U gebruikt een oudere browserversie. Update naar de nieuwste versie van Google Chrome, Safari, Mozilla Firefox of Microsoft Edge voor de beste site-ervaring.

image/svg+xml image/svg+xml image/svg+xml image/svg+xml image/svg+xml fb-white-10x14fb-10x14 ok-white-10x19ok-10x19 twitter-white-18x14twitter-18x14vk-white-16x11vk

E-learning in de zorg, waarom is het absoluut noodzakelijk en wat moeten we er precies van weten? Voor de meeste beroepen is op de hoogte blijven van de nieuwste ontwikkelingen en jezelf bijscholen met betrekking tot de nieuwste technologieën een kwestie van bij de tijd blijven.

Voor medische beroepsbeoefenaars is het veel meer dan dat. Het is vaak een kwestie van leven en dood. E-learning in de zorg lijkt dan ook absoluut noodzakelijk.

Voortdurende bijscholing in de geneeskunde is niet alleen een “nice to have”, maar verplicht voor degenen die in de gezondheidszorg werkzaam zijn. De kennis en vaardigheden moeten niet alleen op peil gehouden worden, maar ook regelmatig worden uitgebreid en bijgewerkt.

Zelfs wat in het vak als “beste aanpak” wordt beschouwd, kan in tien jaar tijd drastisch veranderen. Gesprekstechnieken voor het voeren van een gesprek met een patiënt kunnen zich steeds blijven verbeteren bijvoorbeeld. Een gesprek kan namelijk verschillende wendingen nemen, dus daarom in ee.

Het “verplicht stellen” van bijscholing voor professionals in de gezondheidszorg is niet alleen maar een uitdrukking. In de meeste landen zijn zorgverleners wettelijk verplicht om elk jaar een aantal studiepunten te volgen om hun status van actieve zorgverlener te behouden.

Wat is e-learning in de zorg precies?

Het is een goede vraag: wat is e-learning in de zorg precies? Een leersysteem dat gebaseerd is op formeel onderwijs maar met behulp van elektronische middelen wordt e-learning genoemd. Hoewel het leren zowel binnen als buiten de klaslokalen kan plaatsvinden, vormt het gebruik van computers en Internet het belangrijkste onderdeel van e-learning. E-learning kan ook worden omschreven als een door een netwerk mogelijk gemaakte overdracht van vaardigheden en kennis, waarbij het onderwijs aan een groot aantal ontvangers op hetzelfde of op verschillende tijdstippen wordt gegeven. In het begin was dit geen populaire optie, omdat men verwachtte dat dit systeem het menselijke element miste dat bij het leren vereist was.

Maar met de snelle vooruitgang van de technologie en de vooruitgang van de leersystemen, wordt het nu door het grote publiek omarmd. De invoering van computers lag aan de basis van deze revolutie en met het verstrijken van de tijd, nu we verslaafd raken aan smartphones, tablets, enz. krijgen deze apparaten nu een belangrijke plek in de klaslokalen om te leren. Boeken worden langzamerhand vervangen door elektronisch lesmateriaal. Kennis kan ook gedeeld worden via het internet, dat 24/7, overal en altijd toegankelijk is.

Het wordt gewoonlijk via het internet gedaan, en de lerenden kunnen op elke gewenste plaats en tijd online goed bij hun lesmateriaal. Er zijn tal van e-learning methoden beschikbaar, zoals online lessen, interactieve lezingen, webinars, of zelfs webgebaseerde trainingen. 

Als het om gezondheidszorg gaat bestaat e-learning ook in meerdere vormen. Medewerkers in de gezondheidszorg kunnen goed live lezingen bijwonen met deskundige professionals. Zij kunnen zich ook inschrijven voor webinars of cursussen over specifieke onderwerpen en vooraf opgenomen lezingen bekijken wanneer het hun het beste uitkomt. Bijvoorbeeld:

  • Bepaalde ziekenhuizen of zorgaanbieders bieden allerlei cursussen aan, zoals een cursus over kanker, waarmee men de nieuwste vaardigheden kan leren, een diploma of certificaat of kan verdienen, en verschillende carrière voordelen kan binnenhalen.
  • Verschillende plekken bieden gezondheidswerkers vele webinars aan waarmee zij op de hoogte kunnen blijven van de meest recente gebeurtenissen en ontwikkelingen in de gezondheidszorg. 

Het is ook mogelijk om via e-learning naar universiteiten en hogescholen te gaan en in de loop van de tijd een volwaardig diploma of certificaat te behalen. Op bepaalde plaatsen kunnen particulieren de instellingen vinden waarmee zij online een diploma of certificaat kunnen behalen op bijna elk gebied.

De waarde van de e-learning markt

De uitgaven voor online onderwijs zijn van 2011 tot 2015 met bijna een derde gestegen (van 35,6 miljard dollar tot 107 miljard dollar). Dat is dus goed wat geld. Belangrijker is dat online onderwijs in 2015 22 procent van de totale inkomsten uit het hoger onderwijs vertegenwoordigde.

In 2019 werd de wereldwijde markt voor online trainingen, die vooral gedreven wordt door de proliferatie van smart devices en naadloze internetconnectiviteit, geschat op 76,4 miljard dollar. Verwacht wordt dat de markt van 2020 tot 2027 zal groeien met een samengesteld jaarlijks groeipercentage van 18,1 procent. Het jaar 2020 werd ook gekenmerkt door een investering van 30 miljard dollar aan risicodragend kapitaal in startups op het gebied van e-learning en digitale gezondheid.

Volgens de meest recente gegevens zal de industrie van het online leren tegen 2026 370 miljard dollar overschrijden.

iSpring Suite

Kies voor een robuuste authoring toolkit om e-learning snel en gemakkelijk e-learning in de zorg te implementeren.

Gratis proefversie Meer informatie

5 voordelen van het gebruik van e-learning voor een verpleegkundige in de gezondheidszorg

De gezondheidszorg is een belangrijke sector. Een sector waar het halen van een certificaat nodig is voordat mensen kunnen werken. Vooral als het erom gaat patiënten te helpen genezen van ziekten en aandoeningen en deze natuurlijk ook te voorkomen. De beste manier om hen te helpen is door zo veel mogelijk te leren over de oorzaken, de symptomen en de prognoses ervan. Aangezien tijd doorbrengen in klaslokalen de zorg voor patiënten in de weg staat, biedt e-learning een voordelige manier voor zorgverleners om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen op het gebied van diagnoses en behandelingen. Hieronder volgen nog 5 andere voordelen van e-learning in de gezondheidszorg.

#1 – E-learning kan overal gebeuren.

Een van de redenen waarom veel gezondheidswerkers niet de voortdurende studie krijgen die zij nodig hebben, is de toegankelijkheid daarvan. Na de hele dag gewerkt te hebben, en voor sommigen de hele nacht, is het soms onmogelijk om lessen bij te wonen. Om nog maar te zwijgen van het onvoorspelbare rooster waar veel zorgverleners mee te maken krijgen. Met e-learning kunnen zorgverleners op kantoor, thuis, of zelfs in de trein studeren. E-learning is mobiel, wat betekent dat het toegankelijk is met een laptop, tablet, of een smartphone, zolang de gebruiker maar een internetverbinding heeft. Bekijk het cursusmateriaal wanneer u het nodig hebt, print het zelfs uit, en doorloop de cursus waar en wanneer u maar wilt.

#2 – Het kan effectiever zijn dan traditioneel leren.

Veel mensen zijn goed sceptisch over e-learning, omdat het mensen in staat stelt te leren van waar zij maar willen. Daardoor lijkt het alsof het gemakkelijk is, of dat er niet zo veel informatie via dit medium wordt verstrekt. Bovendien zijn sommigen van mening dat e-learning een deel van de discussie voordelen wegneemt die vaak binnen een klassikale omgeving worden opgedaan. Hoewel dit goede punten zijn, lijkt het er toch op dat ze niet geldig zijn.

Uit een rapport dat in opdracht van de Wereldgezondheidsorganisatie is opgesteld, blijkt dat e-learning voor professionals in de gezondheidszorg even doeltreffend of zelfs doeltreffender is dan traditionele leeromgevingen. Dit is waarschijnlijk te danken aan de overvloed aan mogelijkheden die e-learning systemen bevatten. Zij bieden video’s, audio, tekst, werkbladen, en zelfs discussie borden waar de gebruikers kunnen samenkomen en ideeën over de onderwerpen naar voren kunnen brengen. Dit kan de plaats innemen van de voordelen van de interactie tussen de leerlingen in een klaslokaal. Uiteindelijk kan nog steeds een certificaat worden uitgedeeld.

#3 – Het is minder duur dan traditionele trainingsmethodes

De kosten voor traditionele trainingsmethoden zijn ongelooflijk hoog. De trainer moet betaald worden, en het lesmateriaal en de plaats waar de training gegeven wordt, kunnen de zorginstellingen uiteindelijk duizenden dollars kosten. En dan hebben we het nog niet eens over het gebrek aan productiviteit dat ontstaat wanneer zorgverleners een dag of meer van de patiëntenzorg weggehaald moeten worden. 

E-learning is veel minder duur omdat er geen trainer betaald hoeft te worden. Het lesmateriaal is al in het bezit van de gebruikers met een desktop, laptop, tablet of smartphone. Er hoeft geen trainingscentrum gereserveerd te worden, en de zorgverleners kunnen leren wanneer ze niet voor patiënten zorgen. Dit betekent dat zij uiteindelijk hun productiviteit op peil houden, terwijl zij de belangrijke training krijgen die zij nodig hebben om kwaliteitszorg aan hun patiënten te verlenen. 

#4 – Het zorgt voor een informatiebron

Een e-learning systeem biedt een gegevensbank waar zorgverleners terecht kunnen wanneer zij vragen hebben. Zij herinneren zich misschien dat zij in een van de modules iets over het onderwerp gelezen hebben, maar niet meer de details zelf. Binnen enkele minuten kunnen zij in het systeem inloggen, naar de module gaan en de antwoorden vinden die zij nodig hebben. 

De meeste e-learning systemen hebben ook een zoekoptie die gebruikt kan worden om informatie te vinden. Dit kan het proces om te vinden wat nodig is soms gemakkelijker maken. Sommige zorginstellingen zullen in hun e-learning systeem een sectie toevoegen met updates van de informatie die de gebruikers al geleerd hebben. Of zij gebruiken het om de gebruikers op de hoogte te brengen van belangrijk nieuws over de werkplek. Het wordt een soort prikbord, waardoor het gebruik van het e-learning systeem een tweeledig doel heeft. 

#5 – Geschikt voor alle soorten lerenden

Sommige gebruikers zijn mensen die visueel leren, terwijl anderen het beste leren door te lezen of te luisteren. E-learning systemen bevatten video’s, afbeeldingen, audiobestanden en tekst om informatie te presenteren. Dit kan een enorme hulp zijn voor gebruikers die niet goed leren in klaslokalen, omdat colleges met weinig beelden en video’s beperkend zijn. Bovendien moeten sommige lerenden vaak pauzes nemen om informatie op te nemen, of moeten zij in een langzamer tempo leren dan anderen. Met e-learning kunnen de gebruikers hun tijd nemen om de informatie te leren. Zij hoeven zich niet opgejaagd te voelen en zij hoeven ook niet op anderen te wachten als zij klaar zijn om naar de volgende module te gaan. 

Dit kan een enorme hulp zijn voor de gezondheidszorg, want de leerlingen moeten er zeker van zijn dat zij de tijdens de training verstrekte informatie goed opnemen. Zo niet, dan vergroten zij het risico dat zij de patiënten niet goed verzorgen wegens het ontbreken van nauwkeurige informatie.

De beste e-learning software voor medisch personeel in de zorg

Het mag duidelijk zijn dat e-learning buitengewoon belangrijk is voor het goed helpen van cliënten en voor het goed voorbereiden voor de zorg. Daarin kan de juiste software natuurlijk het verschil. Uiteindelijk maakt het niet heel erg veel uit welke technologie u gebruikt. Maar natuurlijk is het wel belangrijk dat uw software aan een bepaald aantal opties voldoet. Daarom geven we hieronder een aantal van de meest bekende opties voor e-learning in de gezondheidszorg waar u zeker van kunt profiteren.

iSpring Suite

E-learning in de zorg met iSpring Suite

Het iSpring Suite pakket is gemaakt voor het opzetten van gepersonaliseerde cursussen. U kunt het zelf uitproberen voordat u bepaalt of het programma precies aansluit bij uw wensen. Het gratis uitproberen van een programma zorg er wel voor dat u zeker weet dat het programma aansluit bij uw wensen.

Zeker omdat u werkt met dezelfde functionaliteit die u al kent vanuit PowerPoint is dit een aanrader zonder al te veel gedoe en het feit u veel met leren of verstand moet hebben van ontwerpen.

Articulate Storyline

E-learning in de zorg met Articulate 360

De e-learning software van Articulate werkt uitstekend voor de zorg. Het is een gebruiksvriendelijk programma met een flinke hoeveelheid functionaliteiten. Het Articulate 360 programma maakt het gemakkelijk om interacties toe te voegen zodat je een interessante en pakkende presentatie kunt maken waar deelnemers ook daadwerkelijk van kunnen genieten. 

Met deze software is het relatief gemakkelijk om mooie uitgebreide e-learning modules voor de zorg te ontwikkelen. Het feit dat het zo multi-inzetbaar is betekend dat het ook uitstekende geschikt is voor de gezondheidssector.

Rise 

E-learning in de zorg met Rise

Met Rise is het gemakkelijk om e-learning voor de zorg te maken, omdat u het feitelijk in blokken gaat bouwen. U kiest videos, interacties, vragen, afbeeldingen en tekst. Het resultaat van deze e-learning lijkt het meeste op een standaard website, die gewoon net zo goed werkt op mobiel als op een desktop.

Het programma is buitengewoon gemakkelijk te gebruiken, maar het uiteindelijke gemak gaat wel gepaard met een aantal beperkingen qua vormgeving. Uiteindelijk is het met Rise niet zo mogelijk om veel veranderingen aan te brengen als met een tool als iSpring of zelfs Articulate.

Het belang van e-learning voor de gezondheidssector

De gezondheidszorg ontwikkelt zich ongelooflijk snel, en dat betekent dat professionals op de hoogte moeten blijven van de nieuwste technologieën, regelgeving, trainingen en certificeringen. Dit allemaal zorgt ervoor dat de patiënten de beste dienstverlening, behandelingen, en mogelijke resultaten krijgen.

Aangezien gezondheidswerkers het erg druk hebben en zij dagelijks patiënten moeten verzorgen (en dus gezondheid bovenaan staat), zou tijd doorbrengen in leslokalen hen beletten hun werk te doen. E-learning is de meest eenvoudige en effectieve manier voor gezondheidswerkers om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen op het gebied van diagnostiek en behandeling.

E-learning stelt gezondheidswerkers in staat te beslissen wanneer en hoe zij willen leren. Het neemt ook alle beperkingen weg en geeft bevolkingsgroepen in afgelegen gebieden toegang tot medisch onderwijs van topkwaliteit.

Over het algemeen is online onderwijs flexibeler, maar welke voordelen heeft e-learning voor beroepsbeoefenaren in de gezondheidszorg ten opzichte van traditioneel klassikaal onderwijs?

Voordelen van het gebruik van e-learning in de gezondheidszorg?

Op basis van de ervaring met online onderwijs en onderzoek op dit gebied, hebben wij 9 belangrijke voordelen van het gebruik van e-learning in de gezondheidszorg gevonden.

1. Lerenden hoeven niet te verhuizen/verplaatsen

Een van de grootste voordelen van e-learning in de gezondheidszorg, en in het algemeen, is dat mensen zich kunnen inschrijven voor een universiteit, cursus of webinar, en die vanuit hun eigen huis kunnen volgen. Mensen kunnen hun vaardigheden en carrière uitbreiden met een online college of training, zonder dat ze naar een andere stad of een ander land hoeven te verhuizen.

2. Het maakt een flexibeler schema mogelijk

Over het algemeen kunnen lerenden dankzij e-learning in hun eigen tempo leren en studeren op het tijdstip van de dag en op de plaats die voor hen het beste werkt. Wanneer mensen de controle hebben over elk deel van hun schema, is het gemakkelijker voor hen om een actief sociaal en gezinsleven te onderhouden en zelfs te leren wanneer ze aan het werk zijn.

3. Een virtuele klas biedt een minder stressvolle leeromgeving

Minder stress is het resultaat van een flexibele planning. Wanneer mensen in hun eigen tempo leren, deelnemen op een manier die comfortabeler voelt, en niet naar hun college hoeven te reizen of pendelen, zal hun stressniveau laag blijven.

4. Lerenden hebben meer gelegenheid om zich te concentreren en deel te nemen

Mensen zijn op verschillende tijdstippen van de dag productief. Dankzij e-learning kunnen mensen studeren op het moment dat hun hersenen het meest actief zijn. Ook vinden sommige mensen het moeilijk om zich te concentreren en deel te nemen in volle klaslokalen. Online leren kan het voor lerenden gemakkelijker maken zich te concentreren en ook actief mee te doen met vragen en ideeën.

5. E-learning is geschikt voor ieders behoeften

Het grootste voordeel van e-learning is dat het aangepast kan worden aan de behoeften van elke soort lerende. Voor zorgleerlingen betekent dit dat zij de middelen zullen hebben die zij nodig hebben om duurzame vaardigheden te leren om mensen te helpen, of zij nu kiezen voor videolessen, audiolessen, webinars, leerboeken, of zelfs werkbladen. Niet alleen deze verschillende tools zijn een optie, ook opties als een gesimuleerd gesprek voor het leren verbeteren van gesprekstechnieken is mogelijk.

6. Het materiaal kan een onbeperkt aantal keren worden herzien

Met e-learning kunnen mensen het materiaal zo vaak raadplegen als zij nodig hebben, wat niet het geval is met traditioneel klassikaal onderwijs. De gezondheidszorg is een breed gebied, en professionals kunnen elk onderwerp dat zij nodig hebben in het goed uitvoeren van hun werk onderzoeken dankzij e-learning.

7. E-Learning kan worden aangepast aan de onderwijsdoelstellingen in de gezondheidszorg

Met een aantal van de e-learning tools kunnen verschillende online cursussen gemaakt worden. Een e-learning cursus voor de zorg is dus geen enkel probleem. E-learning stelt trainers in staat hun lessen af te stemmen op de doelstellingen van het onderwijs in de gezondheidszorg. Leerlingen kunnen bijvoorbeeld beslissingen “op leven of dood” in de klas oefenen, de lessen kunnen op casestudies gebaseerd zijn, en lerenden kunnen de gevolgen van hun keuzes meteen zien.

8. Online leren stelt lerenden in staat in zichzelf te investeren

Dankzij online leren kunnen zorgverleners op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen en vakbekwaam blijven in hun vakgebied. E-learning stelt mensen in staat nieuwe vaardigheden, kennis en certificaten te verwerven en te zorgen voor succes in hun huidige en toekomstige functies. Zo is het mogelijk om gesprekstechnieken te oefenen en verbeteren en zo deze nieuwe gesprekstechnieken in de praktijk te gebruiken bij het hebben van een gesprek.

9. E-Learning verbetert de levensstandaard van de patiënten

Kennis en onderwijs zijn essentieel voor de bescherming van de mensen waar het daadwerkelijk om gaat: de patiënt. Hoe meer mensen weten, hoe groter de kans dat de levensstandaard van de patiënten kan worden verbeterd. E-learning kan u helpen dit te bereiken. Bijvoorbeeld door gesprekstechnieken te trainen en verbeteren die vervolgens kunnen worden gebruikt in een gesprek met een patiënt.

De conclusie

Een van de grootste uitdagingen bij de transformatie van de gezondheidszorg is de beschikbaarheid van geschoolde arbeidskrachten. Deze uitdaging is nu misschien nog groter geworden door de recente pandemie. Met e-learning is het mogelijk een verpleegkundige sneller aan het werk te krijgen. E-Learning voor gezondheidswerkers kan een fantastische optie voor organisaties zijn om te helpen aan de opleidings- en onderwijsbehoeften van hun personeel te voldoen.

COVID-19 heeft niet alleen de manier waarop gezondheidszorg wordt verstrekt veranderd, maar heeft ook de invoering van nieuwe en innoverende technologieën bij aanbieders, betalers, patiënten en overheidsvoorschriften versneld. Een gevolg van deze snelle digitale transformatie (gedwongen overgang) is een verbreding van de vaardigheidskloof die nodig is om ervoor te zorgen dat patiënten zorg van hoge kwaliteit ontvangen via digitale producten en diensten, zoals telehealth.

Digitaal ondersteunde zorgstrategieën kunnen de druk op de bestaande middelen in de gezondheidszorg helpen verlichten en patiënten tegelijkertijd in staat stellen op een efficiëntere manier met hun zorgverleners om te gaan (bijvoorbeeld door snellere consultaties of regelmatiger check-ins). Dit kan bijdragen tot een vroegere diagnose en behandeling, en een beter ziektebeheer, terwijl de kosten van de gezondheidszorg dalen.

Om deze transformatie nu op grote schaal en duurzaam te laten plaatsvinden, moeten artsen, verpleegkundigen, technici en andere gezondheidswerkers regelmatig bijgeschoold en omgeschoold worden op het gebied van nieuwe behandelingsprotocollen en veranderende technologieën, om de resultaten van de gezondheidszorg te verbeteren.

Als u dan hoort dat het mogelijk is om interessante, interactieve presentaties en andere manieren, dan begint dat al behoorlijk interessant te klinken. We hebben al een aantal opties besproken waarmee u uw e-learning in de zorg kunt verbeteren. En het mooie is, het zijn tools die u kunt gebruiken zonder dat u daarvoor veel ervaring of kennis nodig hebt. U bepaalt immers zelf wat de richtlijnen voor e-learning in de zorg zijn.

Tools zoals bijvoorbeeld iSpring Suite. U kunt het zelf 14 dagen gratis uitproberen om te bepalen of deze tool u kan helpen bij het maken van e-learning voor de zorg. Zo kunt u gratis het maken van e-learning in de zorg zelf uitproberen. Met de juiste tools hoeft het niet lastig te zijn om interessante e-learning samen te stellen voor de zorg en zo de algemene kwaliteit te verbeteren.

iSpring Suite

Snelle cursus authoring toolkit

Maak in recordtijd online cursussen en assessments

Snelle cursus authoring toolkit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

iSpring Suite
Ontwikkel e-learning in de zorg met iSpring Suite
Gratis Proberen