voor e-learning wel redelijk bepalend. Zeker wanneer het vergelijken met alternatieve opties.

De prijs

Er zijn verschillende abonnementen beschikbaar voor gebruikers van Easygenerator. De Pro versie kost €1149 per jaar (€96 per maand) en voor slechts 1 auteur. Voor de mensen die met meerdere auteurs werken zit u al snel op de Team versie, €5745 per jaar of €479 per maand.

3. Huddle

Het Huddle e-learning platform

Steeds meer bedrijven zien de waarde van het bouwen van een community rondom hun website of hun community. Dit is een goede start voor ondernemers die een levendig, actief en meeslepend online platform kunnen ontwikkelen voor hun doelgroep. Het is niet alleen community software, maar u kunt ook premium content voor e-learning opzetten. Er zijn dus meerdere mogelijkheden, afhankelijk waar uw lezers om vragen. U kunt gemakkelijk netwerk en handouts toevoegen of video’s. Dit verloopt volledig online is en een webgebaseerd platform.

Pros

 • Geen technische kennis nodig
 • Voortgangsindicator voor leden met uw cursus
 • Huddle kan volledig aangepast worden naar de huisstijl van uw website of webshop
 • Goede bruikbaarheid voor mensen die geen grote e-learning mogelijkheden nodig hebben

Cons

 • Niet veel integraties beschikbaar
 • Relatief beperkt product, niet veel koppelingen
 • Meer gericht op het commerciële aspect, niet het leeraspect

Het meest geschikt voor

Huddle is vooral een goede keuze voor gebruikers die ook buitengewoon geïnteresseerd zijn in een community. Voor bedrijven of grotere bedrijven die in meerdere talen een e-learning opzet willen maken is Huddle niet de ideale oplossing. 

De prijs

Bij een abonnement van Huddle e-learning zijn er drie verschillende keuzes. Lite, Premium en Ultimate. Bij Premium zijn er tot 500 gebruikers, bij Ultimate is het aantal gebruikers onbeperkt. Voor Ultimate betaal je €125 per maand en voor Premium €49 per maand.

4. Articulate Storyline 360

Het Articulate Storyline 360 e-learning platform

Articulate Storyline 360 is een cloudgebaseerde e-learning authoring tool waarmee de ontwerpers van cursussen op maat interactieve cursussen kunnen maken. In Storyline hebben de ontwerpers toegang tot een groot aantal e-learning-functies, waaronder quizzen, schermopname en softwaresimulatie. 

Storyline heeft een unieke reeks ingebouwde functies waarmee ontwikkelaars unieke, aangepaste functies aan hun e-learning cursus kunnen toevoegen, zoals animaties, interacties, media, simulaties en beoordelingen.

Pros

 • In hoge mate aan te passen – Storyline gebruikt ingebouwde functies met vooraf geïnstalleerd e-learning materiaal dat kan worden aangepast. Auteurs kunnen het uiterlijk van objecten veranderen, effecten toevoegen, triggers instellen, en functies aanpassen zodat deze op verschillende manieren werken
 • Creatieve mogelijkheden – Auteurs kunnen in Storyline hun creativiteit de vrije loop laten door ingebouwde e-learning functies aan te passen aan het uiterlijk en de functionaliteit van hun cursus. Ook met het materiaal zelf is behoorlijk wat mogelijk, zoals afbeeldingen, animaties en kenniscontroles, en ook met de manier waarop het materiaal verschijnt en hoe ermee omgegaan wordt
 • Ingebouwde design tools – In plaats van tijd te verspillen aan het leren van geavanceerde ontwikkelingstechnieken voor e-learning maken eenvoudige ingebouwde functies, zoals toestanden en knoppen, het authoring van e-learning in Storyline eenvoudiger en handiger

Cons

 • De e-learning software heeft een nogal hoge leercurve, zoveel vrijheid betekent ook veel om te leren
 • De schermopname functionaliteit is eenvoudig in vergelijking met andere e-learning oplossingen
 • Zeker niet de meest gebruikersvriendelijke e-learning interface, het gaat even duren voordat iemand deze software onder de knie heeft

Het meest geschikt voor

Het is duidelijk dat Articulate Storyline 360 authoring tools weet te bieden die het gemakkelijk maken om samen te werken aan e-learning projecten. Zeker voor bedrijven en teams die samen werken aan e-learning is dit buitengewoon handig. Kleinere organisaties of personen (of ZZP’ers) krijgen een veelvoud aan opties waar ze wel voor betalen, maar waarschijnlijk niets aan hebben.

De prijs

De jaarlijkse kosten voor een Teams Plan bedraagt maar liefst $1.399 per gebruiker, per jaar. De plannen voor ZZP’ers zijn net iets goedkoper, $1.099.

5. Adobe Learning Manager

Het Adobe Learning Manager e-learning platform

Adobe Learning Manager is een online cloudgebaseerd leerplatform dat opvalt door zijn geavanceerde mogelijkheden voor sociaal leren, competentiemanagement, en mogelijkheden voor een uitgebreide rapportage.

In tegenstelling tot veel andere e-learning concurrenten, hebben beheerders met dit LMS mogelijkheden externe groepen te maken en beheren – bijvoorbeeld voor het trainen van bedrijfspartners. Adobe Learning Manager biedt echter geen authoring functies, dus om het materiaal te maken moet u een extra authoring tool kopen. Toch heeft het LMS een bibliotheek van kant-en-klare e-learning cursussen die afzonderlijk kunnen worden gekocht. Als u in een meertalige online omgeving werkt, zal het platform een enorme uitkomst zijn, omdat u er meerdere versies van cursussen in verschillende talen mee kunt maken.

Het LMS is heel interessant wat de mogelijkheden voor sociaal leren betreft. Het stelt lerenden in staat video’s en audio’s op te nemen en die met hun collega’s te delen, het biedt cursus specifieke discussieborden waar gebruikers hun vragen kunnen stellen en informatie te vergelijken, en het gebruikt een systeem van vaardigheden die door admins van de organisatie kunnen worden aangemaakt en door lerenden kunnen worden verworven door cursussen te voltooien.

Pros

 • Een robuuste rapportagetool met grafieken en aangepaste en geplande rapporten
 • Uitgebreide functies voor sociaal leren en e-learning met een mogelijkheid om door gebruikers gegenereerd materiaal te creëren
 • Een systeem van vaardigheden om de betrokkenheid van de lerenden te vergroten
 • Een cursuscatalogus die een groot aantal cursussen over verschillende onderwerpen aanbiedt
 • Hiermee kunt u niet alleen interne lerenden beheren, maar ook externe gebruikers, wat nuttig is voor het trainen van channel partners
 • De mogelijkheid om meerdere versies van het materiaal in verschillende talen te maken
 • Integraties met diensten van derden, waaronder Zoom, Salesforce, BlueJeans, ADFS, en LinkedIn Learning

Cons

 • Geen ingebouwde authoring tools
 • De cursussen die in de inhoudsbibliotheek beschikbaar zijn, kunnen te duur zijn
 • Vrij beperkte merk functionaliteit en een gebrek aan beveiligingsfuncties

Het meest geschikt voor

Adobe Learning Manager is een goede oplossing voor grote bedrijven die channel partners moeten trainen en meertalige e-learning moeten geven. Zo hoeft u bijvoorbeeld inhoud en vragen niet constant opnieuw te maken maar kunt u ze gewoon vertalen.

De prijs

De prijs hangt af van het maximum aantal lerenden dat zich maandelijks bij het LMS kan aanmelden en begint bij €4/maand per lerende. Om een exacte prijs te krijgen zult u echter contact moeten opnemen met Adobe.

De conclusie

In dit artikel zijn vijf e-learning platformen onder de loep genomen die perfect geschikt zijn voor bedrijfstrainingen. Al deze oplossingen lijken op het eerste gezicht sterk op elkaar, maar elk platform heeft zijn eigen unieke mogelijkheden wanneer we ze met elkaar gaan vergelijken.

Bent u op zoek naar een eenvoudig en gebruiksvriendelijk platform voor e-learning waarmee u in slechts één dag trainingen kunt starten en dat een enorme hoeveelheid functionaliteiten en mogelijkheden biedt voor het schrijven van e-learning materiaal? U hebt geen creditcard of zakelijk e-mailadres nodig om de iSpring Learn LMS proefversie te proberen en zo kennis te maken met het e-learning platform en zelf te zien wat de mogelijkheden zijn voor uw organisatie.

iSpring Learn

Snel LMS

voor uw bedrijfskritische projecten

Snel LMS voor uw bedrijfskritische projecten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

iSpring Learn
Ontdek alle mogelijkheden van het e-learning platform
Gratis Proberen