U gebruikt een oudere browserversie. Update naar de nieuwste versie van Google Chrome, Safari, Mozilla Firefox of Microsoft Edge voor de beste site-ervaring.

image/svg+xml image/svg+xml image/svg+xml image/svg+xml image/svg+xml fb-white-10x14fb-10x14 ok-white-10x19ok-10x19 twitter-white-18x14twitter-18x14vk-white-16x11vk

Wilt u gaan beginnen met een online training maken? Misschien stelt u zichzelf de vraag ’hoe maak ik een online training’ of misschien bent u al begonnen met een online cursus zelf maken en beseft u dat er meer bij komt kijken dan uw oorspronkelijk dacht! Dit is wat u hier online aan informatie kan vinden:

  • Waar u moet beginnen, wat is de basis
  • Hoe u online leermodules kunt ontwerpen die echt werken
  • Hoe u een online training maken ook echt aantrekkelijk en boeiend maakt

Afhankelijk van het onderwerp, uw doelpubliek, en de manier waarop u het materiaal aan de eindgebruikers heeft gemaakt en gaat leveren, kunnen cursussen online verschillende vormen hebben. Laten we dus eerst eens kijken naar de basis. We bespreken enkele van de belangrijkste types waarin u geïnteresseerd zou kunnen zijn voordat u begint met een online training leren maken.

Types beschikbaar bij online training maken

1. Onboarding cursussen

Dit soort cursussen verwijst naar de training die u heeft gemaakt om nieuwe mensen hun weg te helpen vinden. Hij is voor nieuwe werknemers en dit helpt hen vertrouwd te raken met de hulpmiddelen, processen, procedures en voorschriften, en hen te helpen zich op hun gemak te voelen binnen de nieuwe omgeving van een instelling, een bedrijf of school. Een onboarding cursus bestaat meestal uit informatie over de bedrijfscultuur, de bedrijfsgeschiedenis, de waarden, en de missie, en informatie over de naleving van de voorschriften die specifiek zijn voor uw bedrijfstak. Afhankelijk van het bedrijf kan het ook een online training voor een bepaalde functie omvatten, zoals de basiskennis die een beginnende verkoper of een marketingmanager moet hebben.

2. Compliance cursussen

Zoals hierboven vermeld, kan dit soort online training deel uitmaken van het onboarding proces. In tegenstelling tot alle andere cursussen zijn deze verplicht en gaan ze over de regels en voorschriften die voor een bepaalde bedrijfstak gelden. Zij kunnen betrekking hebben op verschillende onderwerpen, zoals veiligheid op het werk, eerste hulp, en bedrijfsethiek.

3. Trainingen in beroepsspecifieke vaardigheden

Precies zoals het klinkt, deze online cursussen helpen werknemers om vaardigheden onder de knie te krijgen binnen het vakgebied dat met hun baan te maken heeft, om zo nog betere professionals te worden. Zo kan bijvoorbeeld, een grafisch ontwerper die een expert is in Photoshop kan zich verder ontwikkelen door andere ontwerptools te beheersen, of een instructeur kan zich verder ontwikkelen door verschillende leertheorieën en nieuwe opleidingstechnieken te bestuderen.

4. Coaching cursussen

In tegenstelling tot de bovengenoemde soorten online cursussen bevatten online coaching cursussen niet alleen waardevolle informatie, maar ook een aantal taken die de leerlingen moeten uitvoeren, de feedback van de coach, en de ondersteuning van de coach tijdens de training. Zij kunnen dingen leren zoals gezond worden (voeding en fitness), zakelijke onderwerpen behandelen (bedrijfsstrategie, marketing), en zelfontwikkeling bespreken (emotionele intelligentie, zelfvertrouwen, en lichaamstaal).

iSpring Suite

Maak online cursus als een professional met een robuuste tool tegen een speciale prijs voor freelancers.

Gratis proefversie Meer informatie

Stap voor stap een online cursus zelf maken

Zoals u ziet, is de verscheidenheid aan online cursussen vrij groot, maar welk soort cursussen u ook gaat maken, u moet een duidelijke strategie in uw hoofd hebben over hoe u dat gaat doen.

Volg de onderstaande stappen voor volledige instructies over hoe u kunt beginnen met een online cursus zelf maken.

Stap 1. Begin met wat voorbereidend werk

Uw cursus ontwikkelingsproces is slechts zo productief als uw planning vooraf. Door de tijd te nemen om online wat voorbereidend werk te doen kunt u problemen oplossen voordat ze de kans krijgen om echte schade aan te richten. Dit is wat u als eerste moet doen:

Trainingsdoelen en -doelstellingen

Dit betekent niet per se dat u een lijst met doelstellingen moet maken, zoals u vaak ziet aan het begin van een presentatie. Het gaat erom welke resultaten u wilt bereiken nadat uw leerlingen een online cursus hebben voltooid. Bepaal dus het doel van de online cursus door deze vraag te beantwoorden: “Wat moet een leerling KUNNEN DOEN na afloop van de training?”

Training doelen en doelstelling

Doelgroep

Proberen een online cursus te maken die voor iedereen geschikt is, dat is verspilde moeite. U moet deze online trainingen zelf maken voor een bepaalde reden en voor een bepaald online publiek. Voordat u begint met trainingen maken moet u eerst goed naar uw toekomstige leerlingen kijken.

Maar wat voor publiek u ook heeft of wat uw materiaal ook is, uw uiteindelijke missie is te doen wat het beste is voor uw leerling:

1. Wees een leerling voorstander

2. Begrijp uw leerling

3. Maak materiaal VOOR uw leerling

Leerplatform

Als u zich richt op bedrijfstrainingen dan is de gemakkelijkste en meest prettige manier om het leerproces te beheren het gebruik van een Learning Management System (LMS). Hiermee kunt u veel functies automatiseren, zoals het uitnodigen van deelnemers, het toewijzen van online cursussen en het bijhouden van resultaten.

Als u een succesvolle online cursusverkoper wilt worden, kies dan voor een platform waarmee u uw cursussen kunt aanbieden, leveren en verkopen aan eindgebruikers, en waarmee u alles kunt beheren, van het maken van de cursus tot de marketing en het verwerken van de betaling. Verderop in het artikel zullen we dergelijke platforms in detail bekijken.

E-learning authoring tool

Dit is het belangrijkste programma dat u tijdens het hele ontwikkelingsproces gaat gebruiken.

Als u nieuw bent in het maken van online cursussen moet u een handige authoring tool kiezen waarmee u zo snel mogelijk e-learning modules kunt maken, en die tegelijk aan al uw authoring behoeften voldoet.

Als u bijvoorbeeld interactieve online cursussen wilt zelf maken met quizzen, video’s en rollenspellen heeft u authoring software nodig die een set tools onder één dak biedt die een breed scala aan taken aankan.

Een geweldig voorbeeld van zo’n toolkit is iSpring Suite. Later in deze gids zullen we u vertellen hoe u een online cursus kunt leren bouwen met iSpring.

Stap 2. Schrijf een script

Nu u de structuur van uw online cursus weet, moet u een script schrijven. Als het goed gedaan is, vormt een script de basis van uw cursus ontwerp en verandert het de materie in iets boeiends.

Heel vaak heeft een eLearning ontwikkelaar te maken met twee soorten scripts: een tekst op het scherm en een script voor de vertelling. Aangezien er verschillende werkwijzen zijn om ze te schrijven zullen we elk van deze types afzonderlijk bekijken.

Tekst op het scherm

Hier bedoelen we alle tekst die een leerling op de dia’s te zien krijgt. Om het daadwerkelijk nuttig te maken, moet u rekening houden met de volgende zaken:

  • Voeg alleen de kernbegrippen toe aan de dia’s
  • Beperk de tekst op een dia
De tekst op de dia beperken
  • Zorg ervoor dat het materiaal er goed uitziet op kleine schermen.

Voice-over script

Het maken van een script voor een voice-over gaat over het schrijven van een tekst die de leerlingen kunnen horen, niet lezen. U kunt deze stap overslaan als u geen voice-over wilt gebruiken in uw online cursus.

Als u nog steeds van plan bent om een voice-over toe te voegen, is uw eerste taak om een script te maken dat goed is voor luisteraars. Om dit te doen moet u er een gesprek van maken.

Stap 3. Breng het materiaal samen

Nadat u uw cursus heeft ingedeeld, alle nodige media voorbereid hebt, en een script heeft gemaakt, is het tijd om al het materiaal samen te voegen in een online cursus. We gaan dit doen met de iSpring Suite authoring toolkit.

iSpring is een op PowerPoint gebaseerd programma, dus als u al weet hoe u PowerPoint in de basis moet gebruiken dan kunt u er heel gemakkelijk cursussen mee maken. Vul simpelweg de dia’s met de tekst, afbeeldingen, en video’s door uw storyboard te volgen.

Een cursus maken in iSpring Suite

Stap 4. Assessments en kennistoetsen toevoegen

Quizzen en tests zijn in de basis de belangrijkste hulpmiddelen om kennis te toetsen in eLearning. Ze stellen u in staat om de vooruitgang van werknemers bij te houden en laten u zien wat er geleerd is en wat niet. Interactieve quizzen kunnen de betrokkenheid van de leerlingen verhogen en hen helpen om nieuwe informatie langer te onthouden, dus het is zeker nuttig om ze in uw cursussen op te nemen. Maar niet alle testen zijn effectief. Goede assessments zijn diegene die goed geïntegreerd zijn in de online cursus of het hele opleidingsproces, die relevant zijn, en die goed geschreven zijn.

U kunt een quiz maken met de iSpring QuizMaker tool.

iSpring Suite lint

Het heeft 14 vraagsoorten, waaronder matchen, volgorde, hotspot, invullen, en drag-and-drop.

iSpring QuizMaker vraagsoorten

Vertakking

Vertakking creëert een niet-lineair scenario in uw quiz, dat naar een andere dia leidt, afhankelijk van het antwoord van de leerling. Als een leerling bijvoorbeeld een vraag fout beantwoordt, stuurt u hem naar een informatieve dia voor extra informatie, terwijl degenen die juist antwoorden doorgaan naar de volgende vraag. In de basis past deze quiz zich dus aan naarmate de leerling vordert.

Vertakking in iSpring Suite

Video en audio

Met iSpring kunt u een quiz uitbreiden met audio en video. Voeg video/audio toe aan de vragen; aan de antwoorden; of verwerk ze in een vertakt scenario met info dia’s zoals hieronder.

Video toevoegen aan de vragen in iSpring QuizMaker

Quiz ontwerp

Om de quiz er aantrekkelijk uit te laten zien en te laten passen bij de algemene uitstraling van uw online cursus kunt u het ontwerp van de dia’s aanpassen. Stel het lettertype in, verander de opmaak, en kies een kleurenschema voor de vraag.

Quiz ontwerpen configureren in iSpring QuizMaker

Wanneer de quiz klaar is, kunt u hem gemakkelijk delen met uw collega’s of andere betrokkenen om zo feedback te krijgen.

Let op: Als uw beoordelaars geen iSpring Suite hebben kunt u uw quiz publiceren naar Word. Dit zal een DOC-bestand genereren met alle vragen, antwoorden, en hun feedback op de quiz. Uw betrokkenen kunnen de test direct in Microsoft Word nakijken en online naar u terugsturen.

Configureren van quiz ontwerp in iSpring QuizMaker

Stap 5. Maak een rollenspel

Als u een online cursus gaat maken voor verkoopmedewerkers en medewerkers van de klantenservice, zodat zij hun communicatievaardigheden kunnen verbeteren, is een van de beste manieren om dit te doen het maken van een online rollenspel. Dit is een interactieve oefening die een echt gesprek met een persoon nabootst en mensen helpt hun communicatievaardigheden onder de knie te krijgen in een risicoloze omgeving – zonder het risico te lopen een deal te verknallen of de relatie met een klant te schaden.

iSpring Suite heeft de TalkMaster tool waarmee u snel en gemakkelijk realistische simulaties kunt maken. Dit is hoe een online dialoog simulatie gemaakt met iSpring eruit ziet:

Het belangrijkste kenmerk van een rollenspel is het vertakte scenario, waarbij elke beslissing gevolgen heeft. Het werkt als een daadwerkelijke dialoog tussen twee mensen: zeg iets ongepasts en uw gesprekspartner zal boos zijn; wees vriendelijk en beleefd en hij zal uw gevoelens weerspiegelen.

Om een online  simulatie realistischer te maken, kunt u achtergronden toevoegen, personages voor elke scène, en zelfs voice-overs toevoegen. Een geweldige manier om tijd te besparen bij het ontwikkelen van een cursus is het gebruiken van iSpring Content Library, die een grote set van personages van verschillende leeftijden, etnische groepen en beroepen biedt, en een enorme collectie van locaties die geschikt zijn voor verschillende situaties.

iSpring Content Library

Stap 6. Gebruik de UI/UX best practices

Zelfs als het materiaal bruikbaar en interessant is, zal de online cursus leerlingen niet boeien als hij er slordig en saai uitziet. Om mooie eLearning modules te maken, moet u vertrouwd zijn met de begrippen UI en UX, dus laten we eens dieper duiken in wat deze afkortingen betekenen en hoe deze begrippen zich tot elkaar verhouden.

Eenvoudig gezegd is UI (user interface design) datgene wat een online cursus visueel aantrekkelijk maakt. Het maakt gebruik van de beginselen van grafische vormgeving en typografie om de UX (user experience design) tot leven te brengen. UX verwijst naar de manier waarop een eLearning module aanvoelt voor een persoon – richt zich op de ervaring, de tevredenheid, en de bruikbaarheid.

Verschil tussen UX en UI

Met iSpring Suite kunt u de kant-en-klare sjablonen uit de iSpring Content Library gebruiken, verschillende blokken zoals een titelslide, hoofdstukken en informatieve dia’s rangschikken in de volgorde die u wilt, en ze simpelweg vullen met uw tekst en afbeeldingen. Het bevat ook kant-en-klare pictogrammen en objecten.

Kant-en-klare sjablonen van iSpring Content Library

Stap 7. Publiceer uw cursus

Nu u uw eLearning materiaal heeft ontworpen, gepland en ontwikkeld, is het tijd om het allemaal samen te brengen door uw cursus online te publiceren.

Met iSpring kunt u materiaal op verschillende manieren publiceren: naar Mijn Computer, naar iSpring Learn LMS, naar een ander LMSs, en naar YouTube.

iSpring Suite opties voor het publiceren

Als u het materiaal moet distribueren onder uw werknemers, kunt u dit gemakkelijk doen met een LMS.

iSpring Learn is het perfecte LMS voor het beheren van e-learning materiaal en het bewaren van alle info over de resultaten van de gebruikers op één plaats. Probeer iSpring Learn 30 dagen gratis uit.

Samenvatting

Dat was het. Wij hopen dat deze basis processen voor het ontwerpen u zullen helpen met  aantrekkelijke en effectieve online cursus maken en met succes een eLearning bedrijf te runnen. U weet hoe u alles doet inclusief een cursus zelf maken en verkopen

Online trainingen maken wordt gemakkelijker en sneller met iSpring Suite. Het is een authoring tool waarvoor geen technische vaardigheden nodig zijn om interessante cursussen te maken. Test het 14 dagen gratis uit om te zien of het geschikt is met uw LMS.

iSpring Suite

Snelle cursus authoring toolkit

Maak in recordtijd online cursussen en assessments

Snelle cursus authoring toolkit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

iSpring Suite
Een online cursus maken met deze alles-in-één tool
Gratis Proberen