U gebruikt een oudere browserversie. Update naar de nieuwste versie van Google Chrome, Safari, Mozilla Firefox of Microsoft Edge voor de beste site-ervaring.

image/svg+xml image/svg+xml image/svg+xml image/svg+xml image/svg+xml fb-white-10x14fb-10x14 ok-white-10x19ok-10x19 twitter-white-18x14twitter-18x14vk-white-16x11vk

De vraag naar een goede online cursus platform blijft maar groeien, zowel professional als op persoonlijk vlak. En dat is feitelijk niet heel raar. Want de voordelen van deze oplossingen zijn enorm. Sinds de technologische revolutie van eind jaren negentig heeft online leren steeds meer aan populariteit gewonnen als methode voor training en onderwijs. Het biedt ongeëvenaard gemak, flexibiliteit en betaalbaarheid in een wereld die steeds duurder en drukker wordt.

Hoewel velen van ons de laatste jaren meer tijd thuis in isolatie hebben doorgebracht vanwege de COVID-19 pandemie, bleek het nog steeds mogelijk om uw kennis en vaardigheden te vergroten – of we dat nu doen voor persoonlijke of professionele groei – door gebruik te maken van betaalbare platforms voor online leren.

Zoals u op het punt staat te ontdekken, bieden diverse websites online cursussen aan waarbij u kunt deelnemen aan lessen, workshops of webinar van wereldberoemde docenten. En het mooiste is dat u meestal gebruik kunt maken van deze leermogelijkheden op aanvraag, op basis van uw eigen schema en in uw eigen tempo. Daarnaast is het ook uitermate geschikt voor bedrijven om een training aan te kunnen bieden voor medewerkers. Op deze manier kunnen bedrijven ervoor zorgen dat lerenden nieuwe kennis kunnen opdoen zonder dat ze daarvoor in de stoelbanken hoeven zitten.

Zoals u weet zijn er ook voor persoonlijke ontwikkeling genoeg opties. Maar let op, slechts enkele bieden daadwerkelijke accreditaties of erkende diploma’s aan. Andere bieden gewoon kennis of de mogelijkheid om uw vaardigheden te verbeteren met betrekking tot bijna elk denkbaar onderwerp. Veel ervaren werken op basis van abonnementen zodat u er gebruik van kunt maken wanneer dat voor u uitkomt.

Wat is een online leerplatform?

Een online leerplatform is een digitale ruimte waarin cursus makers hun e-learning cursussen kunnen verkopen en aanbieden. Ze worden vaak “marktplaatsen voor online cursussen” genoemd. Net als traditionele onderwijsinstellingen bieden dergelijke platforms studenten een veilige omgeving om te leren, toegang te krijgen tot cursusmateriaal en, in veel gevallen, te communiceren met zowel docenten als studenten. Zij bieden een breed scala aan functies, waaronder, maar niet uitsluitend, lezingen, opdrachten, quizzen, leermomenten, certificaten en sociale forums/chats.

In zekere zin is een online leerplatform dus een soort containerbegrip voor zowel bedrijven als studenten. Ze helpen u bij het maken, samenstellen, verkopen en accepteren van betalingen voor uw cursussen, en bieden tegelijkertijd alle tools en hulpmiddelen die cursisten nodig hebben onder één dak.

Waarom zou u een online leerplatform maken?

Het concept van traditioneel onderwijs is de laatste jaren drastisch veranderd. Fysiek aanwezig zijn in een klaslokaal is niet meer de enige leermogelijkheid – niet met de opkomst van het internet en nieuwe technologieën. Tegenwoordig heeft u toegang tot kwalitatief hoogstaand onderwijs waar en wanneer u maar wilt, zolang u maar online kunt. We gaan nu een nieuw tijdperk in – de revolutie van het online onderwijs.

Volgens het meest recente onderzoek van Babson Survey Research Group volgt meer dan 30 procent van de studenten in het hoger onderwijs in de Verenigde Staten ten minste één cursus op afstand. Online onderwijs is een goede keuze, of u nu een tiener of een volwassene bent. Als student kan dit een nuttige leermethode zijn om uw vaardigheden in een moeilijk onderwerp aan te scherpen, of om een nieuwe vaardigheid te leren.

Wat zijn de redenen dat mensen kiezen voor online leren, en dus ook gelijk waarom u zou moeten kiezen voor het aanmaken van een online leerplatform:

1. Het is flexibel

Flexibel leren met online cursusplatform

Online onderwijs stelt de leraar en de leerling in staat om hun eigen leertempo te bepalen, en er is de extra flexibiliteit om een schema op te stellen dat in ieders agenda past. Het gebruik van een online leerplatform zorgt voor een betere balans tussen werk en studeren, zodat u als lerende niets hoeft op te geven. Het is gewoon mogelijk om onderweg naar werk iets nieuws te leren. Online studeren is een belangrijke manier om met tijd om te gaan, wat het vinden van een goede balans tussen werk en studie vergemakkelijkt. Een gedeelde agenda tussen student en docent kan er ook toe leiden dat beide partijen nieuwe verantwoordelijkheden aanvaarden en meer autonomie krijgen. 

2. Het biedt een ruime keuze aan programma’s

In een zo grote en brede omgeving als het internet zijn er oneindig veel vaardigheden en onderwerpen om te leren. Een groeiend aantal universiteiten en scholen voor hoger onderwijs bieden online versies van hun programma’s aan voor verschillende niveaus en disciplines. Van muziekcompositie tot natuurkunde, er zijn opties voor elk type student. Online studeren is ook een uitstekende optie om een officieel certificaat, diploma of graad te behalen zonder fysiek voet te zetten op een universiteitscampus. Tegenwoordig krijgen mensen certificaten die hen helpen succesvol te zijn in hun professionele loopbaan.

3. Het is toegankelijk

Toegankelijk leren met online cursusplatform

Met online onderwijs kunt u overal ter wereld studeren of lesgeven. U hoeft dus niet van de ene naar de andere plaats te reizen of een strak schema te volgen. Bovendien bespaart u niet alleen tijd, maar ook geld, geld dat u weer ergens anders kan uitgeven. Het virtuele klaslokaal is ook overal beschikbaar waar u een internetverbinding heeft. Voor bedrijven is het natuurlijk uitermate fijn dat een medewerker gewoon ‘direct’ kan beginnen met leren zonder dat daarvoor gereist hoeft te worden of zonder dat daar speciale lokalen voor hoeven worden geboekt. 

4. Het maakt een leerervaring op maat mogelijk

We hebben al eerder gezegd hoe flexibiliteit u kan helpen uw eigen studietempo te bepalen. Maar online onderwijs is óók flexibel afgestemd op de persoonlijke behoeften en het niveau van elke student.

Online klassen zijn doorgaans kleiner dan traditionele klassikale lessen. Op online leerplatforms is meestal maar één student tegelijk toegelaten, en in bijna alle gevallen zorgt dit voor meer interactie en meer feedback tussen de studenten en de persoon die lesgeeft.

Vaak is er online ook toegang tot zeer divers materiaal zoals video’s, foto’s en e-books, en docenten kunnen ook andere formules zoals forums of discussies integreren om hun lessen te verbeteren. En dit extra materiaal is op elk moment en overal beschikbaar, waardoor u dynamischer onderwijs op maat krijgt.

5. Het is rendabeler dan traditioneel onderwijs

In tegenstelling tot fysieke onderwijs methoden is online onderwijs doorgaans betaalbaarder. Er komen vaak veel minder extra kosten bij kijken en daarnaast moet u er rekening mee houden dat u niet of met de auto of met het openbaar vervoer ergens naar toe hoeft te gaan. Ook voor de mensen die kiezen om online onderwijs op te zetten zitten er vaak slechts starterskosten aan het online lesgeven. 

iSpring Learn LMS

Ontdek de wereld van online leren met het robuuste online cursus platform iSpring Learn.

Gratis proefversie Meer informatie

Tekenen dat uw organisatie een e-learning of cursussoftware nodig heeft

E-learning is een van de meest economische manieren om uw personeel te trainen. Toch kan het moeilijk te beheren zijn als u meer dan één platform gebruikt. Als u uw online leren wilt centraliseren en het uw team gemakkelijker wilt maken, hebt u een dienst voor het ontwikkelen van e-learning nodig waarmee u al uw cursussen op één plaats kunt beheren. U wilt het liefst een enkele tool waar u alles kunt beheren.

Hier zijn enkele tekenen dat uw organisatie een online leerplatform moet creëren:

1. U beschikt over een groot team dat over meerdere onderwerpen moet worden opgeleid

Wanneer uw team groot is en over meerdere onderwerpen moet worden opgeleid, dan kan het moeilijk zijn om bij te houden welke medewerkers op welke gebieden zijn getraind. U wilt ervoor zorgen dat elke medewerker over de kennis beschikt die nodig is om zijn/haar werk goed te doen, maar het kan moeilijk zijn om te weten wie op de hoogte is van de huidige trends en best practices – vooral wanneer u een groot team leidt.

2. U hebt meerdere afdelingen of divisies binnen het bedrijf die afzonderlijke trainingsprogramma’s nodig hebben

Dit is een veel voorkomende uitdaging. Als u verschillende afdelingen of divisies binnen uw bedrijf heeft die afzonderlijke trainingsprogramma’s nodig hebben, dan is het belangrijk om er rekening mee te houden dat het ontwerp van deze programma’s de unieke behoeften van elke groep moet weerspiegelen.

Als u bijvoorbeeld een salesteam en een operationeel team binnen uw bedrijf hebt, kan het zinvol zijn dat het salesteam training krijgt over het voeren van cold calls en het sluiten van deals, terwijl het operationele team training krijgt over voorraadbeheer. Op die manier kunnen beide groepen uit hun trainingsprogramma halen wat ze nodig hebben, zonder zich zorgen te hoeven maken dat ze met elkaar concurreren om middelen of aandacht van hun manager. Daarnaast is het een uitstekende manier om aan onboarding te denken zodat u niet bij elke onboarding opnieuw hoeft na te gaan of iemand wel de juiste stappen heeft doorlopen.

3. Uw huidige beschikbare fulltime trainingsmogelijkheden kunnen niet voldoen aan de vraag

Naarmate uw bedrijf groeit, zullen uw trainingsbehoeften veranderen. In veel gevallen zullen de huidige fulltime trainingsopties waarover u beschikt niet aan de vraag kunnen voldoen. Een e-learning platform kan een flexibele en kosteneffectieve manier zijn om medewerkers op te leiden, en ervoor zorgen dat medewerkers meer tijd kunnen besteden aan hun teams en klanten in plaats van extra training.

4. U beschikt niet over een gestroomlijnd systeem om toezicht te houden op de trainingssessies in het hele bedrijf

Als u geen gestroomlijnd systeem hebt om toezicht te houden op de trainingssessies in het hele bedrijf, mist u een enorme kans om uw medewerkers te betrekken en hun prestaties te verbeteren. Om de manier waarop uw team samenwerkt te verbeteren en ervoor te zorgen dat ze allemaal op één lijn zitten, moet u een e-learning platform implementeren.

5. Voortdurend ontwikkelende methoden en tools op het werk die snelle overdracht aan het personeel noodzakelijk maken

Wanneer uw organisatie zich voortdurend ontwikkelt, is het een must om bij te blijven met nieuwe methoden en tools. Dit betekent dat het personeel moet worden getraind in nieuwe informatie zodra deze beschikbaar is. Met e-learning software kan de nieuwe informatie snel worden verspreid, zodat iedereen altijd op de hoogte is van wat er in zijn of haar professionele omgeving gebeurt.

6. U hebt budgettaire beperkingen

Het is een simpel feit: als u een beperkt budget heeft dan wilt u dat verstandig inzetten. En dat betekent dat u manieren moet vinden om kosten te besparen op zaken die niet essentieel zijn, zoals dure trainingsprogramma’s of dure apparatuur. Een online leerplatform is een geweldige manier om dat met een software tool te doen – de juiste software tool kan uw bedrijf geld besparen door de kosten van reizen, accommodatie en andere uitgaven die met traditionele trainingsmethoden gepaard gaan, te elimineren.

Online educatieve platforms bieden met hun software daarnaast flexibiliteit, waardoor bedrijven medewerkers kunnen trainen op tijden dat zij waarschijnlijk het best beschikbaar zijn, in plaats van hen te dwingen tot een vast schema dat niet voor ieders agenda werkt. Hierdoor kunnen medewerkers vrij nemen wanneer ze dat nodig hebben, zonder dat hun werkgever ze al te vaak hoeft te missen.

En mocht het voor u natuurlijk niet mogelijk om een cursus te maken met de bestaande software, dan is het altijd nog mogelijk om een cursus aan te schaffen van een andere specialist.

6 Programma’s om zelf een online cursus maken of kopen

Natuurlijk is het fantastisch om te weten dat u enorm veel mogelijkheden heeft met betrekking tot het maken van een online cursus met software. Maar nu – u bent enthousiast, hoe gaat u vervolgens beginnen? Welke software moet u aanschaffen of in elk geval proberen Het is belangrijk om te weten welke opties er zijn als een online cursus wilt gaan opzetten. Welk platform gebruikt u voor een online cursus? Uw te kiezen cursusplatform zal moeten voldoen aan een flink aantal aspecten.

In de volgende gevallen houden we zowel rekening voor cursussen voor intern gebruik (voor uw eigen medewerkers) als mensen die een cursus willen opzetten voor commercieel gebruik. Welke software programma’s zijn en blijven buitengewoon populair en wat moet u er precies allemaal over weten?

1. iSpring Learn en iSpring Market

iSpring Learn LMS

Met iSpring Learn is het ultra gemakkelijk om zelf een cursus te ontwerpen en zo gemakkelijk aan de man brengen. Het is feitelijk een soort van intern ecosysteem waarin u de cursussen zowel kunt maken als verkopen. Daarnaast biedt iSpring Learn een intuïtieve manier van werken omdat het bestaande PowerPoint presentaties kan omzetten dankzij software met een plugin. Zo kunt u een nieuwe product uitproberen zonder daarvoor uren huiswerk te hoeven doen. Dat maakt ook de mogelijkheid tot het uitrollen van uw cursusverkoop super gemakkelijk.

iSpring Learn is een cloud-based LMS voor online bedrijfstrainingen waarmee u snel e-learning kunt opzetten. Het LMS heeft een intuïtieve interface die het gebruiksvriendelijk maakt voor zowel cursisten als trainingsmanagers.

iSpring Learn biedt gebruikers alle essentiële LMS functies plus extra componenten tegen een eerlijke prijs. Welk prijsplan gebruikers ook gebruiken, ze krijgen altijd een volledig pakket LMS functies en doorlopende updates.

Om online leren te organiseren, hoeft u zich alleen maar aan te melden voor iSpring Learn, uw trainingsmateriaal te uploaden naar uw LMS en trainingen toe te wijzen. Het materiaal kan worden gemaakt van bestaand materiaal of kan gemakkelijk worden samengesteld met de authoring toolkit van iSpring.

iSpring Market

Als u op zoek bent naar een alles-in-één online leerplatform op de markt brengen, verkopen en hosten van uw online cursussen, dan kunt u terecht bij iSpring Market. Het is uiterst gebruiksvriendelijk, maar het levert visueel aantrekkelijke, professionele en interactieve cursussen op binnen een zeer goed converterende marktplaats. Het is een geweldige optie als u uw cursussen zo snel mogelijk op de markt wilt brengen.

iSpring Market is een toonaangevend platform voor online leren omdat u er materiaal in vrijwel elk formaat mee kunt uploaden – audio, video, PowerPoint-presentaties en SCORM-pakketten – met behulp van krachtige tools voor e-learning. Wat bij dit platform dus echt opvalt, is dat u niet gebonden bent aan de passieve leerstijlen van de vele platforms met alleen video. Cursussen die u host op iSpring Market kunnen interactieve, automatisch beoordeelde quizzen omvatten, drag-and-drop en dropdown interacties, en zelfs dialoog simulaties met vertakte scenario’s. En het mooiste is dat het krachtige analyses biedt, die inzicht geven in zowel de vorderingen van de cursisten als uw verkoopprestaties.

Voor wie zijn iSpring Market en iSpring Learn geschikt?

iSpring Learn is een top online leerplatform voor makers van cursussen die een breed scala aan cursussen willen ontwikkelen zonder beperkt te zijn tot het type materiaal en weinig interactiviteit. Ondanks het gebruiksgemak van de software heeft het LMS een zeer uitgebreide set functies, die beide nodig zijn voor makers van materiaal die hun cursussen zo snel mogelijk op de markt willen brengen en geld willen verdienen. U kunt iSpring Learn hier zelf uitproberen of u kunt kijken welke opties u heeft met betrekking to het verkopen van cursussen op iSpring Market.

2. Coursera

Coursera

Coursera is een populair online onderwijsplatform dat cursussen aanbiedt van de beste onderwijsaanbieders ter wereld. In de loop der jaren is het bedrijf snel gegroeid en biedt het ’s werelds beste onderwijsnormen via MOOC.

Dit online leerplatform werkt samen met universiteiten als Stanford, Duke, Penn, Princeton, Michigan, Peking en HEC Paris en bedrijven als IBM, Google en PwC. In totaal hebben ze 190 actieve partners uit 48 landen. Het platform wordt ondersteund door gerenommeerde investeerders zoals Kleiner Perkins, New Enterprise Associates, Learn Capital en SEEK Group.

De meerderheid van hun cursussen is vooral gericht op bedrijfsgerelateerde onderwerpen en, in het bijzonder, de wetenschappen (bijv. computerwetenschappen, gegevenswetenschappen, gezondheidswetenschappen, natuurwetenschappen, enz.) Tot voor kort moesten alle instructeurs vooraanstaande leraren of hoogleraren zijn aan een van de partnerinstellingen van Coursera, zodat materiaal van hoge kwaliteit van vakinhoudelijke experts gegarandeerd was. Maar tegenwoordig zijn ze minder streng. Hoe dan ook, als u cursussen wilt verkopen op Coursera, moet u er verstand van hebben.

Voor wie is Coursera geschikt?

Coursera wordt gebruikt door studenten die op zoek zijn naar een eersteklas training op een online leerplatform dat erkende certificaten en universitaire diploma’s aanbiedt. Het wordt ook gebruikt door meer dan 100 Fortune 500 bedrijven, 6.000+ hogescholen/universiteiten en vele overheidsinstellingen. 

Wie geld wil verdienen met lesgeven, kan het beste samenwerken met een erkende academische instelling of een toonaangevend bedrijf. Voor mensen die hier echter niet aan voldoen is er nog steeds genoeg mogelijk op dit platform.

3. Skillshare

Skillshare

Skillshare is een online onderwijsplatform waar zowel studenten als docenten baat bij hebben. De website biedt duizenden cursussen op het gebied van design, business, marketing, technologie, fotografie, film, mode, muziek, gaming, koken, schrijven, doe-het-zelf en meer.

Met meer dan 35.000 cursussen voor meer dan 5 miljoen cursisten zijn zij gespecialiseerd in cursussen voor creatieve professionals (bv. grafisch ontwerp, animatie, fotografie, videografie, enz.). Het cursistenbestand bestaat dus voornamelijk uit particulieren, ondernemers en kleine bedrijven. Een ander onderscheidend kenmerk is de nadruk op samenwerking en sociaal leren. Leerlingen kunnen niet alleen hun opdrachten op het platform plaatsen, maar andere leerlingen kunnen met hen samenwerken door elkaars werk te ‘liken’, feedback te geven en vragen te stellen. Dit maakt het gemakkelijker om inspiratie op te doen en creatieve vaardigheden naar een hoger niveau te tillen.

Voor wie is Skillshare geschikt?

Als u een bedrijf hebt dat werkt met ontwerpers of visueel creatieve professionals, dan is Skillshare een geweldige manier voor hen om hun vaardigheden te verbeteren. U krijgt toegang tot een groot aantal relevante cursussen. Als een van de weinige online leerplatforms waarbij gebruikers hun werk kunnen delen en in contact kunnen komen met medestudenten en docenten, is het ook een geweldige manier om inspiratie op te doen door middel van contact te leggen. Om les te kunnen geven op het platform moet men een expert zijn in de creatieve industrie, inclusief bedrijfsgerelateerde onderwerpen zoals marketing, bedrijfsanalyse, leiderschap en management.

4. edX

edX

Als u geïnteresseerd bent in formeel onderwijs, dan is edX de juiste keuze. Het staat aan de top van online leerplatforms voor scholen door cursussen en webinar opties aan te bieden van Amerikaanse universiteiten zoals Harvard, evenals 160+ andere eersteklas instellingen zoals MIT, Berkeley en IBM. Net als bij een universiteit kunt u bijna elk cursus onderwerp vinden – of het nu gaat om architectuur, kunst en geesteswetenschappen, wetenschappen, taalkunde, geneeskunde, bedrijfskunde en economie… het kan allemaal. edX biedt meer dan 3000 cursussen aan, verdeeld over 300 programma’s. Hoewel het dus een breed scala aan onderwerpen bestrijkt, is het aantal cursussen relatief laag in vergelijking met de andere online leerplatforms die we hier eerder hebben besproken. Het biedt echter een indrukwekkende hoeveelheid interactiviteit met gesorteerde opdrachten en geverifieerde, geaccrediteerde certificaten.

Als u instructeur wilt worden, maar niet bent aangesloten bij een van hun meer dan 160 partnerinstellingen, dan kunt u, net als bij een gewone universiteit, geen cursussen of webinar maken of verkopen op het platform. Het is vooral bedoeld voor cursisten en niet voor makers van cursussen… net als bij een traditionele universiteit.

Voor wie is edX geschikt?

Omdat edX de benadering van formeel onderwijs simuleert, is het meer geschikt voor studenten die een opleiding van topkwaliteit willen volgen met meer vrijheid en flexibiliteit. En omdat de cursus onderwerpen meer academisch dan professioneel van aard zijn, trekt het vooral cursisten aan die op zoek zijn naar erkende accreditatie om een baan te vinden.

Als u dus een bedrijf of een trainingsteam bent dat een online leerplatform met meerdere licenties nodig heeft, kijk dan eens naar edX for Business. Dit platform werkt op soortgelijke wijze. Het biedt duizenden cursussen en webinar opties die in een leertraject zijn gerangschikt om uw medewerkers zo goed mogelijk te trainen. En het materiaal is hier net zo goed als bij de andere opties.

5. Kajabi

Kajabi

Kortom, Kajabi is niet zozeer gericht op het maken van cursussen als wel op het verkopen ervan. Als online leerplatform zijn de verkoop- en marketingfuncties veel robuuster dan de tools voor cursusontwikkeling. Wat de tools voor cursusontwikkeling betreft, kunt u videocolleges en aanvullend materiaal zoals werkbladen en beoordelingen uploaden om elke les te ondersteunen. Bovendien kunt u indrukwekkende leertrajecten creëren met geautomatiseerde functies. Wanneer een leerling bijvoorbeeld een reeks lessen binnen een module voltooit, kunt u dit automatiseren om de volgende reeks lessen te ontgrendelen onder vooraf bepaalde voorwaarden.

Maar hun meest onderscheidende kenmerk is hun “verkooppijplijn” (ook wel verkooptrechter genoemd). Deze begeleiden gebruikers door het aankoopproces, zodat u meerdere kopers op een georganiseerde, visuele en strategische manier kunt volgen. Het feit dat u uw eigen pijplijnen kunt samenstellen geeft u de maximale controle over elk aspect van het verkoopproces. U kunt bijvoorbeeld automatische e-mails instellen in de opt-in fase en inzoomen op elke fase van de pijplijn om inzichtelijke analyses te krijgen.

Voor wie is Kajabi geschikt?

Gezien de relatief steile leercurve is Kajabi zeker niet voor technologisch minder begaafden. Als u bereid bent er tijd in te steken en relatief eenvoudige tekst- en/of videocursussen wilt maken en verkopen, dan is Kajabi misschien iets voor u. Veel ondernemers en particulieren betalen een hogere prijs voor Kajabi omdat zij verwachten dat zij de uitgebreide verkoop- en marketingfuncties kunnen gebruiken om winst te maken. Het is ideaal voor ondernemers en bedrijven die passief inkomen willen genereren door gebruik te maken van de geautomatiseerde leadgeneratie, e-mailmarketing en verkooppijplijnen van Kajabi om grote aantallen cursisten te werven.

6. FutureLearn 

FutureLearn 

FutureLearn biedt een ruime keuze aan online cursussen die worden gegeven door professoren van universiteiten van topniveau en industrie-experts. U kunt cursussen kiezen om nieuwe vaardigheden aan te leren of u voor te bereiden op een baan of verandering van carrière, of u kunt verrijkende cursussen vinden die u helpen een bepaalde interesse na te streven of u meer te verdiepen in een gekozen hobby.

De dienst biedt bijvoorbeeld een uitgebreide selectie van wat zij noemt “boredom buster” cursussen die u helpen een nieuwe taal te leren, een nieuwe hobby uit te proberen of op de een of andere manier uw persoonlijke vaardigheden te verbeteren.

De meeste door FutureLearn aangeboden cursussen zijn ontworpen om binnen zes tot tien weken te worden voltooid, maar in elke categorie is ook een selectie van cursussen van kortere duur beschikbaar. Sommige door FutureLearn aangeboden e-learning cursussen zijn gratis. In sommige gevallen kunt u per klas betalen, of er zijn abonnementen die u onbeperkte toegang geeft tot honderden korte cursussen.

Hoe maakt u een online cursus?

Het maken van online cursussen door middel van de juiste software is een essentieel onderdeel van de implementatie en ontwikkeling van online leren. Het kost veel tijd en moeite, dus probeert u fouten te vermijden. Zowel met betrekking tot kosten en tijd. Toch maken zowel beginnende als doorgewinterde ontwikkelaars van online cursussen veel fouten tijdens het proces. In dit bericht bespreken wij een stap-voor-stap handleiding voor het maken van online cursussen om u te helpen een cursus te maken die relevant, boeiend en dus succesvol is. Deze zijn altijd relevant, ongeacht welke software u kiest.

Het maken van een online cursus is gemakkelijker dan ooit – en dat is geen flauwekul. Dankzij de opkomst van nieuwe cursus platforms en gebruiksvriendelijke software technologie kunt u met de juiste software een gloednieuwe online cursus ontwikkelen in minder tijd dan het kost om al u nieuwe e-mails te lezen na het weekend. OK, dat is misschien een klein beetje overdreven.

Maar met een beetje kennis en de juiste begeleiding kan het maken van online cursussen met de juiste software een realistisch doel zijn.

Voordat u begint met het ontwikkelen van een online cursus en kiest voor een bepaalde software, is het belangrijk om te weten waar al het harde werk voor dient. Is het ontwikkelen van een online cursus de tijd en het geld waard?

Onderzoek en ervaring zeggen: ja.

Er vinden momenteel radicale veranderingen plaats in het onderwijs. U denkt misschien traditioneel aan leren in de context van een grote collegezaal, schoolborden – maar het onderwijs verschuift naar online leren. Volgens marktonderzoeksbureau Global Industry Analysts zal de online onderwijs industrie zelfs doorgroeien tot 370 miljard dollar in 2026.

Het is dan ook niet vreemd dat u een optie zoekt om online cursussen aan te bieden. Men ziet online cursussen als een geschikte optie voor andere onderwijsvormen. De meeste toonaangevende bedrijven die langdurig succes hebben beginnen meer online leermiddelen aan te bieden. Niet alleen om het gemakkelijker is voor de lerende, maar ook omdat er uiteindelijk een behoorlijk aantal voordelen aan zit. 

De toekomst van onderwijs ligt niet in een traditioneel klaslokaal, maar op de desktop of het mobiele apparaat waarmee u het grootste deel van uw dag al doorbrengt. Het spreekt voor zich dat online cursussen nu erg in trek zijn. Maar laten we vooral eens gaan kijken hoe u precies kunt beginnen met het opzetten van een online cursus.

1. Kies het onderwerp van uw cursus

De opkomst van e-learning en de voordelen van een online cursus zijn een belangrijk gegeven: u krijgt concurrentie wanneer u uw online cursus op de markt brengt, tenzij u ze natuurlijk alleen voor een intern publiek zou gaan maken. Er is geen tekort aan online cursussen over onderwerpen die uiteenlopen van digitale marketing en videobewerking tot online tekstschrijven en ondernemerschap. Nu het zo gemakkelijk is om de juiste oplossingen te bieden met een gemakkelijk tool doen veel meer mensen dat.

Als u overweegt een online cursus te maken, kies dan een onderwerp waarvoor u bij uitstek geschikt bent. Kies een onderwerp waarin u inzicht hebt in de sector, geloofwaardig bent, deskundig en gepassioneerd. Zorg er bovendien voor dat er een grote marktvraag is naar het cursus onderwerp.

Inzicht in de sector, expertise en geloofwaardigheid

Beginners willen iets van een expert leren die hen een stap voor is in hun leerproces. Leerlingen moeten ook weten dat ze van een geloofwaardig iemand horen die hoog aangeschreven staat in hun vakgebied. Hier zijn een paar tekenen dat u dat bent:

  • U werkt al jaren of tientallen jaren in de sector en bent goed bekend met uw vakgebied. 
  • U hebt gedurende jaren of decennia kennis of vaardigheden opgebouwd over het onderwerp van uw cursus. 
  • U heeft historische context over de sector. 
  • U kunt goed geïnformeerde voorspellingen doen over de toekomst van de sector. 
  • U hebt bovengemiddelde kennis of vaardigheden over het onderwerp en kunt deze informatie aan anderen overbrengen. 

2. Doe klantonderzoek

Hoewel het kiezen van het onderwerp van uw cursus van groot belang is, bent u nog een paar stappen verwijderd van het maken van cursusmateriaal en het in gang zetten van de verkoopcyclus. Ten eerste is het belangrijk om uw publiek te begrijpen voordat u begint met het plannen van materiaal voor hen. Hier volgen enkele redenen waarom u de tijd moet nemen om gebruikersonderzoek te doen en uw ideale klant te bepalen aan het begin van het maken van uw cursus.

Verplaats uzelf in de schoenen van een beginner. Een expert zijn op een bepaald gebied betekent vaak toegeven aan de “vloek van de kennis”, een cognitief vooroordeel waarbij u ervan uitgaat dat degene met wie u communiceert dezelfde achtergrondkennis heeft als u dat heeft. Helaas kan dit ertoe leiden dat u langs iemand heen praat in plaats van tegen hem of haar, wat verwarring en onbegrip zaait. Spreken met toekomstige gebruikers zal u helpen terug te keren naar een beginnersgeest, en u helpen uw cursus daarop af te stemmen.

De pijnpunten van uw klant begrijpen. Uw cursus moet een koper helpen een probleem op te lossen waarmee deze wordt geconfronteerd, hen helpen kennis te verwerven die zij elders met moeite hebben kunnen vinden, of hen helpen iets sneller of efficiënter te leren dan de beschikbare alternatieven. Om dit te bereiken, moet u precies weten welke pijnpunten uw potentiële afnemer heeft en hoe u die in uw cursus kunt aanpakken.

Leren wat een cursist wil bereiken. Het belangrijkste onderdeel van uw cursus voor cursisten is de transformatie: de toestand die zij bereiken nadat zij uw cursus hebben afgerond. Dit kan betekenen dat zij met succes een training routine hebben ingesteld, zich voorbereid voelen om een examen in het vastgoed af te leggen, of een boekvoorstel hebben geschreven dat klaar is voor publicatie. Door met potentiële studenten te praten, kunt u ontdekken wat zij willen bereiken.

3. Kies het formaat van uw cursus

Cursussen zijn er in verschillende formaten en media op elk online leren platform. Hoe u uw cursus structureert en geeft, bepaalt hoe u uw cursus aan kopers verkoopt, hoeveel materiaal u in uw leerplan opneemt en voor hoeveel geld u uw cursus redelijkerwijs kunt verkopen of hoe lang een interne medewerker er over zou kunnen doen. 

De conclusie

Het is duidelijk dat e-learning geen hype is, maar eerder een moderne methode met veel voordelen om het educatieve proces te organiseren. De belangstelling voor deze vorm van onderwijs en online lessen maken zal blijven groeien en de vooruitgang van digitale technologieën zal de invoering van nieuwe tools stimuleren. Mensen willen snel en op een aantrekkelijke manier kennis verwerven, op een geschikte locatie en in hun eigen tempo.

Wilt u zelf gaan proberen hoe het is om een online cursus platform te gebruiken? Dan kunt u gebruik maken van de iSpring Learn tool om dit zo mogelijk op te zetten. U kunt direct profiteren van de voordelen van een LMS en de mogelijkheid om meer informatie op te zetten. Omdat u iSpring Learn zelf gratis kunt uitproberen weet u precies of het maken van materiaal voor een online cursus platform aansluit bij wat u zou willen doen.

iSpring Learn

Snel LMS

voor uw bedrijfskritische projecten

Snel LMS voor uw bedrijfskritische projecten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

iSpring Learn
Gebruiksvriendelijk online cursus platform
Gratis Proberen