U gebruikt een oudere browserversie. Update naar de nieuwste versie van Google Chrome, Safari, Mozilla Firefox of Microsoft Edge voor de beste site-ervaring.

image/svg+xml image/svg+xml image/svg+xml image/svg+xml image/svg+xml fb-white-10x14fb-10x14 ok-white-10x19ok-10x19 twitter-white-18x14twitter-18x14vk-white-16x11vk

Uit een onderzoek van Deloitte onder jonge professionals bleek dat “de mogelijkheid om te leren” een van de meest aantrekkelijke arbeidsvoorwaarden is die een professionele werkgever kan bieden. Voor een doeltreffende bedrijfstraining is het van cruciaal belang dat professionele deelnemers relevant inhoud materiaal aangeboden krijgen. Of dat nu video, tekst of met afbeeldingen is. Welke vorm dan ook.

In dit artikel presenteren wij u de lijst met de beste e-learning module software voor het maken van professionele e-learning modules en geven wij tips om een professionele e-learning module ontwikkelen die uw medewerkers gemotiveerd en betrokken houdt. En natuurlijk vertellen we welke vorm dit kan aannemen.

Wat is een e-module (wat doet u met een module e-learning)?

Wat is dan de definitie van een training module? Een training module is een onderdeel van een professionele online cursus die gericht is op een specifieke doelstelling en ontworpen is om les te geven over een specifiek onderwerp. En welke vorm deze heeft? Dat bepaalt u zelf. Elke module is als een hoofdstuk van een boek, dat naar het volgende leidt. Als geheel vormen training modules een hele laag kennis en vertellen ze een compleet verhaal.

Net zoals een complexe cursus uit meerdere modules kan bestaan, kan elke module een aantal lessen of leerobjecten bestaan die nog kleinere elementen van leerinhoud zijn.

Wat is een e-learning module

iSpring Suite

Maak een e-learning module als een echte pro met iSpring Suite.

Gratis proefversie Meer informatie

Maken van een module met e-learning module software

NaamPrijsBeschrijvingWerkt het beste voor…
iSpring Suite Max€970 per gebruiker/jaariSpring werkt perfect samen met PowerPoint. Dat betekent niet alleen dat de meeste mensen het gemakkelijk op kunnen pakken, maar ook dat uw bestaande PowerPoints gemakkelijk om kunnen worden gezet als e-learning. U kunt direct in de browser werken.De perfecte tool voor mensen die PowerPoint al kennen en wel duidelijk weten wat ze op papier gaan zetten. Op het moment dat u de kennis al in huis heeft maar gewoon een mogelijkheid wil bieden voor lerenden om e-learning uit te voeren dan is dit de perfecte manier. BIjvoorbeeld perfect voor de gezondheidszorg waar de IT kennis niet altijd even hoog is.
Adobe Captivate€41,13 per maand per gebruikerAdobe Captivate heeft heel veel opties, maar met zoveel verschillende opties in een krachtige tool betekent het ook dat de leercurve behoorlijk hoog is. Het is voor nieuwe gebruikers vaak lastig. ALs u iemand heeft die daadwerkelijk bekend is met deze tool is hij echter wel zeer krachtig.Als tool heeft Captivate gewoon meer opties dan de andere tools op onze lijst. Maar eerlijk is eerlijk, qua ontwerp het gewoon minder intuitief. Daarom vooral aan te raden die deze krachtige tool kunnen gebruiken en ook al ervaring hebben met e-learning.
Articulate Storyline$1,299/per jaar (voor teams) of $999 (voor particulieren)Bij het maken van op maat gemaakt trainingsmateriaal zit u goed bij Articulate Storyline. U kunt lagen en triggers gebruiken en op die manier een interessante, geavanceerde cursus maken.Net als bij ons vorige voorbeeld is het hier ook weer het geval – het is niet gemakkelijk om deze krachtige tool onder de knie te krijgen. Daarnaast zitten er een beperkt aantal sjablonen in, dat betekent dat u veel vanaf nul moet beginnen. Helemaal met complete software is dat voor veel mensen behoorlijk lastig.
Lectora Online$999/per jaar (Starter), $1,399/per jaar (Pro), $1,999 (Team)Ook in Nederland is Lectora een steeds populairder wordende tool, vooral omdat deze vanuit de cloud werkt. Als u iets meer ervaring hebt met het ontwikkelen van e-learning en u goed onderlegd bent dan is Lectora zeker een goede optie.Net als bij eerdere voorbeelden is het ook hier weer het geval – als u al kennis heeft van deze krachtige software dan kunt u er zeker veel mee doen. Heeft u dat echter niet? Dan is het voor sommige mensen gewoon een stuk minder intuïtief om te gebruiken. Als u iets zoekt wat u gewoon kunt oppakken en gebruiken dan moet u verder kijken.
ElucidatGeen standaard prijs. Neemt contact op met de levancier.Deze tool is uitstekend voor het online samenwerken aan verschillende training opties. U kunt samen een bestaande cursus aanpassen en deze met elkaar bewerken. Daarnaast heeft Elucidat de standaard opties die het een betere optie maken in vergelijking met een aantal andere tools op deze lijst.Bent u een onderdeel van een groot bedrijf dat een training cursus (of meerdere cursussen) online wil zetten? Dan is deze tool een prima optie. Het is specifiek gemaakt om verschillende opties te creëren. Zeker als u probeert op een locatie meerdere verschillende opties te bieden is Elucidat het bekijken waard.

Op de beste manier een e-learning module ontwikkelen: stap voor stap

Laten we eens kijken hoe u stap voor stap een e-module voor trainingen kunt maken en welke vorm deze kan hebben. Houd er rekening mee dat de eerste stappen meer betrekking hebben op het voorbereidende werk dan op het proces van het maken van de eigenlijke trainingsmodules. Ze leggen echter wel de basis voor een succesvolle project implementatie. Sla ze dus niet over.

Stap 1: Bepaal het probleem

De eerste regel van succes bij training is: Los het juiste bedrijfsprobleem op!

Het uitgangspunt van een hoogwaardige opleiding is communicatie. Om een bedrijfsprobleem op te lossen, moet u begrijpen wat het probleem is en hoe het de prestaties op het werk beïnvloedt. Een van de eerste stappen bij het opstellen van e-learning training modules is het stellen van gedetailleerde en indringende open vragen om het volgende te weten te komen:

 • Wat is de aard van het op te lossen probleem?
 • Welke kennis of vaardigheid is nodig om deze kloof te overbruggen?
 • Wat is het kennis- of prestatieniveau van uw mensen?
 • Wat is het verwachte kennis- of prestatieniveau van uw mensen over dit onderwerp?

De antwoorden die u krijgt zorgen voor een duidelijk begrip van het bedrijfsprobleem en helpen u bij het opstellen van leerdoelen en het kiezen van de vorm van uw training en modules.

Bedrijfsproblemen in een e-learning module

Stap 2: Maak een SMART-doelstelling

Een trainingsdoel of doelstelling benadrukt de reden voor het leren en communiceert de focus van de training module voor e-learning. Het doel moet aangeven welke vaardigheden, kennis of voordelen de lerende zal opdoen als gevolg van het doorlopen van deze module. Voor de beste resultaten moet u SMART denken en een doel stellen dat:

 • Specifiek – de lerende weet wat hij zal leren of kan doen na afloop van de training module;
 • Meetbaar – lerenden zullen deze kennis consequent gebruiken voor elk rapport;
 • Haalbaar – de lerende kan de in de training module genoemde taken uitvoeren;
 • Relevant – de training module is gericht op essentiële kennis en vaardigheden;
 • Op tijd– de lerende is in staat de training module tijdig te af te ronden.

Een SMART-doelstelling zal de medewerker motiveren door hem te laten zien “wat kan ik er mee” met deze training module.

Stap 3: Het juiste type training module maken

Nadat u het probleem hebt verkend en uw doelstelling hebt bepaald, kunt u nu een interactieve training module maken.

Het geheim van een goede training is de juiste soort module af te stemmen op de betreffende leeropdracht. We laten nu voorbeelden zien van zulke modules en leggen uit hoe u ze gemakkelijk kunt maken met iSpring Suite Max.

iSpring is een gebruiksvriendelijke e-learning authoring toolkit met een hele reeks robuuste tools en krachtige functies. Het helpt lesgevers om interactieve lesmateriaren te creëren en de betrokkenheid en prestaties van de lerenden te vergroten. Daarnaast is iSpring te gebruiken om module LMS en module SCORM-geschikte cursussen te maken. Maak gebruik van de proefperiode van 14 dagen van iSpring Suite om te kunnen profiteren van deze (en nog veel andere) functionaliteiten.

Voorbeeld van een informatieve e-cursus

Voorbeeld van een informatieve e-cursus

Hoe maakt u zo’n trainingsmodule?

U kunt iSpring Suite Max gebruiken om:

 • Cursussen vanaf de grond op te bouwen, of
 • PowerPoint presentaties omzetten in volledig functionele e-learning modules.

iSpring biedt ook de mogelijkheid om tests, video’s, interacties en gesprekssimulaties te maken die als één enkele training module kunnen worden gezien. 

Voorbeeld van een interactieve assessment

Interactieve assessment

Hoe maakt u een dergelijke training module?

Met iSpring Suite, kunt u:

 • Robuuste interactieve beoordelingen bouwen met verschillende soorten vragen, waaronder multiple-choice, waar of niet waar, vul de lege velden in, slepen en neerzetten, matching, and opvolging.
 • Video en uitgebreide media als afbeeldingen toevoegen toe aan uw vragen.
 • Feedback geven op vraag- of antwoordniveau en vertakkingen om elke lerende een gepersonaliseerde trainingservaring te bieden.
 • De resultaten van lerenden automatisch beoordelen en doorsturen naar de e-mailadressen van de instructeur en de cursisten, of naar een server.
 • Pas assessments aan aan elke omgeving en situatie, dankzij de iSpring Content Library die meer dan 89.000 royalty-vrije cursus sjablonen, personages, locaties, pictogrammen en knoppen bevat. Lees meer over het gebruik van e-learning en e-learning modules in de zorg in onze blogpost.

Voorbeeld van een gesprekssimulatie 

Gesprekssimulatie

Hoe maakt u een dergelijke training module?

Met iSpring Suite, kunt u:

 • Dialoogscènes maken met vertakkende scenario’s voor een interactieve ervaring.
 • Achtergronden, afbeeldingen en personages uit de iSpring Content Library toevoegen om een levensechte ervaring als video te creeren. 
 • Voice-overs toevoegen aan gesprekken van personages om een echte dialoog te simuleren.
 • Simulatieresultaten meten.

Voorbeeld van een microlearning module

Hoe maakt u een dergelijke training module?

Met iSpring Suite, kunt u:

 • Maak online adaptieve micro cursussen, bijna op dezelfde manier als u een bericht op sociale media plaatst.
 • Voeg een kenniscontrole toe met behulp van drie soorten vragen aan uw training module: multiple-choice, meerkeuzevragen en korte antwoorden.
 • Online samenwerken met uw team aan training modules.
 • Al het lesmateriaal opslaan in één online ruimte.

Stap 4: Feedback en herziening

Na wat werk van uw kant is de eerste versie van uw opleidingsmodule klaar! Nu is het tijd om uw eerste ontwerp naar uw Subject Matter Experts (SMEs) en Betrokkenen te sturen voor feedback en goedkeuring. Wees dan ook niet verbaasd als uw partners veel feedback achterlaten over uw eerste pogingen! Zelfs als u zorgvuldig elk advies van uw KMO’s en betrokkenen hebt opgevolgd, kan het zijn dat zij nog meer informatie met u willen delen na het bekijken van het eerste ontwerp van uw training module.

Om niet in een eindeloze feedbackloop te vervallen, volgen de meeste L&D teams een ontwerp protocol in drie stappen, bekend als alpha/beta/gold:

 • De eerste opzet van een training module staat bekend als de alpha opzet. Een ervaren instructieontwerper moet in staat zijn een alpha concept te maken dat ongeveer 75-80% correct is. Dit is meestal het moment waarop u de meeste feedback krijgt van uw KMO’s.
 • De herziene tweede versie van een trainingsmodule staat bekend als de bètaversie. Als u tijdens de eerste ronde goede feedback hebt gekregen van uw expert, zou uw bètaversie van de training module ongeveer 95-98% moeten kloppen. Op dit punt zou u dus veel minder revisies moeten hebben.
 • Het definitieve ontwerp wordt de gold (gouden) versie genoemd. Tenzij uw KMO’s in de vorige beoordelingsrondes cruciale informatie hebben gemist, moet de gouden versie 99-100% correct zijn. De beoordeling van de gouden versie door KMO’s en belanghebbenden moet snel gebeuren. Wanneer uw partners de gouden versie van uw training module goedkeuren, hebt u een geweldige trainingsmateriaal dat klaar is voor lerenden.

Stap 5: Voer een pilot uit met een proefpubliek

Een best practice is dat u een pilot doet van elke nieuwe training voordat u deze in uw hele organisatie gebruikt. De belangrijkste functie van pilot testen is een extra evaluatie laag te bieden en aan te tonen of de lerenden al dan niet in staat zijn de beoogde prestatiedoelstellingen te bereiken.

Om te beginnen kiest u een testpubliek dat bestaat uit een kleine groep medewerkers binnen uw bedrijf. Voor de beste resultaten moet uw publiek geen grote expertise hebben over uw onderwerp en de training kunnen volgen zonder vooroordelen over hoe het zou moeten zijn.

Verzamel feedback van uw testpubliek. Ga na wat zij het beste vonden aan de training en wat er verbeterd kan worden. Als het testpubliek na afloop van de training module niet in staat is de beoogde prestatiedoelen te bereiken, bekijk dan de beoordelingsresultaten om te zien welke tekortkomingen er zijn. Werk samen met uw KMO’s en belanghebbenden aan manieren om tekortkomingen op te vullen en de algemene trainingservaring en uw trainingsmodule zelf te verbeteren. Is er bijvoorbeeld nog meer video nodig om bepaalde punten duidelijk te maken? Of kan er een bepaalde video net iets anders?

Stap 6: Een definitieve versie maken, uploaden en lanceren

In deze fase bent u klaar om de “definitieve” versie van uw training module te maken en te uploaden naar het Learning Management Systeem (LMS). Mogelijk wilt u samenwerken met uw bedrijfspartners, change management of projectmanagement om een formele uitrol van de nieuwe training te coördineren.

Misschien wilt u ook gedetailleerde rapportage gegevens over het leergebruik en de resultaten 30, 60 en 90 dagen na de start van uw cursus inzien. Het bijhouden van gegevens over prestaties op de werkvloer is een uitstekende manier om het effect van de training op de ontwikkeling van medewerkers en feitelijke werkprestaties aan te tonen.

Takeaways over het maken van e-learning training modules

Een training is nooit een eenmalige ervaring. Organisaties snakken altijd naar verbetering, dus de houdbaarheid van zelfs de beste e-learning kan variëren van een paar maanden tot iets meer dan een jaar. Beoordeel al uw training modules ten minste twee keer per jaar op eventuele tekortkomingen; verwacht dat u uw training modules jaarlijks moet bijwerken of volledig moet herzien.

Heeft u iSpring Suite Max nog niet? Download deze authoring software nu gratis en begin direct met het maken van een interessante e-learning module.

iSpring Suite

Snelle cursus authoring toolkit

Maak in recordtijd online cursussen en assessments

Snelle cursus authoring toolkit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

iSpring Suite
Snel en eenvoudig een e-learning module maken
Gratis Proberen