U gebruikt een oudere browserversie. Update naar de nieuwste versie van Google Chrome, Safari, Mozilla Firefox of Microsoft Edge voor de beste site-ervaring.

image/svg+xml image/svg+xml image/svg+xml image/svg+xml image/svg+xml fb-white-10x14fb-10x14 ok-white-10x19ok-10x19 twitter-white-18x14twitter-18x14vk-white-16x11vk

Wat is SCORM?

SCORM is een internationale standaard voor e-cursussen SCORM staat voor ‘sharable content object reference model.’ Een soort van standaard protocol voor bestanden. Als u uw cursus in de SCORM-indeling publiceert, kunt u er zeker van zijn dat vrijwel elk learning management systeem (LMS) deze zal herkennen.

De gegevens worden in ieder veld geïmporteerd. Laten we de filmindustrie als voorbeeld nemen. Als u een dvd koopt, weet u zeker dat u deze met elke dvd speler kunt bekijken ongeacht het merk. Toshiba of Panasonic — het maakt niet uit. De dvd is een algemeen geaccepteerde industriestandaard en dus hoeven filmstudio’s geen verschillende soorten dvd’s te produceren voor verschillende merken dvd-spelers.

Dat was helaas wel het geval, tot aan het begin van de 21ste eeuw tenminste, voor e-cursussen. Cursussen werden gemaakt voor slechts één platform. Een e-cursus gemaakt voor het ene systeem werkte hierdoor niet in een ander systeem. Als bijvoorbeeld een universiteit van LMS veranderde verloor het alle gemaakte e-cursussen evenals de duizenden euro’s die aan de ontwikkeling hiervan waren besteed. Dit veranderde in 2001, toen het SCORM-formaat de wereld van e-learning voorgoed veranderde.

In feite is SCORM een lijst van technische vereisten. Deze lijst vertelt ons hoe we een cursus kunnen maken die werkt op elk platform — en bevat een gedetailleerde beschrijving van de e-cursus structuur en de principes van de interactie met verschillende leermanagementsystemen.

Hoe een SCORM-pakket werkt

iSpring Suite

Ontdek de SCORM wereld samen met de gebruiksvriendelijke tool voor een speciale prijs voor academici.

Gratis proefversie Meer informatie

Wat is een SCORM-pakket?

Na verloop van tijd werkten e-learning ontwikkelaars gezamenlijk aan een algemene industriestandaard. Nu zijn alle trainingsmaterialen voor één cursus verpakt in een SCORM-pakket een zogenoemde SCORM zip : dit is een gecomprimeerd zip bestandsformaat dat verschillende bestanden in een specifieke hiërarchie bevat. Het openen van het SCORM-pakket in een LMS is net zo eenvoudig geworden als het afspelen van een dvd met een dvd-speler.

Uiteraard was het al wel mogelijk om een archief te maken met foto’s, video, tekst en alles wat nodig was voor een e-cursus voordat SCORM werd uitgevonden. Echter, niet ieder leermanagementsysteem kon zo’n archief herkennen. Om de cursus in een LMS te laten werken, is het belangrijk om de bestanden goed te organiseren en een code voor hun interactie te schrijven. Dit alles vereist technische kennis en begrip van de SCORM-regels.

Meer informatie over de ontwikkeling van SCORM en de functies is te vinden op de officiële SCORM site.

Voordelen van het SCORM-formaat

 • Compatibiliteit. Vrijwel elk LMS zal een SCORM-cursus herkennen. Dat betekent goede SCORM compliance. Want SCORM compliant betekent dat het met bijna alles werkt.
 • Voortgang opslaan. Een cursist hoeft niet de hele cursus in één keer te doorlopen. Het kan stap voor stap worden gedaan. Een half uur werk, 10 minuten rust, en dan kan hij de les voortzetten vanaf de plek waar hij stopte. De voortgang wordt opgeslagen. Dit is ook handig wanneer het systeem faalt of de cursus tussentijds wordt gesloten.
 • Feedback. U kunt de voortgang van de student beoordelen. Wanneer een student de e-cursus voltooid, zal het systeem laten zien hoeveel punten hij heeft gescoord, of wordt de status „Cursus voltooid” weergegeven.
 • Duidelijke cursusstructuur. U kunt een duidelijke cursusstructuur maken en regels instellen voor het schakelen tussen de verschillende onderdelen. Cursisten moeten bijvoorbeeld eerst een lezing bestuderen en een video bekijken voordat zij door kunnen gaan naar de afsluitende test.
 • Modules. In een SCORM-cursus met betrekking tot SCORM training bestaat het trainingsmateriaal uit zelfstandige onderdelen of modules. Elke SCORM module kan gebruikt worden in iedere cursus binnen het LMS.
De opbouw van een SCORM bestand

Een grafische weergave van een SCORM-cursus

SCORM-versies

Er zijn momenteel twee versies van SCORM: 1.2 en 2004. Elke versie heeft zijn eigen technische kenmerken en voordelen:

Versie 1.2 geeft de voortgang van de student aan in een rapportage. In de rapportage kunt u zien in hoeverre de cursist de cursus heeft voltooid. Bijvoorbeeld: „De cursist heeft 70% van de cursus voltooid.” Wanneer de student de hele cursus heeft voltooid, geeft het systeem de status „Voltooid” weer.

SCORM 2004 geeft ons meer gedetailleerde informatie. Naast de voortgang en de status, laat het zien hoeveel punten de cursist scoorde bij het voltooien van de cursus en het slagen van de test.

Als u al een SCORM-compatibel LMS heeft is het belangrijk dat u weet welke SCORM-versie uw LMS ondersteunt.

Hulpmiddelen voor het maken van SCORM-cursussen

In het verleden konden alleen professionele programmeurs SCORM cursussen ontwikkelen. Het was een technisch en complex proces: ontwikkelaars bouwden de e-cursus handmatig uit een aantal HTML-pagina’s, schreven de code die de cursus bindt aan het LMS en gecomprimeerde vervolgens alles in een .zip bestand.

Tegenwoordig kan iedereen een e-cursus maken met behulp van een speciale editor. De software genereert automatisch de code voor LMS-interactie en voegt alle trainingsmaterialen samen in een SCORM-pakket. Het enige wat u hoeft te doen is de cursus uploaden naar het trainingssysteem.

Editors voor het maken van SCORM-cursussen kunnen in drie groepen worden verdeeld:

 • Opzichzelfstaande editors
 • Online clouddiensten
 • PowerPoint-invoegtoepassingen

Als u uw eerste e-cursus ontwikkelt, kunt u het beste een PowerPoint-invoegtoepassing gebruiken om ten minste twee redenen:

 1. U hoeft geen tijd te besteden aan het leren van een nieuw programma. Als u ooit een presentatie heeft gemaakt, maakt u de cursus veel sneller in PowerPoint, omdat de werkwijze hetzelfde is.
 2. U kunt elke PowerPoint-presentatie die u reeds in de klas gebruikt als basis voor de cursus nemen.
Converteer PowerPoint naar SCORM

Het maken van cursussen is eenvoudig met iSpring Suite, een PowerPoint-invoegtoepassing en een soort van SCORM maker. Na de installatie van de SCORM software zijn alle mogelijkheden van iSpring Suite beschikbaar op een speciaal PowerPoint-tabblad. Dat betekent dat u uw presentatie rechtstreeks vanuit PowerPoint kunt omzetten in een e-cursus zonder een speciale maker.

iSpring Suite tabblad in PowerPoint

Een presentatie omzetten in een SCORM-cursus

Het kost u slechts een paar minuten om een professionele educatieve cursus te maken van een gewone PowerPoint-presentatie.Vooral als u daar als maker toegang tot heeft.

1. Download een gratis proefversie van iSpring Suite.

2. Open de presentatie die u wilt omzetten in een e-cursus.

3. Klik op Publish op het tabblad iSpring.

SCORM content publiceren in iSpring Suite Max

4. Selecteer de optie LMS aan de linkerkant van het menu.

5. Typ de titel van de cursus in.

6. Selecteer het LMS-profiel dat uw LMS ondersteunt.

Upload SCORM content naar LMS

7. Klik op Customize om de cursusbeschrijving en trefwoorden op te geven en de voortgangs- en voltooiingsregels in te stellen.

8. Sla de wijzigingen op en klik vervolgens op Publish.

iSpring behoudt alle PowerPoint-effecten in de gepubliceerde cursus: SmartArt-afbeeldingen, triggers, hyperlinks, enzovoort.

Een SCORM-cursus toevoegen aan een LMS

Na publicatie beschikt u over een zip-bestand dat u naar een LMS moet uploaden. De inhoud die u aan het LMS heeft toegevoegd kan met elke computer worden geopend via uw internetbrowser.

Het enige wat u nog moet doen is uw cursus delen met de deelnemers. Als u iSpring Learn LMS gebruikt kunt u uitnodigingen per e-mail versturen. Geef een of meerdere e-mailadressen op en de deelnemers krijgen direct toegang tot de cursus.

SCORM vandaag en morgen

SCORM is een vrij gedateerde technologie, maar domineert desondanks nog steeds de e-learningmarkt. SCORM 1.2 en SCORM 2004 zijn de populairste technologie standaarden geworden. Volgens een enquête van Software Advice gebruikt 62% van de bedrijven SCORM-cursussen voor trainingen in hun LMS.

Sommige deskundigen zijn echter van mening dat andere vormen van e-learning in de toekomst dominanter zullen worden. Recentelijk heeft de evolutie van SCORM de Tin Can API (XAPI) en сmi5 formaten opgeleverd. Dat zorgt voor een nog bredere inzet van de SCORM betekenis. Deze formaten bieden een breed scala aan nieuwe mogelijkheden. Zo stellen ze uw deelnemers in staat om offline te studeren of mobiele apparaten te gebruiken, ondersteunen ze PDF-documenten en interactieve simulaties, bieden ze de mogelijkheid om gedetailleerde statistieken te verzamelen over de voortgang van cursisten, en nog veel meer.

Veelgestelde vragen over SCORM

Hier vindt u de antwoorden op een aantal veelgestelde vragen over SCORM. We updaten de vragen regelmatig met eventuele nieuwe vragen die in de reacties op dit artikel worden gesteld.

Wat is een SCORM Wrapper?

Een SCORM-wrapper is een set bestanden die communicatie tussen uw leermanagementsysteem en uw e-learning cursus mogelijk maakt. U kunt een SCORM-wrapper toepassen op bijna elke vorm van e-learning content en deze vervolgens uploaden naar een LMS en uw deelnemers toegang geven tot de content. Dan kunnen gebruikers deze content snel inzien.

Hoe controleer ik de SCORM-versie?

Als u een SCORM-pakket heeft en niet zeker weet in welke versie van SCORM het is gepubliceerd, kunt u dit uitzoeken door in het bestand imsmanifest.xml in de hoofdmap van de cursus te kijken. Pak hiervoor het SCORM-pakket uit, zoek het bestand imsmanifest.xml op en open het met TextEdit (Mac) of Kladblok (Windows). Zoek vervolgens in het bestand de metadata tags <schemaversion> </schemaversion> op.

 • Vindt u <schemaversion></schemaversion>en daartussen 1.2? Dan beschikt u over SCORM versie 1.2.
 • Vindt u <schemaversion></schemaversion> en daartussen CAM 1.3 // 2004 3rd Edition // 2004 4th Edition? Dan betekent dit dat u over de SCORM 2004 versie beschikt.

Hoe open ik een SCORM-bestand?

U kunt een SCORM-bestand op twee manieren openen. U kunt het bestand openen met een SCORM-speler waarover vrijwel elk LMS beschikt of de cursus in uw webbrowser afspelen door op het HTML-startbestand te klikken. U vindt dit bestand hoogstwaarschijnlijk onder de bestandsnaam index.html.

Hoe bewerk ik een SCORM-pakket?

Een SCORM-pakket is in feite webcontent welke kan communiceren met een LMS via een SCORM API. Het is niet mogelijk om een reeds gepubliceerde cursus te bewerken of ongedaan te maken. Echter, de meeste SCORM-cursussen worden gemaakt met ontwerptools zoals iSpring Suite. Deze ontwerptools maken gebruik maken van een bronbestand (projectbestand) dat de volledige cursusinhoud bevat, zoals tekst, afbeeldingen, in een video format en meer. Als u over een projectbestand beschikt kunt u deze openen in een ontwerptool als iSpring Suite en de gewenste aanpassingen maken en vervolgens de cursus opnieuw opslaan en publiceren als SCORM-pakket.

Hoe test ik een SCORM-pakket?

Om ervoor te zorgen dat uw SCORM-pakket in een LMS kan worden afgespeeld en de voltooiingsstatus van de cursus en de resultaten van de deelnemer kan worden vastgelegd moet u een SCORM-speler gebruiken die de cursusinhoud weergeven en u kan laten zien hoe deze communiceert met de SCORM API. De meest eenvoudige manier om uw cursus te testen is door deze te uploaden naar uw LMS, de beheerdersrol te wijzigen in ‘deelnemer’ en de cursus uit te proberen en vervolgens de rapportages te controleren. Een tweede manier om te controleren of uw SCORM-pakket werkt is door een SCORM-speler als SCORM Cloud te gebruiken. Hiermee kunt u de cursus bekijken vanaf de kant van de cursist, deze testen en vervolgens de statistieken bekijken. SCORM Cloud heeft ook de optie Debug Logs waarmee u problemen in uw SCORM-inhoud kunt signaleren en oplossen. Hiermee leert u meer over hoe de ‘achterkant’ van uw cursus werkt.

Hoe zet ik bestaande leerinhoud om naar SCORM?

Als u reeds over bestaande leerinhoud beschikt bekijk dan onze artikelen (in het Engels) met uitleg over hoe u verschillende soorten content kunt omzetten in volwaardige SCORM-cursussen.

iSpring Suite is een perfecte tool voor het maken van online cursussen in het SCORM Formaat. Probeer iSpring Suite 14 dagen gratis uit om te zien in hoeverre het geschikt is voor uw LMS.

iSpring Suite

Snelle cursus authoring toolkit

Maak in recordtijd online cursussen en assessments

Snelle cursus authoring toolkit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

iSpring Suite
Tool voor SCORM-compatibele cursussen
Gratis Proberen