U gebruikt een oudere browserversie. Update naar de nieuwste versie van Google Chrome, Safari, Mozilla Firefox of Microsoft Edge voor de beste site-ervaring.

image/svg+xml image/svg+xml image/svg+xml image/svg+xml image/svg+xml fb-white-10x14fb-10x14 ok-white-10x19ok-10x19 twitter-white-18x14twitter-18x14vk-white-16x11vk

Video is tegenwoordig overal, en als u geen video en geen instructievideo gebruikt maakt loopt u waarschijnlijk al achter. Een instructievideo laten maken of zelf maken lijkt dus een logische stap. Volgens Wyzowl’s jaarlijkse State of Video Marketing Onderzoek van 2019 geeft 68% van de mensen de voorkeur aan het bekijken van een korte video boven artikelen (15%), infographics (4%), presentaties (4%), en e-books (3%). Met andere woorden, een instructievideo maken is zeker de moeite waard om een keer te proberen, vooral als het zelf maken mogelijk is om te doen zonder veel geld uit te geven.

Instructiefilmpje maken: Waarom?

Lange tijd waren de productiekosten en de complexiteit van een instructiefilmpje maken de reden om het niet te doen. Traditionele presentaties, instructies en artikelen leken over het algemeen veiliger en eenvoudiger om te maken dan een instructievideo.

Vandaag, nu bijna iedereen een smartphone met een goede camera in zijn zak heeft, kunnen we duizenden video tutorials vinden op YouTube, van hoe je een hamburger maakt tot hoe je een raket bouwt vanuit het niets. We zijn gewend geraakt aan videomateriaal en nu verwachten we ze ook. Vandaar de noodzaak van het gebruik van een instructievideo.

Sterker nog, een instructievideo is een uitstekende keuze om mensen te leren hoe ze iets moeten doen. In plaats van bergen ingewikkelde instructies te schrijven, kunt u het gewoon eenvoudig in actie laten zien. Een instructievideo is niet alleen vanzelfsprekend, het voegt ook een persoonlijk gevoel en een realistische context toe aan de leermodule. Er zijn zelfs interessante statistieken van Forrester die aantonen dat als een beeld meer waard is dan duizend woorden, een video kan staan voor 1,8 miljoen woorden.

Maar het gaat niet alleen om how-to’s. Een instructievideo kan ook een veelzijdig hulpmiddel zijn voor onboarding, compliance training, ontwikkeling van de hard skills en zelfs klantenondersteuning.

Nogmaals, voor het maken van een instructievideo zijn tegenwoordig niet per se dure apparatuur, een cameraploeg en dure instructievideo software nodig. Immers, als YouTubers het met succes kunnen doen, kunt u het ook. Bovendien bespreken we welke opties u hebt voor bedrijfsopleidingen en wat er nodig is een dergelijke instructievideo te maken.

iSpring Suite

Maak instructievideo’s die lijken op die in een professionele studio met iSpring Suite.

Gratis proefversie Meer informatie

5 soorten video materiaal voor een instructie video maken

Laten we, voordat u begint met filmen, bepalen welk type video het beste bij uw bedrijfsdoelstellingen past.

Presentatie door experts​

De video is afkomstig van het YouTube kanaal van “Service Design Show”

Videopresentaties door deskundigen op verschillende gebieden zijn de beste manier om nieuwe ideeën te introduceren, bepaalde concepten te delen en mensen te inspireren. Ze kunnen worden gemaakt door eenvoudig een live toespraak of presentatie van een deskundige op te nemen, of bewust vanaf nul worden gemaakt om een bepaald onderwerp te behandelen.

Een dergelijke instructievideo werkt gewoon fantastisch, niet alleen voor interne personeelstraining, maar ook voor marketingdoeleinden. U kunt deskundige kennis delen met uw potentiële klanten en zo vertrouwen opbouwen als extraatje.

Tip: Neem altijd live bijeenkomsten, webinars en lezingen op van interne en uitgenodigde experts. Het is een goedkope maar effectieve manier om eenmalige leersessies om te zetten in herbruikbaar lesmateriaal.

Praktische tutorial

Praktische tutorials zijn een variatie op het spel “volg de leider”, dat een goed voorbeeld is van leren door te doen. Samen met een instructeur leren lerenden hun hard skills onder de knie te krijgen dankzij een instructievideo. Dit kunnen uiteenlopende onderwerpen zijn zoals social media management, programmeren, of onderhoud van een CNC machine.

Als u besluit dat een instructiefilmpje maken een goed idee is dan is dit type video onmisbaar voor elke baan, want het laat zien hoe iets gedaan moet worden, hoe het goed gedaan moet worden, of hoe het effectiever gedaan kan worden.

Tip: Met iSpring Suite kunt u uw instructievideo’s bewerken zonder enige voorafgaande training: fragmenten bijsnijden of verwijderen, audio toevoegen, en indien nodig twee video’s tegelijk laten zien. Het is de perfecte instructievideo software. Probeer de iSpring Suite 14 dagen gratis uit en maak vandaag nog uw eerste interactieve video, zonder enige technische vaardigheden op het gebied van bewerken.

Software tutorial

Dit type instructievideo is vergelijkbaar met de vorige, op één detail na: de nadruk ligt op het uitleggen hoe software of een webdienst moet worden gebruikt. Bij een dergelijke video tutorial maken is er normaal geen video van de instructeur, alleen een schermopname en een voice-over.

In tegenstelling tot standaard videocolleges vergt het opnemen een schermopname van hoge kwaliteit een aantal speciale functies. Met iSpring Cam Pro van iSpring Suite kunt u bijvoorbeeld kiezen of u het hele scherm wilt opnemen, een bepaald gebied wilt vastleggen, of alleen een app-venster wilt laten zien. U kunt ook uw muisacties uitlichten in een instructievideo en visuele annotaties toevoegen, zodat de leerlingen alles wat u doet gemakkelijk kunnen herhalen.

Tip: Neem video van uw scherm en webcam tegelijk op om een schermopname te maken met live videocommentaar van de presentator. Dit zal de uiteindelijke video levendiger maken.

Demo video

De video is afkomstig van het YouTube kanaal van “zollotech”

Videodemonstraties worden gemaakt om producten in actie te laten zien. Ze kunnen worden gemaakt in de vorm van een videotour voor software en webdiensten, unboxing, installatie, tests en de reviews van fysieke producten, zoals de smartphone in de video hierboven.

Demo video’s kunnen deel uitmaken van de producttraining voor nieuw in dienst genomen medewerkers of kunnen worden gebruikt voor het trainen van personeel over nieuwe producten die het bedrijf op de markt brengt. Deze video’s kunnen ook worden gebruikt door uw verkoopteam om klanten te helpen uw product beter te begrijpen, hoe ze er voordeel bij hebben en hoe ze het daadwerkelijk kunnen gebruiken.

Tip: Het is niet nodig om alles op alles te zetten om de perfecte kwaliteit van uw videodemonstratie te bereiken. Een te gepolijste demo of instructievideo kan er kunstmatig uitzien.

Virtuele rondleiding

De video is afkomstig van het YouTube kanaal van “SpaceX”

Virtuele rondleidingen zijn een soort merkvideo. Ze kunnen uw kijkers een rondleiding geven door het kantoor of de productielocaties van uw bedrijf, of de vorm aannemen van een “maak kennis met het team”-video of korte interviews met het personeel.

Virtuele rondleidingen zijn geweldig voor onboarding en ze zijn ook nuttig voor HR, omdat ze kandidaten een informele blik achter de schermen van uw bedrijf geven en het op die manier menselijker maken.

Tip: U hoeft geen “perfect” filmpje te maken, want hoe eenvoudiger het is, hoe authentieker het lijkt. Gebruik niettemin een statief om het schokkerige en schokkerige effect van found footage te vermijden. Eenvoudig betekent niet.

Wat educatieve ontwerpers kunnen leren van YouTube bloggers

Dagelijks worden er bijna 5 miljard video’s bekeken op YouTube. Net zoals er heel wat te leren valt van de educatieve kanalen op YouTube, zijn er evenveel manieren waarop wij kunnen leren van de technieken die YouTube influencers gebruiken om hun ideeën te presenteren. Hier zijn vier eenvoudige dingen die u nu al gemakkelijk kunt gebruiken.

1. Maak playlists van steeds kleinere fragmenten

U vindt geen rommelige verzameling video’s op populaire kanalen. Ze zijn meestal georganiseerd in playlists. Een playlist is een verzameling video’s over een bepaald onderwerp, die automatisch na elkaar worden afgespeeld.

Als u een lange video hebt, bijvoorbeeld een opname van een conferentie, splits hem dan op in kleinere logische delen en combineer die in een playlist (of een leerpad als u een LMS systeem gebruikt). Leerlingen zullen de video dan veel gemakkelijker in kleine stukjes van 5 of 10 minuten kunnen bekijken, in plaats van te moeten zoeken waar ze gebleven waren. Omdat deze online te maken zijn met een simpel script en het een beetje dezelfde look heeft als PowerPoint is zelf informatie invoegen erg gemakkelijk.

Deze opname van een Slack conferentie is opgedeeld in kortere delen en georganiseerd in een playlist.

2. Maak informatieve thumbnails

Een thumbnail is een omslag voor een video, die kijkers een snelle momentopname kan geven van wat zij mogen verwachten als zij op Afspelen klikken. Wanneer u een video gaat uploaden, wordt die getoond met een automatisch gegenereerde thumbnail, die een willekeurige opname is die misschien niet informatief is en vaak onhandig is (presentator met mond open en ogen dicht, wazige beweging, enz.)

Als u wat tekst op de thumbnail zet als uitleg bij de video, vergemakkelijkt u de navigatie en krijgt u meer belangstelling van de lerenden, omdat zij snel kunnen zien of het materiaal voor hen relevant is.

Thumbnails scheppen verwachtingen bij de kijkers over wat zij zullen zien nadat zij op Afspelen geklikt hebben en hoe lang de eigenlijke les is.

3. Gebruik ondertiteling en transcriptie

Video is echt een geweldig formaat om iets te demonstreren, maar sommige leerlingen kijken naar video’s met het geluid uitgezet en anderen geven er nog steeds de voorkeur aan een transcript door te bladeren om de voor hen relevante plekken te vinden. Dankzij alternatieven zoals ondertitels en transcripties kunnen mensen met verschillende leerstijlen (of zelfs handicaps) kiezen welke manier voor hen het beste werkt.

Met een transcriptie kunnen kijkers direct doorklikken naar het punt dat voor hen het interessantst is.

4. Annotaties toevoegen

Annotaties, of YouTube Kaarten, zijn speciale hulpmiddelen waarmee kijkers interactie hebben met een video. Ze zien eruit als kleine vakjes die tijdens of aan het eind van een video tevoorschijn komen en u aanmoedigen om actie te ondernemen: de video liken, u abonneren op het kanaal, een poll beantwoorden, een andere video bekijken, of een link naar een bepaalde website volgen.

Als u YouTube gebruikt voor het hosten van uw video instructie, of als uw LMS systeem dat toestaat, gebruik dan deze mogelijkheden om de betrokkenheid van de leerlingen te vergroten. Als u dat niet kunt, kunt u in de beschrijving op zijn minst andere video’s aanbevelen die ook nuttig kunnen zijn voor de lerenden.

In deze video worden annotaties gebruikt om aan te geven wat u hierna moet bekijken.

Klaar om te proberen uw eigen
instructievideo’s te maken?

Aangezien het maken een goede instructievideo nu binnen het bereik ligt van iedereen met eender welk budget of teamgrootte, is het enige wat misschien nog overblijft en waar we iets aan moeten doen, de wens om de dingen te blijven doen zoals we die altijd gedaan hebben.

iSpring Suite is een authoring tool waarmee gebruikers in recordtijd interactieve cursussen en assessments kunnen maken. Aarzel niet om iSpring Suite gratis uit te proberen en uw training te verbeteren met professioneel uitziende video’s zoals in een van de voorbeelden uit dit artikel of nog veel beter.

iSpring Suite

Snelle cursus authoring toolkit

Maak in recordtijd online cursussen en assessments

Snelle cursus authoring toolkit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

iSpring Suite
Instructievideo maken met iSpring Suite
Gratis Proberen