U gebruikt een oudere browserversie. Update naar de nieuwste versie van Google Chrome, Safari, Mozilla Firefox of Microsoft Edge voor de beste site-ervaring.

image/svg+xml image/svg+xml image/svg+xml image/svg+xml image/svg+xml fb-white-10x14fb-10x14 ok-white-10x19ok-10x19 twitter-white-18x14twitter-18x14vk-white-16x11vk

Online quizzen zijn het belangrijkste hulpmiddel om kennis te testen. Welk type testvragen is geschikt voor uw leerlingen? In dit artikel bekijken we 14 soorten quizzen, van de voor de hand liggende meerkeuzevragen tot het verfrissende drag-and-drop formaat. U kunt ze allemaal maken in de iSpring QuizMaker.

Bekijk deze 14 soorten quizvragen in de infografieken hieronder. 

Soorten quizvragen

Quiztype #1 – Meerkeuze

Voorbeeld van een Meerkeuzevraag

Meerkeuzevragen behoren tot de meest effectieve manieren om leerlingen te testen op de inhoud van een online cursus. Zulke quizzen geven verschillende mogelijke antwoorden op een vraag, waarvan er verschillende fout zijn en slechts één goed.

Hoewel het eenvoudig lijkt om een aantal meerkeuzevragen te maken, test u uiteindelijk het deductieve redeneervermogen van de gebruiker in plaats van de feitelijke kennis van het onderwerp. Hoewel het geweldig is als leerlingen deductieve redeneervaardigheden hebben, is dit niet direct gerelateerd aan de lesstof.

Tip: stel altijd een directe vraag. 

Quiztype #2 – Meervoudig Antwoord

Voorbeeld van een vraag met Meerdere Antwoorden

Een vraag met meerdere antwoorden is gelijkaardig aan een meerkeuzevraag, maar gebruikers moeten alle juiste antwoorden selecteren uit verschillende alternatieven. Vragen van dit type zijn moeilijker dan meerkeuzevragen omdat leerlingen niet weten hoeveel antwoorden ze moeten kiezen. Volg deze tips om meerkeuzevragen te maken en kennis effectief te controleren:

  1. Randomiseer de juiste antwoorden
  2. Geef niet te veel antwoorden
  3. Help leerlingen niet om de juiste antwoorden te vinden door de structuur en opzet van de vraag te analyseren
  4. Misleid gebruikers niet in de test

Quiztype #3 – Waar of Onwaar

Voorbeeld van een Waar of Onwaar quizvraag

Eén van de gemakkelijkste manieren om vragen in quizzen op te stellen, is door een waar of onwaar formaat te gebruiken. Simpel gezegd houdt dit in dat er een uitspraak wordt gedaan waarbij de leerling kiest of die waar of onwaar is. Waar of onwaar-quizzen worden vaak gebruikt in educatieve omgevingen om kennis over een bepaald onderwerp te testen en kunnen een leuke manier zijn om deelnemers te betrekken en uit te dagen. Voorbeelden van dit formaat zijn:

  • Je mag het magazijn eerder binnengaan dan je supervisor. (Niet waar)
  • Drie minuten aan elke kant is lang genoeg om een hamburger te bakken. (Waar)
  • Je moet er bij potentiële klanten op aandringen dat ze meteen voor je product kiezen in plaats van ze erover te laten nadenken. (Niet waar)

Quiztype #4 – Kort Antwoord

Voorbeeld van een quizvraag met Kort Antwoord

In dit vraagtype voeren de testdeelnemers zelf de antwoorden in. Dit type quiz is geschikt als u op zoek bent naar vaardigheid zonder antwoordopties voor te stellen en vereist dat leerlingen het juiste antwoord kennen.

Tip: Vergeet niet om antwoordopties toe te voegen met typefouten, afkortingen en andere spellingsvarianten die testdeelnemers kunnen gebruiken.

Quiztype #5 – Invuloefening

Voorbeeld van een Invuloefening toetsvraag

Bij invulvragen moeten leerlingen het juiste antwoord echt kennen. In dit type quiz gebruikt u invulvragen zonder hints en evalueert u de werkelijke kennis van de leerling. Maak dit type vraag als u bijvoorbeeld wilt controleren of een medewerker een bepaalde regel of eenvoudige procedure begrijpt.

Quiztype #6 – Matching

Voorbeeld van Matching vraag

Een matching-vraag kan een grote hoeveelheid inhoud behandelen en is ook één van de meest boeiende vraagtypes voor leerlingen. Bij koppelvragen geef je verschillende zinnen of concepten samen met verschillende woorden, en de leerling moet elk woord koppelen aan de juiste zin of het juiste concept. U kunt extra overeenkomsten toevoegen om de quiz moeilijker te maken.

Quiztype #7 – Volgorde

Voorbeeld van een Volgorde quizvraag

Volgordevragen zijn de beste optie om een tijdlijn aan te geven, verschillende zaken in oplopende/aflopende volgorde te zetten of een stapsgewijs proces te illustreren. Laat de leerlingen een aantal gebeurtenissen of uitspraken in de juiste volgorde zetten. Deze vragen zijn effectief als leerlingen informatie in een reeks moeten onthouden, niet afzonderlijk. Deze vragen zijn ook geschikt voor quizzen over historische en chronologische onderwerpen.

Quiztype #8 – Hotspot

Voorbeeld van een Hotspot quiz vraag

De hotspot quiz is een visueel vraagtype waarbij leerlingen een bepaald gebied van een afbeelding kunnen selecteren als antwoord. Dit soort vragen boeit gebruikers meer dan gewone quizvragen en controleert hoe ze informatie visueel identificeren en niet alleen als theorie.

Quiztype #9 – Drag-and-Drop

Voorbeeld van een Drag-and-Drop toetsvraag

Dit is een leuk vraagtype, omdat u meer interactiviteit aan deze test kunt toevoegen en de betrokkenheid van de leerlingen kunt verhogen. Definieer welke objecten gesleept moeten worden en in welke ruimtes ze moeten vallen. Met deze vraagindeling kunnen gebruikers objecten slepen en ze in vooraf gedefinieerde openingen op een basisafbeelding plaatsen.

Kijk hoe drag-and-drop vragen eruit kunnen zien in de detailhandel quiz van iSpring.

Quiztype #10 – Woorden Verslepen

Voorbeeld van een Woorden Verslepen quiz vraag

In dit type quiz moeten leerlingen woorden uit de woordenbank slepen en ze in de lege plekken in de gegeven tekst plaatsen. Maak zinnen waarin stukken tekst ontbreken en laat gebruikers woorden naar de juiste plek slepen om de zin af te maken.

Quiztype #11 – Drop-down

Voorbeeld van een Selectielijst toetsvraag

Hierbij moet de gebruiker het juiste antwoord selecteren uit een keuzelijst. Dit type quiz is gelijkaardig aan invuloefeningen, maar u kunt een reeks mogelijke antwoorden tonen in de lijst. Hoewel het misschien geen effectieve manier is om kennis te testen, kan het toch nuttig zijn in een quizomgeving. Het kan ook nuttig zijn als u uw leerlingen wilt verwarren met antwoorden die op elkaar lijken.

Quiztype #12 – Numeriek

Voorbeeld van een Numerieke vraag

De numerieke quizvraag is gelijkaardig aan de korte antwoordvraag, maar leerlingen moeten het juiste getal ingeven om te antwoorden. Het is bijna onmogelijk om het juiste antwoord te raden bij een vraag als deze. Het daagt uw leerlingen dus uit om aan te tonen dat ze de juiste kennis hebben.

In iSpring QuizMaker is het mogelijk om zowel een exact aantal als intervallen in te stellen voor numerieke vragen.

Quiztype #13 – Likert-schaal

Voorbeeld van Likert-schaal quizvraag

De Likert-schaal is het meest geschikt voor enquêtes – respondenten kunnen met dit vraagtype hun mening geven over bepaalde stellingen door gebruik te maken van een vijfpuntsschaal. U kunt verschillende antwoordschalen instellen voor de Likertschaal quiz:

Antwoordschaal

Of tik op Change (Wijzig) om uw eigen keuzes te maken:

Keuzes wijzigen

Quiztype #14 – Open Vraag

Voorbeeld Open quiz vraag

De open vraag biedt een vrije antwoordmogelijkheid. In e-learning is dit vraagtype geschikt als u een gedetailleerd antwoord op de vraag, volledige feedback of een casusbeschrijving nodig hebt. Bij deze open vragen kunnen gebruikers antwoord geven zonder beperkingen.

Bekijk een korte video over soorten quizvragen in e-learning:

Samengevat

Met meer diverse en interactieve quizzen wordt e-learning nog boeiender en effectiever. Deze 14 soorten quizvragen kunnen verschillende doelstellingen dienen en leerlingen helpen op hun weg naar kennis. U kunt ze vinden in de volledig functionele iSpring QuizMaker en uw quiz echt krachtig maken. Probeer het gratis!

iSpring QuizMaker

Eenvoudige
quizmaker

Maak interactieve quizzen om te leren, kennis te controleren en vaardigheden te oefenen

Snel LMS voor uw bedrijfskritische projecten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

iSpring QuizMaker
Maak professionele quizzen
Gratis Proberen