U gebruikt een oudere browserversie. Update naar de nieuwste versie van Google Chrome, Safari, Mozilla Firefox of Microsoft Edge voor de beste site-ervaring.

image/svg+xml image/svg+xml image/svg+xml image/svg+xml image/svg+xml fb-white-10x14fb-10x14 ok-white-10x19ok-10x19 twitter-white-18x14twitter-18x14vk-white-16x11vk

De meeste ontwikkeltools voor e-learning bieden nu de optie om uw leermateriaal aan te bieden in SCORM of andere LMS-vriendelijke formaten. Maar wat als er oudere inhoud is ontwikkeld in andere tools, bijvoorbeeld PowerPoint of Word?

In dit artikel vertellen we wat een SCORM wrapper is en hoe u bestaande bestanden kunt omvormen tot volwaardige SCORM-cursussen.

iSpring Suite

Profiteer van de mogelijkheid om uw lesmateriaal in elk formaat te converteren met de krachtige SCORM wrapper iSpring Suite.

Gratis proefversie Meer informatie

Wat is een SCORM Wrapper?

Een SCORM wrapper is een set bestanden die het mogelijk maakt dat een leermanagementsysteem en uw digitale lesmateriaal met elkaar communiceren. U kunt een SCORM wrapper toepassen op bijna elke vorm van trainingsinhoud en deze vervolgens uploaden naar een LMS zodat leerlingen er direct toegang toe hebben.

Deze “wrapper” is te vergelijken met een digitale inhoudsopgave waarmee de cursist op een logische manier door uw cursus kan navigeren. Met de wrapper kan het LMS ook klikken op pagina’s/inhoud en andere prestatiegegevens van leerlingen registreren voor eenvoudige rapportage en naleving.

Laten we als kort voorbeeld een PowerPoint-bestand gebruiken. U hebt een cursus die eindigt met een knop ‘Cursus afsluiten’. Als de leerling hierop klikt, wilt u dat de voltooiing wordt geregistreerd en dat het browservenster wordt gesloten. Een SCORM wrapper overbrugt de kloof tussen PowerPoint en een LMS zodat dit kan gebeuren en gebruikers later de voltooiingsstatistieken van een cursus kunnen bekijken.

Wat staat er in een SCORM conversiebestand?

Een SCORM-bestand kan vrij complex zijn en het is niet echt nodig om alle details te kennen om een cursus te kunnen inpakken en laden. Het is echter wel de moeite waard om de basisstructuur onder de knie te krijgen, omdat dit kan helpen om te begrijpen hoe uw bestanden in het LMS zullen werken en mogelijk om problemen op te lossen als de dingen er niet uitzien zoals u had verwacht.

SCORM inhoudspakketten

Een SCORM inhoudspakket is een ZIP-bestand met alle bestanden die nodig zijn om het inhoudspakket aan te bieden via een leermanagementsysteem.

SCORM inhoudspakket

LMS’en vereisen meestal dat SCORM-inhoudspakketten de volgende onderdelen bevatten:

  1. Manifest: Het XML manifest bestand (imsmanifest.xml) vertelt het LMS hoe het de rest van de bestanden in het pakket moet lezen en behandelen.
  2. Schema- en definitiebestanden: Alle schema/definitiebestanden (.xsd en .dtd) waarnaar het manifestbestand verwijst.
  3. Bronbestanden: Alle bronbestanden die worden gebruikt door het inhoudspakket en de bijbehorende leeractiviteiten, bijvoorbeeld afbeeldingen en grafieken die in de e-learning cursus zijn ingebed. Er zijn twee soorten bronnen:

Assets: Een Asset is een verzameling van een of meer bestanden die samen een logische eenheid vormen, bijvoorbeeld een set van brandingafbeeldingen.

Sharable Content Objects: SCO’s zijn onderwijseenheden die ook samengesteld zijn uit één of meer bestanden. Door inhoud te definiëren als een set SCO’s, kan het hergebruikt worden binnen cursussen.

Het belangrijkste om te begrijpen in deze lijst is het Manifest-bestand. 

Net zoals een luchtvaartmanifest een lijst bevat van alle passagiers en personeel op een vlucht en hun stoelposities, bevat het SCORM manifest een lijst van alle bestanden die deel uitmaken van een digitale cursus en hun ‘posities’ of wanneer ze aan de leerling moeten worden gepresenteerd.

SCORM-spelers

Naast de componenten die we hebben beschreven, bevat SCORM Wrapper software vaak een front-end gebruikersinterface, die vaak een speler wordt genoemd.

De speler bevat navigatiefuncties zoals knoppen om verder en terug te gaan, afspeel- en pauzeknoppen, volumeknoppen, onderwerpmenu’s en andere middelen die de leerling gebruikt om door de cursus te navigeren. 

Meer geavanceerde tools zoals iSpring Suite bieden ook sjablonen voor de speler, zoals een ‘bedrijfspresentatie’ of ‘online videocollege’.

SCORM Wrapper in actie: SCORM cursusvoorbeelden

Laten we nu eens kijken naar enkele specifieke SCORM-cursusvoorbeelden. Ze zijn allemaal gemaakt met iSpring Suite.

SCORM Wrapper voor PowerPoint

Met meer dan 500 miljoen gebruikers, en 6 miljoen opleiders die PowerPoint gebruiken, zijn PowerPoint-presentaties een van de meest gebruikte manieren om online kennis over te dragen. Daarom bekijken we eerst een paar cursussen die zijn ontwikkeld in een SCORM wrapper voor Powerpoint.

In ons eerste voorbeeld gebruiken we iSpring Suite om een bestaande trainingspresentatie om te zetten in een aantrekkelijke online module, compleet met voice-over.

iSpring ondersteunt alle native PowerPoint-effecten en -overgangen, dus we hoefden alleen maar onze voice-over toe te voegen, de opties voor de speler in te stellen en te exporteren naar SCORM.

Maar het blijft niet bij voice-overs; iSpring Suite heeft ook een krachtige set functies om quizzen te maken die we gebruikten om onze volgende voorbeeldpresentatie interactief te maken.

De informatiedia’s bestonden al in het PowerPoint-presentatiebestand, dus we hebben alleen vragen en antwoorden toegevoegd, de vertakking ingesteld en het bestand gepubliceerd naar SCORM.

Als u een kant en klare presentatie hebt die geen uitbreidingen nodig heeft, zoals een voice-over of een quiz, kunt u deze gewoon openen in iSpring Suite en in twee klikken converteren naar SCORM.

SCORM Wrapper voor PDF / Word

Soms hebt u trainingsmateriaal of handleidingen in Word- of PDF-formaat die u online moet zetten. 

De meeste leermanagementsystemen bieden de optie om documenten te uploaden en te integreren, maar die oplossing biedt niet veel interactiviteit of betrokkenheid voor leerlingen.

iSpring Suite heeft een geweldige functie, de SCORM wrapper voor PDF waarmee Word- en PDF-documenten automatisch worden omgetoverd tot aantrekkelijke boeken met een pageflip-effect. Deze interactie verandert een standaard document in iets dat eruit ziet als een op maat gemaakte online training.

Om dit voorbeeld te maken, hoefden we alleen maar een PDF-boek te openen in iSpring Suite en het vervolgens te publiceren als een SCORM-bestand; zo eenvoudig is het echt.

SCORM Wrapper voor MP4 video

Misschien wilt u een MP4-video gebruiken om er een SCORM-cursus van te maken. Dit proces is net zo eenvoudig als het invoegen van video(‘s) in PowerPoint. 

Het leuke aan de iSpring Suite SCORM wrapper voor MP4 is dat u een quiz kunt toevoegen om de kennis te controleren.

Interactieve kennischecks zijn een manier om de SCORM-cursus na conversie te verbeteren om de betrokkenheid van de cursist en het vasthouden van kennis te vergroten.

Lees verder voor meer informatie over manieren om uw geconverteerde SCORM-cursussen te verbeteren.

Uw SCORM-cursussen verbeteren

Stel, u hebt uw bestaande lesmateriaal omgezet naar SCORM. Met iSpring Suite kunt u het nog aantrekkelijker en interactiever maken. Met iSpring Suite hebt u een enorme reeks opties binnen handbereik. De enige beperking is uw verbeelding.

Voeg toetsen en quizzen toe

Met 14 ingebouwde vraagtypes is het eenvoudig om goede kennistoetsen te maken, van eenvoudige klassiekers als multiple choice en matching tot creatieve vrije vormen, hotspots en woordbanken.

Betrek gebruikers nog meer met sleep-en neerzet activiteiten. Vraag uw leerlingen om objecten te sorteren, in een bepaald gebied te plaatsen of in de juiste volgorde te zetten. 

Maak dialoogsimulaties

Gebruik gesprekssimulaties voor verkooptraining en het oefenen van omgang met klanten. Met krachtige en eenvoudige vertakkingsscenario’s creëert u dialoogscènes met een vraag en verschillende mogelijke antwoorden.

Maak meerdere eindes die afhangen van de antwoorden van elke leerling en train hun communicatievaardigheden. U kunt ook voice-overs toevoegen aan de gesproken tekst van het personage en zo een echt gesprek simuleren.

Gebruik audio- en videoverhalen

Zorg voor de aanwezigheid van een instructeur in uw e-cursus. Audio- of videoverhalen betrekken gebruikers bij de training en zorgen ervoor dat ze de inhoud beter begrijpen. Neem audio- of videoverhalen op in iSpring Suite en bewerk het in de ingebouwde editor en synchroniseer het vervolgens met enkele klikken met uw dia’s en animaties.

Met de ingebouwde audio- en videostudio kunt u snel opnames bewerken zonder software van derden te gebruiken. U kunt mislukte fragmenten wegknippen, ruis verwijderen of het volume aanpassen.

Voeg interacties toe

Presenteer uw e-learning inhoud in de vorm van interacties. Om een interactieve cursus te maken, kiest u gewoon een diagram, catalogus, tijdlijn of een ander sjabloon en voegt u tekst en afbeeldingen toe. Bovendien kunt u de kleuren van knoppen, vormen en spelers eenvoudig aanpassen aan de huisstijl van uw bedrijf.

Download om tijd te besparen nu de gratis proefversie van iSpring Suite ​​en zet uw bestaande PowerPoint-dia’s, PDF- en Word-documenten en mp4-video’s om in interactieve SCORM-cursussen.

iSpring Suite

Snelle cursus authoring toolkit

Maak in recordtijd online cursussen en assessments

Snelle cursus authoring toolkit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

iSpring Suite
Gebruiks- vriendelijke SCORM-wrapper
Gratis Proberen