U gebruikt een oudere browserversie. Update naar de nieuwste versie van Google Chrome, Safari, Mozilla Firefox of Microsoft Edge voor de beste site-ervaring.

image/svg+xml image/svg+xml image/svg+xml image/svg+xml image/svg+xml fb-white-10x14fb-10x14 ok-white-10x19ok-10x19 twitter-white-18x14twitter-18x14vk-white-16x11vk

Zowel in het bedrijfsleven als in het onderwijs zijn presentaties een dagelijkse realiteit, over elk soort onderwerp kan wel een presentatie gemaakt worden. Naarmate het educatieve landschap zich ontwikkelt tot een landschap dat zich meer en meer richt op digitale en touchscreen ervaringen, groeit online de behoefte voor meer dynamische en boeiende presentaties ook. Maar met deze veranderingen ontstaan ook steeds hogere inhoudelijke verwachtingen van het publiek wat u probeert te bereiken.

De dagen van het traditionele leren in een klaslokaal of vergaderzaal via een goed ontworpen PowerPoint of PDF over een onderwerp zijn al lang voorbij. Nou, laten we eerlijk zijn. Die dagen zijn voorbij als u uw publiek echt betrokken wilt houden en verwacht dat ze actief iets gaan leren van uw materiaal met uw presentatie.

Als u uw publiek tegenwoordig echt wilt bereiken met uw onderwerp, moet u verder gaan dan een PowerPoint met wat tekst. U moet een interactieve presentatie maken. Uit cognitief onderzoek blijkt dat u, om echt effectief te zijn, een multimedia aanpak zult moeten gebruiken. En wat betekent dat precies? Stem de inhoud van uw presentatie af op uw doelgroep, maak gebruik van beeldmateriaal van hoge kwaliteit, zorg voor een boeiend verhaal, en gebruik een aantrekkelijk design. Jaren geleden was een presentatie vaak een spreker die rond een whiteboard of een diapresentatie liep, op het bord tekende of zelfs een soort van laser gebruikte tijdens het presenteren om zo het publiek te laten focussen op de presentatie.

Tegenwoordig is de wereld echter anders. E-learning is steeds normaler geworden voor het leren op afstand en we communiceren al veel vaker via een scherm. Dat betekent dat u nog meer moet doen om uw presentatie interessant te houden. Een leuke presentatie of een goed onderwerp zijn niet alleen meer goed genoeg. 

Wat is een interactieve presentatie precies?

Een interactieve presentatie is elke soort presentatie die mogelijkheden biedt voor meer betrokkenheid en interactie met het publiek. Dat kan zijn door het stellen van interactieve vragen, het krijgen van feedback of nog andere concepten. Interactief kan zowel online als in een fysieke ruimte zijn

Vanuit het oogpunt van de vormgeving neemt dit vaak de vorm aan van een videopresentatie naast een diapresentatie, waarin origineel materiaal, grafieken, real-time enquêtes en andere elementen verwerkt zijn.

En als u denkt dat u een expert in vormgeving moet zijn voordat u een goede presentatie kunt maken en honderden uren online vragen moet stellen, maakt u zich dan geen zorgen. Interactieve presentaties hoeven niet ingewikkeld te zijn. Het gaat niet om verbazingwekkende overgangen, of de meest flitsende hulpmiddelen – het gaat erom dat u de statische, verouderde presentatietechnieken achter u laat om een meer persoonlijke, en interessante ervaring met uw publiek te creëren.

Presentaties zijn er in twee soorten uitvoeringen: live presentaties (webinars genoemd wanneer ze online worden gehouden) en presentaties die van tevoren worden opgenomen en op een later tijdstip naar het publiek worden geüpload of gestuurd. In beide gevallen kunnen interactieve elementen voor ieder onderwerp worden gebruikt, maar het interactief deel van de presentatie zou best eens anders kunnen zijn in beide presentatievormen.

iSpring Suite

Maak interactieve presentaties samen met iSpring Suite tegen een speciale prijs voor freelancers.

Gratis proefversie Meer informatie

Een paar interactieve presentatie tips die u kunt gebruiken

Natuurlijk snappen we dat het best lastig is om afstand te doen van de vertrouwde manier van het maken van een presentatie. Dat is voor de meeste mensen tenslotte de manier geweest dat ze hun presentatie geven – en al jarenlang. Eerst fysiek en nu misschien zelfs online. Hoe begint u met een presentatie interactief maken? Gelukkig hebben we een aantal tips voor uw komende presentatie die u direct kunt gebruiken. Deze creatieve interactieve presentatie ideeën gaan u helpen om uw onderwerp op een interactieve manier te presenteren.

Tip #1 – Stel vragen tijdens de presentatie

Natuurlijk werkt dit beter in een interactieve presentatie waar u daadwerkelijk live interactie heeft met uw publiek (zowel online als in dezelfde ruimte), maar vragen stellen (of gewoon één vraag stellen) gaat er altijd voor zorgen dat het publiek even extra oplet op uw onderwerp. Het gaat in dit geval niet alleen om het zenden van informatie, maar u vraagt ook informatie terug. Daarom kunnen vragen mensen even wakker schudden. U kunt dit doen zonder de vraag specifiek aan een persoon te stellen, gewoon via een vraag een vleugje interactiviteit toevoegen. 

Tip #2 – Maak uw interactieve presentatie net iets anders

Niet elke diavoorstelling die u maakt hoeft simpelweg van dia naar dia en van onderwerp naar onderwerp te vloeien. Wees creatief en kijk of het logisch is om er een niet-lineair verloop in te verwerken. Vraag uzelf eens af wat interessanter is, een presentie die gewoon standaard verloopt of waar net iets speelser mee omgegaan kan worden? Wat is nu eigenlijk een niet-lineaire presentatie? Als u links tussen dia’s maakt, zodat u op verschillende plaatsen in uw presentatie kunt rondklikken, stelt u een niet-lineaire presentatie samen.

U gaat niet van dia één naar dia twee naar dia drie, enzovoort. In plaats daarvan maakt u een interactieve manier voor u en uw publiek om door uw presentatie te springen. U kunt een pagina met inhoudsopgave maken en die koppelen aan de dia’s waarmee elk hoofdstuk of elk onderwerp begint. Als uw presentatie geïntegreerd is kan uw publiek zo in hun eigen gewenste volgorde door uw presentatie bladeren.

Het geeft uw presentatie ook een ander tintje dan de gebruikelijke manier van presentatie. Het zorgt ervoor dat het publiek of de lezer interesse heeft voor het onderwerp wat er nu gaat komen.

Tip #3 – Maak een interactieve quiz

Ga nog een stap verder en maak daadwerkelijk een quiz in uw interactieve presentatie. Dit werkt zowel bij live als bij geïntegreerde presentaties.

Er zijn veel tools waarmee u elementen in uw dia aan elkaar kunt koppelen, zodat het ene element verschijnt wanneer op een ander element wordt geklikt. Stel uw publiek een vraag, verzamel hun antwoorden en klik dan om het juiste antwoord te laten verschijnen. Een voorbeeld van een soort software waarmee dit zou kunnen is iSpring Suite, u kunt met deze tool maar liefst 14 soorten vragen stellen.

14 soorten vragen voor uw interactieve presentatie

Als u de presentatie integreert, zorg er dan voor dat u een knop toevoegt met iets als “Klik hier om te zien of u gelijk hebt!”, zodat de persoon die uw presentatie bekijkt ook daadwerkelijk weet dat ze er iets mee kunnen doen.

Hoewel u dit niet noodzakelijkerwijs wilt gebruiken als een manier om stiekem te controleren of uw publiek heeft opgelet, kan het wel een leuke manier zijn om de kennis van uw publiek te peilen en zo inzicht te krijgen in hoeveel informatie u daadwerkelijk moet bespreken.

Tip #4 – Vertel uw publiek een verhaal

Een onmiskenbare manier om uw publiek in uw presentatie te betrekken is het vertellen van een verhaal. Zelfs als uw onderwerp veel gegevens, feiten en statistieken heeft betekent het niet dat de presentatie saai hoeft te zijn. Er zijn veel verschillende manieren om op een effectieve manier verhalen in uw presentatie te verwerken.

Een goed verhaal helpt gelijk de aandacht op uw presentatie te vestigen, het publiek wordt als het ware naar binnen gezogen en krijgt het gevoel dat zij deel uitmaken van uw presentatie. Een goed verhaal kan ervoor zorgen dat uw publiek emotioneel betrokken raakt, wat er uiteindelijk voor zorgt dat uw presentatie nog langer blijft hangen.

Tip #5 – Voeg er een audio verhaal aan toe

U hoeft niet de hele tijd te praten tijdens een presentatie. Soms kan het zelfs prettig zijn om even een kleine pauze te hebben en een aantal van uw dia’s vooraf op te nemen. Dit is ook een goede strategie om te gebruiken als u een presentatie heeft die u niet interactief kunt geven.

Audio toevoegen aan een geïntegreerde presentatie kan een geweldige manier zijn om een interactieve ervaring te creëren. U kunt muziek of geluidseffecten aan dia’s toevoegen om ze te laten opvallen. Of u kunt een audio verhaal toevoegen dat nog dieper op de materie van uw dia ingaat dan u met een afbeelding of tekst zou kunnen doen. Dankzij de functie van iSpring Suite om tekst-naar-spraak om te zetten is het gemakkelijker dan ooit om audio toe te voegen.

iSpring Suite tekst-naar-spraak functie voor uw interactieve presentatie

Tip #6 – Peil uw publiek

Een andere goede manier om uw publiek bij uw presentatie te betrekken is hen een enquête te geven. Geef ze meerkeuze-opties om te zien welke het populairst is. Vraag hen de hand op te steken of een optie aan te klikken.

U kunt zelfs software gebruiken en uw publiek hun antwoorden via hun smartphone laten invoeren en de resultaten live op uw scherm zien binnenkomen.

Zorg ervoor dat u het leuk maakt. Vraag uw publiek naar hun favoriete voetbalclub, welke smaak ijs zij zouden kiezen tussen vanille en chocolade, en nog veel meer. Dit is een geweldige manier om een ijsbreker te doen, en om uw presentatie even iets luchtiger te maken. Natuurlijk kunt u ook enquêtes houden die relevant zijn voor het onderwerp van uw presentatie. Bedenk eens op welke manieren u een enquête kunt gebruiken in uw volgende interactieve presentatie.

Tip #7 – Neem discussievragen op

Afhankelijk van uw presentatie kunt u overwegen om er discussievragen aan toe te voegen. U kunt uw publiek in kleine groepjes verdelen om over uw vragen te discussiëren, of u kunt ze gewoon kort met hun buurman laten overleggen.

Lezingen zijn het perfecte optie voor discussievragen, en dit kan ook goed werken als u een presentatie houdt voor een groep mensen die samen aan tafel zitten.

U hoeft alleen maar een discussievraag op het bord te zetten en uw publiek te vragen hun tafel rond te gaan met hun antwoorden. Zo ontstaat een interactieve sfeer met heel weinig inspanning van uw kant.

Tip #8 – Laat uw doelgroep de richting bepalen

Nogmaals, uw presentatie hoeft niet lineair te zijn. U kunt een diapresentatie maken met uw vier (of hoeveel u er ook hebt) hoofdpunten, en uw publiek vragen welke ze het eerst willen horen, welke als tweede, enzovoort.

Dit maakt het leuk voor het publiek, want zij krijgen zowaar inspraak in de volgorde van uw presentatie. Hoewel dit betekent dat u extra voorbereid moet zijn op welke route uw presentatie ook mag nemen, zorgt het wel voor een leuke, interactieve setting die uw publiek zich nog jaren zal herinneren.

Tip #9 – Voeg muziek toe aan uw interactieve presentatie dia’s

Creëer een andere sfeer door achtergrondmuziek aan uw dia’s toe te voegen. Of maak uw publiek enthousiast voor nieuwe en boeiende informatie met de overgang naar een popnummer.

Kies software waarmee u gemakkelijk audiobestanden kunt uploaden, inclusief muziekclips, zodat u een interactieve ervaring voor uw publiek kunt creëren. Uw hele presentatie hoeft niet te draaien om het geluid van uw stem. Een muziekclip toevoegen is een geweldige manier om uw publiek weer op uw materiaal te laten focussen.

Tip #10 – Speel met overgangen en animaties

Er zijn zo veel verschillende manieren om uw dia’s te animeren, de ene nog interessanter dan de andere. U kunt verschillende elementen in uw dia’s animeren. U kunt zelfs geanimeerde grafieken en diagrammen aan uw presentatie dia’s toevoegen. Animatie moet leuk zijn, en spelen met verschillende ideeën kan voor veel interactiviteit zorgen.

Vergeet alleen niet om consistent te zijn met uw animaties en overgangen. Houd in uw hele presentatie dezelfde look en feel aan, in plaats van een miljoen verschillende soorten animaties.

Tip #11 – Gebruik datavisualisatie in uw interactieve presentatie

Tot slot, maar zeker niet het minst belangrijk, gebruikt u datavisualisatie om uw informatie op een aantrekkelijke en gemakkelijk te begrijpen manier weer te geven. Datavisualisatie kan van alles zijn, van een grafiek of een diagram die de werkelijke statistieken en cijfers visueel weergeeft, tot een pictogram of een grafiek die woorden weergeeft.

Het visualiseren van uw punten kan een geweldige manier zijn om uw punt te verdedigen, en het maken van grafieken, diagrammen en andere figuren helpt uw publiek uw materiaal veel sneller en gemakkelijker te begrijpen.

Tip #12 – Gebruik video in een of twee dia’s

U hoeft niet de enige te zijn die praat tijdens uw presentatie. Integreer een video in een van uw dia’s om de aandacht van uw publiek te verleggen. 

Met de juiste software kunt u online gemakkelijk een YouTube of Vimeo video in uw dia insluiten, zodat uw publiek die zelf kan bekijken of zodat u er tijdens uw presentatie aandacht aan kunt besteden. Het delen van video is vaak een goede manier zijn om uw argumenten kracht bij te zetten door er andere meningen in te verwerken (bijvoorbeeld door experts), of om uw publiek een pauze te gunnen tijdens langere presentaties. 

U kunt ook een video van uzelf delen waarin u laat zien hoe u iets moet doen. Met iSpring Suite bijvoorbeeld is het gemakkelijk om een videopresentatie te maken om lesmateriaal later weer met andere mensen te delen of een screencast op te nemen om een soort instructievideo te maken. Zo kunt u online gemakkelijk nieuwe informatie aanbieden, ongeacht welk onderwerp.

Video presentatie met iSpring Suite

Als u de diavoorstelling online op uw website integreert, kunt u een video toevoegen aan een of twee dia’s, zodat uw publiek even niet meer hoeft te lezen en op een andere manier van uw materiaal kan genieten.

Tip #13 – Probeer vakjargon te vermijden

Deze tip klinkt misschien een beetje gemakkelijk, maar toch is het niet minder belangrijk. Want vakjargon – dat gebruiken mensen veel te vaak in een presentatie. Niet iedereen kan een expert zijn met bepaalde vaktermen. En op het moment dat mensen zich af gaan vragen wat u precies bedoelde, of ze iets zelf op moeten zoeken, dan missen ze ook gelijk een onderdeel van het verhaal. Probeer het daarom zoveel mogelijk te vermijden. 

Hoe maakt u een interactieve presentatie door iSpring Suite te gebruiken? 

Zodra u weet wat er precies in een interactieve presentatie opgenomen moet worden is het tijd voor het daadwerkelijk maken van de presentatie In de onderstaande video ziet u bijvoorbeeld hoe u gemakkelijk materiaal kunt maken dat u vervolgens kunt gebruiken in een interactieve presentatie. Ook ziet u daar een interactieve presentatie voorbeeld waar u gebruik van kunt maken.

Video over het maken van een interactieve presentatie

Goede software kan natuurlijk hierin wel zeker het verschil maken. Uiteindelijk maakt het niet heel erg veel uit welke technologie u gebruikt. Het iSpring Suite pakket is gemaakt voor het opzetten van gepersonaliseerde cursussen. U kunt het zelf uitproberen voordat u bepaalt of het programma precies aansluit bij uw wensen.

De conclusie over het maken van een interactieve presentatie

Wanneer u hoort dat u vanaf nu interessante, interactieve presentaties moet maken om uw publiek optimaal te bereiken, dan klinkt dat misschien iets wat intimiderend. De vraag is wel: hoe maakt u een presentatie interactief? Maar zoals u ziet zijn er veel tips beschikbaar om een presentatie interactief te maken. Daarnaast zijn er natuurlijk tools beschikbaar die u kunnen helpen uw cursussen interactiever te maken, zonder dat u daarvoor veel kennis hoeft te hebben. Tools zoals bijvoorbeeld iSpring Suite. U kunt het zelf 14 dagen gratis uitproberen om te bepalen of deze tool u kan helpen bij het maken van een interactieve presentatie. Een online presentatie interactief maken hoeft dus niet super lastig te zijn, met de juiste tools!

iSpring Suite

Snelle cursus authoring toolkit

Maak in recordtijd online cursussen en assessments

Snelle cursus authoring toolkit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

iSpring Suite
Maak interactieve presentaties met PowerPoint
Gratis Proberen