U gebruikt een oudere browserversie. Update naar de nieuwste versie van Google Chrome, Safari, Mozilla Firefox of Microsoft Edge voor de beste site-ervaring.

image/svg+xml image/svg+xml image/svg+xml image/svg+xml image/svg+xml fb-white-10x14fb-10x14 ok-white-10x19ok-10x19 twitter-white-18x14twitter-18x14vk-white-16x11vk

Als u zelfs ook maar een beetje interesse heeft voor e-learning dan heeft u misschien de term ‘auteurstool’ of LMS online al een paar keer voorbij zien komen. Maar wat is een auteurstool en wat kunt u precies doen met een online auteurstool? Waar is het anders dan de LMS materiaal authoring tools? Waar moet een goede auteurstool aan voldoen? We vertellen u er alles over.

Nieuwe technologieën veranderen de manier waarop wij online digitaal leren ontwikkelen en aanbieden – e-learning tools zijn onmisbaar geworden in uw L&D toolkit en altijd onderdeel van een goed LMS. Het kiezen van de juiste online e-learning authoring software voor uw bedrijf kan een uitdaging zijn en zal afhangen van een aantal factoren, waaronder uw technische expertise, hoe geavanceerd u uw online leerervaring wilt maken, de hoeveelheid zakelijk e-learning materiaal dat u moet opleveren, de grootte van uw team, uw budget en of u behoefte heeft aan vertaling van uw informatie.

Wat is een auteurstool?

Een online auteurstool helpt u bij het maken van digitaal materiaal. De tool kan zoiets simpels zijn als werken Google Docs, of zo complex als een videoproductie suite.

Op het gebied van online leren en ontwikkeling wordt met een auteurstool meestal software bedoeld die helpt bij het maken van e-learning en ander online digitaal materiaal. De belangrijkste functie van een auteurstool is de ontwikkeling van online materiaal te vergemakkelijken en mogelijkheden te bieden die zonder een specifieke tool niet haalbaar zouden zijn of te tijdrovend zouden zijn. Een eenvoudig voorbeeld is het toevoegen van hotspots aan een afbeelding. Met de meeste tools voor e-learning kunt u dit in een paar klikken doen, maar om deze functionaliteit zelf overal te moeten programmeren zou uren in beslag nemen.

Een auteurstool is dus software waarmee digitaal online lesmateriaal kan worden gemaakt. Dit kan zo eenvoudig zijn als het maken van een Microsoft Word document, of zo complex als een grafisch ontwerp programma. Met e-learning authoring tools kan de gebruiker multimedia objecten genereren en manipuleren voor het beoogde doel van het online materiaal.

Op het gebied van online leren en ontwikkeling wordt een auteurstool gebruikt om digitaal online lesmateriaal te creëren. Tools voor e-learning worden meestal gebruikt door instructieontwerpers in L&D-teams om online trainingsmateriaal voor hun medewerkers te creëren. Deze online training kan gaan over compliance, onboarding, hard en soft skills, enz. Web auteurtools variëren van krachtig en zeer specialistisch tot zeer eenvoudig.

De voordelen van een auteurstool

Hoewel auteurstools het maken van materiaal voor vrijwel iedereen mogelijk maken, is dit nog maar het begin van wat u daadwerkelijk met een goede online auteurstool kan doen. Hieronder kunt u een aantal van de verschillende mogelijkheden vinden. 

Met een auteurstool kan iedereen cursussen maken

Zoals eerder gezegd, heeft u zonder auteurstool een ontwikkelaar of programmeerkennis nodig om online cursussen van professionele kwaliteit te maken. Dat kost veel tijd en geld om te investeren in kennis. Maar nog belangrijker is dat hierdoor veel ideeën en kennis onbenut blijven. Als u of iemand in uw team een onderwerp heeft voor een cursus of trainingsmodule, geeft een auteurstool hen de vrijheid om dat idee zelfstandig online uit te werken.

Met een auteurstool kunt u sneller opschalen

Naarmate uw bedrijf groeit, neemt ook uw behoefte aan online training en ontwikkeling toe. Met auteurstools kunt u de groeiende vraag naar meer online cursussen en trainingen binnen uw bedrijf bijhouden.

Om aan de vraag te kunnen voldoen, moet u snel online materiaal kunnen maken. Het uitbesteden aan een programmeur is niet alleen duur; het zorgt er ook voor dat u vertraging oploopt. Wanneer uw cursus moet worden bijgewerkt bent u afhankelijk van de beschikbaarheid van uw programmeur. Zeker als u zelf die kennis niet heeft. En als uzelf programmeur bent, moet u de cursussen nog steeds handmatig bijwerken en testen om ervoor te zorgen dat ze werken nadat er wijzigingen zijn aangebracht.

Als u een auteurstool gebruikt die het formaat van uw online platform gebruikt is het bijna zeker dat dit overal gaat werken. Dit betekent dat u geen tijd hoeft te verspillen aan het testen van bugs, kennis te vergaren of te wachten tot een andere partij voor u bezig is.

Ook de snelheid van een auteurstool maakt het mogelijk om bestaand online materiaal sneller bij te werken. U kunt echt agile te werk gaan en direct bijwerken als u een verouderde cursus hebt, of een cursus aanpassen die wat kritische feedback van medewerkers heeft gekregen. Ook kan dit het gemakkelijker maken om een cursus te testen aan de hand van de feedback van een collega. Dit kan zelfs leiden tot een grotere betrokkenheid, omdat uw cursussen beter aansluiten bij de behoeften van uw medewerkers. Een collega die zich betrokken voelt zal langer blijven of meer inzet vertonen.

Een auteurstool maakt het opnieuw inzetten van cursussen gemakkelijker

Het handmatig ontwikkelen van een online cursus kan leiden tot een eigen ontwikkelde code die niet werkt zonder enorm te worden aangepast. Dit maakt het moeilijk om oude cursussen te gebruiken als sjabloon voor nieuw materiaal, aangezien de code opnieuw moet worden gewijzigd. Als iemand het voor u doet bent u afhankelijk van hun kennis.

Met een auteurstool kunt u veel gemakkelijker een bestaand onderdeel kopiëren, veranderen wat u moet veranderen en een nieuw onderdeel publiceren dan wanneer u handmatig cursusmateriaal bijwerkt.

iSpring Suite

Maak gebruik van een gebruiksvriendelijke en snelle auteurstool.

Gratis proefversie Meer informatie

Hoe leert u werken met auteurstools?

De vraag hoe u kunt leren werken met auteurstools is een beetje afhankelijk van het soort auteurstool dat u kiest. Bij de ene auteurstool moet u rekening houden met een leerperiode van een paar minuten, bij een andere auteurstool moet u rekening houden met een leerperiode van weken, zo niet maanden.

Uiteindelijk is het belangrijk dat u zelf een idee heeft wat u precies met uw auteurstool wilt bereiken. Is het belangrijk om bepaalde informatie door te geven en aan uw lerenden over te dragen of wilt u professionele, lastige cursussen ontwikkelen? 

Zo is er een auteurstool beschikbaar die gebruik maakt van de bekende interface van PowerPoint, en zijn er ook opties beschikbaar van een auteurstool waarmee u zelf echt alles van begin tot eind moet instellen. Misschien heeft een tweede optie qua auteurstool veel meer mogelijkheden om de diepte in te gaan, maar houdt er wel rekening mee dat u dit ook veel meer tijd (en dus ook geld) gaat kosten.

De beste auteurstool: iSpring Suite

iSpring Suite - robuste auterstool

iSpring Suite is een oplossing voor e-learning met alle functies die het ontwikkelen van online materiaal gemakkelijk en intuïtief maakt. Een groot pluspunt van iSpring is dat de belangrijkste auteurstool werkt als een PowerPoint-add-in, wat zorgt voor een vertrouwde WYSIWIG-interface die bijzonder gebruiksvriendelijk is. U kunt beginnen met een bestaande PowerPoint-presentatie en deze uitbreiden met complexer materiaal voor e-learning.

iSpring Suite heeft een modulaire benadering van de gebruikersinterface, met speciale tabbladen voor verschillende soorten trainingstaken. Er is een quizmaker voor beoordelingen, een video- en audio-editor voor het maken van videocolleges en screencasts, en een tool voor het bouwen van dialoogsimulaties met vertakkingen. Het creëren van interacties is eenvoudig met een hele reeks kant-en-klare sjablonen voor het maken van woordenlijsten, catalogi, tijdlijnen, referenties en FAQ’s.

De naadloze integratie van iSpring met PowerPoint betekent dat de meeste mensen het programma kunnen oppakken en meteen aan de slag kunnen. Misschien met een video om wat basiselementen door te hebben. De vertrouwde interface en gestroomlijnde workflow zorgen voor een gemakkelijk leerproces, zodat de gebruiker in zijn eigen tempo andere modules en functies kan verkennen. Download zelf echter de gratis 14-daagse proefversie van iSpring Suite om te verkennen of het ook bij u past.

Omdat alle onderdelen HTML5 ondersteunen, is het door iSpring gepubliceerde materiaal 100% klaar voor mobiel gebruik. Anders dan bij sommige andere tools voor het maken van cursussen, hoeft u geen afzonderlijke versies van het materiaal te maken voor desktop en mobiel. De software past uw materiaal automatisch aan alle schermformaten aan, wat u tijd en de nodige zenuwen bespaart. U heeft dus geen kennis nodig van responsive ontwerpen.

U kunt ook uw Word- en PDF-documenten snel en efficiënt naar e-learning formaten publiceren. Het resultaat zijn interactieve e-boeken met een realistisch omslageffect. Als u creatiever wilt worden en quizzen, dialoogsimulaties en interacties wilt toevoegen, zit er genoeg kracht onder de motorkap.

De conclusie over het gebruik van een auteurstool

Een online auteurstool biedt veel gemak, maar voor sommige teams of bedrijven is het gebruik van een auteurstool belangrijker dan voor anderen. Verschillende factoren bepalen of u beslist een auteurstool nodig hebt. De volgende tekenen geven in elk geval duidelijk aan dat u een auteurstool nodig heeft:

  • U hebt geen interne programmeur of instructieontwerper: Als u een instructieontwerper hebt of iemand die een cursus kan ontwikkelen, hebt u waarschijnlijk niet dringend een auteurstool nodig om materiaal te ontwikkelen. Deze kan zijn of haar bestaande kennis gebruiken om cursussen te ontwikkelen.
  • U kunt zich geen programmeur veroorloven: Als u zich geen ontwikkelaar kunt veroorloven, is een auteurstool voordeliger en kunt u het materiaal maken dat u nodig heeft.
  • U heeft er moeite mee om trainingen op tijd af te leveren: Als u de tijdsdruk voelt, kan een auteurstool u helpen het creatieve proces te versnellen. Dit is vooral belangrijk voor onderwerpen met een beperkte levensduur die zo snel mogelijk live moeten gaan.
  • Uw team groeit snel: Als uw team snel groeit, zullen de trainingsbehoeften toenemen. Het is gemakkelijker om de vraag bij te houden met een auteurstool dan door handmatig materiaal te ontwikkelen.

Ook hier zijn bovenstaande criteria slechts overwegingen. Uiteindelijk hangt de beslissing om al dan niet met een LMS of auteurstool te werken af van hoeveel tijd en middelen u momenteel besteedt aan het handmatig maken van cursussen.

Het is natuurlijk wel zo dat er niet een ‘perfecte’ auteurstool is die bij iedereen gaat passen. Afhankelijk van uw eigen wensen is het belangrijk om te kijken naar de kenmerken van een auteurstool en daar rekening mee te houden om uw opties met betrekking tot het juiste LMS te gaan vergelijken. Misschien is video voor u bijvoorbeeld heel belangrijk of vertakkingen juist niet. Zo zal de iSpring Suite voor sommige bedrijven helemaal perfect zijn, voor andere bedrijven is er misschien net een andere tool nodig. Het is maar net afhankelijk van waar u op dat moment staat. 

Gelukkig is er altijd een iSpring Suite proefperiode altijd beschikbaar om te helpen om de keuze voor uw juiste auteurstool gemakkelijker te maken – probeer deze zelf en maak dan zelf de keuze of het de juiste auteurstool is voor uw behoeften.

iSpring Suite

Snelle cursus authoring toolkit

Maak in recordtijd online cursussen en assessments

Snelle cursus authoring toolkit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

iSpring Suite
Snelle en gemakkelijke auteurstool
Gratis Proberen