image/svg+xml image/svg+xml image/svg+xmlimage/svg+xmlimage/svg+xml fb-white-10x14fb-10x14ok-white-10x19ok-10x19twitter-white-18x14twitter-18x14vk-white-16x11vk

Wilt u uw publiek overtuigen met een presentatie? Verrijk dan uw PowerPoint presentatie met een video-opname met gesproken tekst en vergroot de betrokkenheid van uw kijkers. 

We laten u stap voor stap zien hoe u een videopresentatie maakt met iSpring Suite. U kunt de ontwerptool gratis downloaden en installeren op uw computer mocht u dat nog niet hebben gedaan.

Stap 1. Een video-opname met gesproken tekst toevoegen

Open uw presentatie in PowerPoint. Ga vervolgens naar het tabblad iSpring Suite en klik op Manage Narration.

Add narration to PowerPoint

U kunt nu een nieuwe video opnemen of een bestaand videobestand importeren. Om een video op te nemen klikt u op Record Video in de werkbalk.

Record Video in iSpring Suite

Hierna verschijnt het venster Record Video Narration.

iSpring Narration Editor

U kunt een video toevoegen voor één of meerdere dia’s tegelijkertijd. Wilt u een video opnemen voor de huidige dia? Vink dan de optie Process current slide aan.

Klaar om de video op te nemen? Klik dan op Start Record. Om de opname te beëindigen klikt u op Done.

Tip: Voeg de uitgeschreven tekst van uw video script toe aan de dia-notities. Door de tekst van het scherm te lezen kunt u gemakkelijker het oogcontact met de kijker bewaren.

Maakt u zich overigens niet druk over het opnemen van een perfecte video. De geïntegreerde audio- en video-editor helpt u met het bewerken en verbeteren van de opname. Wanneer u zich bijvoorbeeld verspreekt kunt u de zin opnieuw opnemen en vervolgens het deel met de verspreking uit de video-opname verwijderen. U opent de editor door op Edit Clip te klikken.

Edit video clip in iSpring

Mocht u al een video-opname hebben gemaakt, dan kunt u deze simpel en snel aan uw presentatie toevoegen. Het bestandsformaat van uw video moet wel overeenkomen met een van deze formaten: .avi, .wmv, .mpg, .mp4 of .mkv. Is dit het geval? Klik dan op Video en selecteer het videobestand op uw computer.

Add video to presentation in iSpring Narration Editor

Tip: U kunt ook meerdere video’s tegelijkertijd invoegen. Dit doet u door de Ctrl-toets ingedrukt te houden terwijl u de verschillende bestanden kiest.

Hierna wordt automatisch het venster Import Video geopend. U kunt nu kiezen of u de video(s) wilt invoegen op de huidige positie of aan het begin van de dia. Als u wilt dat de duur van de video-opname overeenkomt met de duur van de dia, dan vinkt u de optie Adjust slide duration aan.

Import video to presentation via iSpring

De video-opname verschijnt vervolgens op de tijdlijn van de video editor.

Timeline in iSpring Narration Editor

Stap 2. Synchroniseer uw video met de dia’s

U kunt nu uw video synchroniseren met de presentatiedia’s en animatie-effecten toevoegen. De animatie-effecten worden weergegeven als gele balken op de diatijdlijn. U kunt zelf het exacte moment kiezen waarop een animatie in de video-opname moet verschijnen zodat de effecten perfect aansluiten op – de gesproken tekst bij – uw video.

Het synchroniseren van uw presentatie is vrij eenvoudig. Plaats eerst de cursor in de tijdbalk op de positie waar de synchronisatie moet beginnen en klik vervolgens op Sync in de werkbalk.

Sync video with PowerPoint slides

Het venster Sync opent zich vervolgens boven de tijdlijn. Om het synchronisatieproces te starten, klikt u op Sync.

Sync video narration to PowerPoint slides

Afhankelijk van het volgende element in uw presentatie wordt Start Sync vervolgens vervangen door Next Slide/Next Animation. Klikt u nu op de knop op het juiste moment in de tijdlijn. Wilt u bijvoorbeeld op een specifiek moment in de tijdlijn een nieuwe animatie starten? Klik dan op Next Animation.

Add video narration to PowerPoint slides

Zodra u klaar bent, klikt u op Done om het synchronisatie proces af te sluiten. Klik vervolgens op Save & Close in de linkerbovenhoek van uw scherm.

Stap 3. De indeling van uw dia’s aanpassen

De dia’s uit uw video presentatie kunt u op verschillende manieren indelen. U kunt bijvoorbeeld belangrijke punten in uw presentatie extra benadrukken door te kiezen voor een andere dia-indeling. Om de indeling te wijzigen klikt u op Slide Properties in de werkbalk.

Slide Properties in iSpring Suite

Om een dia een andere indeling te geven, selecteert u via Layout de gewenste indeling.

Change layout of PowerPoint slides

iSpring biedt u de mogelijkheid om te kiezen tussen 2 videospelers. Deze spelers hebben elk een eigen indeling. De Universal videospeler kent een aantal geavanceerde functies en is daardoor uiterst flexibel en eenvoudig aan te passen aan uw wensen. De Video Lecture speler geeft uw videopresentatie automatisch een 50/50 indeling en geeft kijkers de mogelijkheid om op ieder gewenst moment de beeldverhouding tussen video en dia’s te wijzigen.

De dia-indelingen van de Universal player werken als volgt:

  • De Full layout optie toont de dia, de zijbalk en het navigatiepaneel.
Video course full layout
  • In de indeling No Sidebar wordt alleen de dia en het navigatiepaneel weergegeven.
Video course layout with no sidebar
  • De optie Maximized Video geeft de video in het midden, de dia in de zijbalk, en het navigatiepaneel weer.
Maximised video layout in iSpring Suite

Door gebruik te maken van een wisselende dia-indeling kunt u de nadruk leggen op de belangrijke onderdelen van uw presentatie. Wilt u bijvoorbeeld dat de kijker zich focust op de dia? Minimaliseer dan de video.

U kunt ervoor kiezen om de volledige videopresentatie automatisch af te laten spelen, dia voor dia. Hiervoor selecteert u alle dia’s in de Presentation Explorer en klikt u op Auto.

Stap 4. Het template van de videospeler aanpassen

De ingebouwde presentatiespeler heeft verschillende opties die u geheel aan uw wensen kunt aanpassen. Zo kunt u onder meer informatie over de presentator, een bedrijfslogo, een omschrijving of samenvatting toevoegen. Kies hiervoor eerst welke videospeler u wilt gebruiken. Klik op Player in de werkbalk en maak een keuze uit de Universal of Video Lecture speler, zoals in de afbeelding hieronder.

Video lecture player in iSpring Suite

De geavanceerde Universal videospeler beschikt over diverse functies en is grotendeels aan te passen aan uw wensen. De Video Lecture speler toont de video automatisch in een 50/50 indeling. Tijdens het bekijken van de video presentatie kan de beeldverhouding tussen video en dia worden gewijzigd.

In deze uitleg maken we gebruik van de Universal player. Om de videospeler aan te passen klikt u op Templates. Hier vindt u een aantal templatemogelijkheden voor de videospeler. In dit voorbeeld maken we gebruik van het template Online Lecture with Video.

Template for online lecture with video

Om de weergave van de videospeler aan te passen klikt u op Layout in de werkbalk. Zo kunnen we bijvoorbeeld de inhoudsopgave en de notities uitschakelen. Hier ziet u hoe de videospeler er dan uit komt te zien:

Customise video player

Houd er rekening mee dat het aanpassen van de spelerweergave ook invloed heeft op de gekozen indeling van uw dia’s (zie stap 3). Bijvoorbeeld: als u voor Full layout in het Slide Properties menu kiest en vervolgens de sidebar in het Layout menu uitschakelt dan wordt de sidebar niet langer weergegeven in uw presentatie.

U kunt hier ook de kleuren van de videospeler aanpassen door één van de ingebouwde kleurenschema’s te kiezen of uw eigen kleurenschema, op basis van uw bedrijfskleuren, te maken.

Customise colours in video player

Zodra u klaar bent met het aanpassen van de weergave van de videospeler klikt u op Apply & Close in de linkerbovenhoek van het venster.

Stap 5. Uw videopresentatie publiceren

Zodra uw videopresentatie klaar is kunt u deze publiceren naar een geschikt webformaat, zodat de presentatie te bekijken is via een internetbrowser.

Klikt u hiervoor op Publish Presentation en selecteer in het linkermenu waar u de videopresentatie wilt publiceren. Voeg een titel aan het bestand toe en selecteer een lokale map waarin de videopresentatie moet worden opgeslagen. Selecteer onder Output Options het gewenste formaat. We publiceren onze presentatie naar HTML5-formaat zodat de videopresentatie kan worden afgespeeld op de gebruikelijke platforms en apparaten.

Publish presentation in HTML5

Tot slot

Wij hopen dat deze uitleg u helpt uw PowerPoint-presentatie om te zetten in een boeiende videopresentatie. U heeft nu gezien hoe eenvoudig het is om video te combineren met een diavoorstelling en animatie-effecten. Heeft u nog geen video-opname? Geen probleem. U kunt met iSpring Suite een video opnemen en bewerken zonder extra hulpmiddelen te downloaden.

Probeer de software van iSpring Suite nu uit en begin direct met het maken van een videopresentatie en andere vormen van e-learning. Meld u aan voor de proefperiode en probeer het volledige iSpring Suite pakket gedurende 30 dagen geheel kosteloos uit.

iSpring Suite

Snelle cursus authoring toolkit

Maak in recordtijd online cursussen en assessments

Snelle cursus authoring toolkit

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

iSpring Suite
E-learning ontwikkeltoolkit
Meer weten
 

Begin snel en gemakkelijk met het maken van online cursussen