U gebruikt een oudere browserversie. Update naar de nieuwste versie van Google Chrome, Safari, Mozilla Firefox of Microsoft Edge voor de beste site-ervaring.

image/svg+xml image/svg+xml image/svg+xml image/svg+xml image/svg+xml fb-white-10x14fb-10x14 ok-white-10x19ok-10x19 twitter-white-18x14twitter-18x14vk-white-16x11vk

In dit artikel leest u alle belangrijke details over xAPI om uw organisatie te helpen beslissen of u het moet gebruiken in uw leerproces, en wat de voordelen en moeilijkheden zijn van een overstap van SCORM naar xAPI. Als onderdeel van de praktische training maken we een cursus of trainingsmateriaal, stellen we de rapportage in en zien we het in actie.

Wat is xAPI?

xAPI (Experience API) is de meest recente en veelzijdige e-learning standaard. Deze specificatie voor e-learning-software werd in 2013 ontwikkeld door een ADL-initiatief met de bedoeling de ervaring van leerlingen vast te leggen. Aanvankelijk heette het “Project Tin Can” (omdat de vereisten gebaseerd moesten zijn op een tweerichtingsgesprek met de gemeenschap), maar later kreeg het officieel de naam Experience API. De nieuwe xAPI-aanpak pakt problemen in de moderne e-learning organisatie aan die oudere normen niet konden oplossen.

Geschiedenis van xAPI

In 2010 bleef de e-learning rapportage achter bij de technologische vooruitgang op andere gebieden. De wereld begon zijn gestage beweging naar mobiel en cloud. SCORM (Sharable Content Object Reference Model) en vroegere leerstandaarden konden niet functioneren in mobiele apps. Ze vereisten een browser, LMS login, constante Wi-Fi verbinding, en ze rapporteerden niet alle details die cursusontwikkelaars wilden.

Stelt u zich eens voor: u maakt een quiz en plotseling valt de Wi-Fi-verbinding weg. Het ergste scenario is dat je al je quizresultaten verliest en opnieuw moet beginnen! Zoals u ziet was SCORM niet veelbelovend voor de toekomst van e‑learning.

Dit zijn enkele van de leercases die een nieuwe aanpak en organisatie van lesmateriaal vereisten:

 • Offline leren: Wi-Fi en mobiele netwerken kunnen worden onderbroken als u zich verplaatst.
 • Mobiel leren: apps voor tablets en smartphones worden actief gebruikt in het onderwijs.
 • Collaboratief leren: groepen leerlingen kunnen samen taken oplossen.
 • Games en simulaties: meestal softwaresimulaties, vaak gebruikt als lestmateriaal in bedrijfsopleidingen.
 • Activiteiten in de echte wereld: Internet of Things, simulatiedashboards en andere apparaten.
 • Augmented en virtual reality: de toekomst van onderwijstechnologie op sommige gebieden.
 • Beveiligingsproblemen: antwoorden op de test kunnen persoonlijke privacygevoelige informatie bevatten, en moeten worden gecodeerd en verzonden via het https:// protocol.

iSpring Suite

Maak xAPI-cursussen als een pro met iSpring Suite!

Gratis proefversie Meer informatie

Hoe xAPI werkt

Application programming interface (API) kan worden gebruikt om data uit te wisselen tussen verschillende systemen in uw organisatie, apps, websites, enz.

Een xAPI-specificatie beschrijft een Client-entiteit (een cursus, app, simulatie, enz.), ook wel Activity Provider genoemd, die xAPI-statements genereert; en een LRS Endpoint, dat statements ontvangt en opslaat in een database.

Сlient, activity provider stuurt xAPI statement naar LRS

Een Activity Provider kan een LMS zijn, een op zichzelf staande cursus, video, spel, simulator, een medisch apparaat, enz. De xAPI-statement kan worden verzonden op het moment dat de actie wordt voltooid of op een later tijdstip wanneer de internetverbinding wordt hersteld. Ook kan de Activity Provider een actie uitvoeren in de echte wereld zonder verbinding met een volgsysteem, zodat hij Tin Can API gebruikt om de statement achteraf bij te werken.

Als u veel data over leerlingen in uw organisatie in uw bedrijfsdatabase hebt en u die nodig hebt voor analyse, samen met de meest recente resultaten, kunt u de geselecteerde dataobjecten ook via xAPI naar het LRS sturen.

LRS als centrum van al uw leeractiviteiten

Ervaringsgegevens zijn een combinatie van activiteit, gedragingen van lerenden en prestatiegegevens. Leerlingen voeren een groot aantal acties uit tijdens hun leerproces en beoordelingen. Soms zijn specifieke keuzes belangrijker dan het algemene resultaat, en xAPI kan de keuzes van gebruikers nauwkeurig vastleggen voor uw organisatie.

De kern van elk xAPI-ecosysteem is een cloudopslag waarin alle ervaringen van alle aangesloten Activity Providers worden opgeslagen. Deze opslag wordt de Learning Record Store (LRS) genoemd. Voor elke Activity Provider (een xAPI-cursus) moet een LRS-adres worden opgegeven vóór publicatie, zodat hij weet waar hij moet rapporteren.

Wat is een xAPI en een LRS

In tegenstelling tot een Leermanagementsysteem (LMS), dat vele functies vervult, zoals:

 • Het beheren van gebruikers en inhoud in het LMS
 • Cursussen en lesmateriaal aanbieden aan leerlingen in het LMS
 • Opslaan van leertrajecten in het LMS
 • Agenda’s, chats, enz. in het LMS

Een Learning Record Store doet dat allemaal niet, en is daar ook niet voor ontworpen. Het ontvangt en bewaart alleen statements in een lijst, biedt leeranalyses en rapporten over het lesmateriaal. Het is dus slechts een database voor leeractiviteiten.

Een LRS bevrijdt leerlingen van conventionele leerplatforms. U bent vrij om e‑learning-inhoud en trainingsmateriaal te plaatsen waar u maar wilt, bijvoorbeeld met een LMS. 

Het LRS kan een standalone systeem zijn dat in de cloud wordt geplaatst:

LRS kan een standalone systeem zijn

Het LRS kan ook worden geïntegreerd in traditionele leermanagementsystemen (LMS’en) binnen hetzelfde domein:

LRS kan worden opgenomen in een LMS

Dit zijn de meest voorkomende configuraties. Er kunnen talloze andere configuraties zijn met meerdere aangesloten LRS’en, met lokale LRS’en, enz.

Als u cursussen en lesmateriaal lokaal wilt plaatsen, of in het Ethernet van uw organisatie, kunt u nog steeds specifieke firewallpoorten openen, zodat ze de resultaten naar een server kunnen sturen. Een hardcore optie is het inzetten van een LRS in het Ethernet van uw bedrijf, maar daarvoor moet u er een aanschaffen die beschikbaar is voor installatie. Over het algemeen wordt een LRS gedistribueerd via het SaaS-model.

Structuur van xAPI statements

Verrassend genoeg spreekt de Experience API menselijke taal. Geen ingewikkelde verklaringen zoals bij SCORM:

API.SetValue(‘cmi.completion_status’, ‘completed’); doorgehaald

Experience API daarentegen biedt volledige vrijheid om uit te drukken wat de leeractiviteit of het lesmateriaal nodig heeft.

In de basis is een xAPI statement een JSON object (JSON = JavaScript Object Notation). De basisformule van deze statement is: Actor+Verb+Object.

Dit zijn exacte gegevens die naar een LRS gaan en vervolgens worden gebruikt voor analyse en het genereren van rapporten. De basis xAPI verklaring beantwoordt de vraag “wie deed wat voor welke leeractiviteit”.

Er zijn onbeperkte mogelijkheden om statements aan te passen aan specifieke eisen. De statement kan een tijdstempel, een ID van de testvraag, vraagtekst en andere extra parameters bevatten.

Voorbeeld van een xAPI statement: John D voltooide de wiskundecursus Breuken.

xAPI verklaring structuur, Actor Verb Object

Dit kan vertaald worden als: John D antwoordde ‘0,7‘ op vraag nummer 6 met tekst ‘½ + 0,2 = ?‘ in de wiskundecursus Breuken, met ID 0134 op datum en tijd 2019-12-20T14:20:50.52 met een duur van 5 seconden, op een Android-toestel met resolutie 1080×1920 px.

Dankzij de flexibiliteit en eenvoud van de Tin Can API kunt u het leerproces nauwkeuriger volgen dan wanneer u enkel SCORM-quizresultaten naar een LMS stuurt.

Om de xAPI-specificatie in meer detail te bestuderen, kunt u de GitHub repository bezoeken.

Wat xAPI bijhoudt

In tegenstelling tot zijn voorgangers kan xAPI elke activiteit die een leerling onderneemt (bv. een video bekijken, een e-book lezen, interactie met een simulatie) en zelfs prestaties in de echte werkomgeving bijhouden en naar het LMS sturen – niet alleen punten en voortgangspercentages. Hier volgen enkele voorbeelden van wat een beheerder of een docent in verschillende vakgebieden of organisaties moet bijhouden:

 • Welke video-onderdelen een leerling heeft overgeslagen in de cursus economie,
 • Welke fysieke knoppen werden ingedrukt op een vliegtuigsimulator tijdens het opstijgen,
 • Welk instrument als eerste werd gebruikt in een VR-simulatie van een neurochirurgische procedure,
 • De hartslag en geolocatiegegevens van een hardloper die zich voorbereidt op een marathon,

…en honderden andere activiteiten, details en diverse parameters.

Tin Can API heeft geen vooraf bepaalde sets van commando’s. Het is allemaal aan de cursusontwerper en de ontwikkelaars van authoring tools die een xAPI cursuscomponent configureren (een javascript wrapper toevoegen) welke activiteiten gerapporteerd moeten worden en wanneer.

Als u een van de e-learning authoring tools gebruikt die in staat zijn om xAPI-cursussen te publiceren, zullen ze al de wrapper hebben die geconfigureerd is om statements te publiceren.

Welke apparaten worden ondersteund?

Een van de belangrijkste redenen waarom de ontwikkeling van xAPI is gestart, is dat tablets en andere mobiele apparaten door de meeste mensen worden gebruikt. Een belangrijke taak was het ondersteunen van alle mogelijke apparaten die toegang hebben tot het internet en het bieden van het hoogste niveau van interoperabiliteit tussen leeractiviteiten en het rapportagesysteem.

Deze echte simulatorcabine hieronder kan bijvoorbeeld gebeurtenissen genereren – wanneer het landingsgestel na het opstijgen omhoog wordt gezet, kan worden geëvalueerd hoe nauwkeurig een piloot instructies opvolgt.

Boeing 777-300ER Vluchtsimulatorcabine

Boeing 777-300ER Vluchtsimulator, gebruikt voor de training en oefening van piloten.

xAPI vs. SCORM

Een LMS en SCORM zijn als een school met tekstboeken en quizzen. Herinnert u zich het cijferblad dat leerkrachten op school gebruikten? e‑learning-technologie stond niet zo ver van dit concept af wat betreft de beoordeling en het bijhouden van de voortgang van leerlingen.

xAPI is gemaakt om de volgende generatie van SCORM te zijn, maar in de praktijk zijn er te veel verschillen tussen beide. xAPI kan alle leeractiviteiten en stappen van lerenden bijhouden, terwijl SCORM is ontworpen om te worden gebruikt voor pakketcursussen met quizzen als belangrijkste beoordelingsinstrument.

Anderzijds beschrijft xAPI niet de cursusstructuur en -verpakking, terwijl SCORM dat wel doet. Het is met opzet niet opgenomen in de specificatie, omdat een mechanisme voor eenmalige aanmelding kan worden gebruikt om lerenden van het ene systeem naar het andere te krijgen (bv. van een LMS naar een spel op uw domein). xAPI wordt expliciet gebruikt om de trackinggegevens naar een LRS te krijgen, waar u met de gegevens kunt doen wat u wilt: analyseren, rapporten maken, algemene bedrijfsresultaten meten, enz.

Elke standaard heeft zijn tijd en doel, en ze zijn voornamelijk gebouwd bovenop elkaars functionaliteit. cmi5 is “de moderne versie van SCORM” die verpakkingen beschrijft bovenop de xAPI-functionaliteit. Kijk naar de tijdlijn van de vereenvoudigde leerstandaarden:

AICC → SCORM 1.2 → SCORM 2004 → xAPI (hier bent u) → cmi5

Praktische ervaring met xAPI

Niets helpt het begrip van Experience API technologie beter dan uitproberen en ermee experimenteren. Alles opzetten is niet zo moeilijk, en het kost u maar 10 minuten. We hebben LRS en xAPI cursus authoring software nodig. We gebruiken iSpring Suite om een xAPI cursus te publiceren.

Stap 1. Een LRS instellen

Maak een account aan op SCORM Cloud om een LRS te maken voor testdoeleinden. Rustici software zijn ontwikkelaars van SCORM en xAPI standaarden, en zij bieden gratis sandbox oplossingen aan om uw cursussen of authoring tools te testen als u een ontwikkelaar bent.

1. Log in op uw SCORM Cloud.

2. Selecteer Apps /API in het hoofdmenu linksonder.

SCORM Cloud Apps

3. Klik op Add Application, en geef de applicatie een naam, bijv. iSpring LRS.

4. Selecteer xAPI LRS in het linkermenu.

SCORM Cloud xAPI LRS

5. Kopieer de link voor iSpring LRS, want deze is nodig bij het maken van de cursus.

Stap 2: Een xAPI cursus maken

Om een xAPI-cursus te maken, kunt u elke authoring tool gebruiken die dit formaat ondersteunt. iSpring Suite is een early adopter van xAPI en kan u helpen om in een mum van tijd een xAPI-ready cursus te produceren voor uw LMS.

1. Installeer en open de volledig functionele proefversie van iSpring Suite.

2. Klik op de knop Create.

Creating xAPI cursus in iSpring Suite

3. Vul uw e-learning cursus met de benodigde inhoud.

4. Klik in het lint op Publish.

xAPI cursus in iSpring Suite

5. Kies de bestemming voor de LMS publicatie en selecteer Experience API in het LMS profile menu.

LMS profiel menu in iSpring Suite

6. Klik op Customize naast het drop-down menu en plak de eindpuntlink die u kreeg van de LRS (stap 1). Klik op Save om het Learning Course venster te sluiten.

xAPI eindpunt in iSpring Suite

7. Klik onderaan op Publish, iSpring zal uw cursus voor het LMS publiceren in een xAPI formaat.

Dat is het, start het lokaal of upload het naar het web. Terwijl u de cursus doorloopt, ziet u de statements verschijnen in de LRS.

Eerst leren, dan technologie

Experience API is slechts een van de weinige standaarden die e-learning mogelijk maken. Het introduceert een aantal nieuwe concepten, zoals LRS, offline en gedetailleerde tracking, die de meeste problemen die eerdere standaarden hadden aanpakken.

Voor auteurs van cursussen kan het echter overweldigend zijn om niet alleen voor het materiaal te zorgen, maar ook voor alle methoden om de resultaten te rapporteren, bijvoorbeeld in een LMS. Het is een heel nieuw niveau van het ontwikkelen van digitale opleidingen en online cursussen.

Het kan ook lastig zijn om met een LRS te werken. Als het LRS van uw keuze geen goede rapportage-/analyse-instrumenten biedt, zult u waarschijnlijk een gegevensanalist moeten inhuren die u helpt om met een grote hoeveelheid gegevens om te gaan.

Voor een algemene leeraanpak is SCORM misschien prima. Het is eenvoudig en nuttig wanneer u het succes van de leerling evalueert op basis van quizzen en het openen van cursusmateriaal. Als u echter specifieke ideeën hebt over het organiseren van leerprocessen en daar de middelen voor hebt, is de xAPI de perfecte oplossing. Gelukkig kunt u met iSpring Suite cursussen maken in zowel SCORM- als xAPI-formaat. Download de 14-daagse gratis proefversie van iSpring Suite en kies het SCORM of xAPI-formaat dat u het beste bevalt.

iSpring Suite

Snelle cursus authoring toolkit

Maak in recordtijd online cursussen en assessments

Snelle cursus authoring toolkit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

iSpring Suite
Alles-in-één tool om xAPI-cursussen te maken
Gratis Proberen