U gebruikt een oudere browserversie. Update naar de nieuwste versie van Google Chrome, Safari, Mozilla Firefox of Microsoft Edge voor de beste site-ervaring.

image/svg+xml image/svg+xml image/svg+xml image/svg+xml image/svg+xml fb-white-10x14fb-10x14 ok-white-10x19ok-10x19 twitter-white-18x14twitter-18x14vk-white-16x11vk

Een online leeromgeving, dat klinkt voor veel bedrijven nog steeds als iets dat ze ooit wel een keer nodig zouden hebben – maar hoe kunt u daar nou precies mee beginnen? Dat steeds meer bedrijven er voor kiezen om iets te doen met e-learning mag redelijk duidelijk zijn. Uit onderzoek blijkt dat e-learning buitengewoon effectief is, en ook nog eens een rendabele optie is. Daarnaast blijkt dat de meeste mensen informatie goed onthouden in een online leeromgeving. Een online leeromgeving lijkt dus een buitengewoon goede optie, en een reden om eens te kijken naar wat de opties voor een online leeromgeving voor uw organisatie precies zijn. Daarom vertellen we u precies wat een online leeromgeving is, wat u precies kunt doen met een online leeromgeving, hoe u het uzelf gemakkelijk kunt maken en welke software u daar voor nodig heeft en natuurlijk waar u rekening mee moet houden bij het inzetten van een online leeromgeving.

Een online leeromgeving is een online platform dat lerenden en professionals digitale oplossingen biedt die de leerervaring verbeteren. In tegenstelling tot een virtueel klaslokaal, dat bedoeld is om de fysieke klasomgeving na te bootsen en te vervangen voor leerlingen op afstand, maakt een online leeromgeving gebruik van software technologie om een klassikale ervaring aan te vullen. Bijvoorbeeld door het gebruik van digitale communicatie, interactie en quizzen of enquêtes. Met andere woorden, een online leeromgeving is vooral aanvullend.

Wat is een online leeromgeving?

Een online leeromgeving is een systeem dat trainers digitaal gebaseerde oplossingen biedt om interactieve, actieve leeromgevingen te creëren. U kunt een online leeromgeving gebruiken om materiaal samen te stellen, op te slaan en te verspreiden, cursussen en lessen te plannen en de communicatie tussen de trainer en de lerenden te bevorderen (bijvoorbeeld door gebruik te maken van e-mails en discussies), zelfs in real time. Een online leeromgeving maakt vaak deel uit van het uitgebreid learning management systeem (LMS) wanneer bedrijven zeker willen weten dat lerenden ook echt alle informatie tot zich kunnen nemen.

Leren op afstand is geen nieuw concept. In 1892 was de Universiteit van Chicago de eerste aanbieder van leren op afstand, toen zij correspondentie cursussen aanbood in centra buiten de daadwerkelijke campus. Sindsdien heeft de technologie zich snel ontwikkeld en daarmee ook de manier waarop leren op afstand wordt aangeboden. We hebben gezien dat mensen informatie kunnen leren via radio, televisie en nu, in de huidige tijd, via online platforms. Daar zitten behoorlijk wat positieve punten aan:

Gemakkelijke en flexibele toegang tot informatie

Een van de belangrijkste voordelen van e-learning en een online leeromgeving voor bedrijfstrainingen is de flexibiliteit die cursisten wordt geboden. Ze hebben altijd en overal toegang tot de cursussen, vanaf ieder apparaat, of het nu een laptop, tablet of desktop is. U hoeft voor een online leeromgeving niets bijzonders te hebben. Het enige wat u nodig heeft is de juiste software om een online leeromgeving te ontwikkelen.

Dit betekent dat medewerkers kunnen leren terwijl ze naar hun werk gaan, een online leeromgeving kunnen bezoeken tijdens hun lunchpauze of zelfs thuis wanneer ze op de bank zitten. Het betekent ook dat niet iedereen op hetzelfde moment hoeft te leren bij een online leeromgeving. Iedereen heeft zijn eigen drukke schema’s, dus medewerkers kunnen leren op een online leeromgeving wanneer zij daar tijd voor hebben en wanneer hun energieniveau en concentratie maximaal zijn voor het behouden van hun kennis.

Budgetvriendelijk

Het woord “rendabel” is misschien niet het eerste waar u aan denkt bij de voordelen van e-learning. Dat komt omdat het opzetten van een online trainingsprogramma en de bijbehorende software nogal duur kunnen zijn, afhankelijk van hoe complex het moet zijn. Maar het is een investering die u later geld bespaart. Zo kunt u door middel van een online leeromgeving uw klantenservice meer informatie bieden of bepaalde situaties simuleren. Of u kunt in plaats van een klantenservice medewerker een andere medewerker laten werken met bepaalde software in een veilige omgeving. Het uitproberen van software zonder dat de medewerker daar iets kapot kan maken.

Online training betekent dat u kunt besparen op reiskosten, catering en zaalhuur – om nog maar te zwijgen van de kosten van begeleiders en fysiek trainingsmateriaal, zoals briefpapier. En er zijn nog veel meer redenen om geld te besparen: e-learning cursussen kunnen zonder veel kosten of tijd opnieuw worden gebruikt en bijgewerkt, zodat één online trainingsprogramma veel meer cursisten kan bereiken dan een workshop in een klaslokaal. Gaat u iets aanpassen of gebruikt u andere software voor de klantenservice? Dan hoeft u alleen de online leeromgeving iets aan te passen en u bent weer helemaal bij.

Verschillende leerstijlen kunnen bereiken

Niet iedereen leert op dezelfde manier. Sommigen onthouden informatie beter via video’s, anderen geven de voorkeur aan geschreven aantekeningen, en weer anderen hebben realistische scenario’s nodig om een nieuwe vaardigheid echt volledig te kunnen bevatten.

Een van de grootste voordelen van e-learning voor de training en ontwikkeling van medewerkers is dat u met de meeste software opties een wereld aan inhoudsvormen tot uw beschikking hebt. Video’s, notities, infographics, spelletjes en andere soorten materiaal maken e-learning aantrekkelijk voor iedereen. U hoeft niet te kiezen.

Bovendien kunt u door verschillende soorten beoordelingen, zoals quizzen en case studies, cursisten betrekken bij de voortgang van de training. En meer betrokkenheid is een duidelijk signaal dat medewerkers hun cursus ook daadwerkelijk willen afmaken!

Zelfsturend en op eigen tempo

Bij de start van een trainingsprogramma is de kans klein dat iedereen hetzelfde niveau van kennis, vaardigheid of ervaring heeft. Sommige medewerkers leren misschien sneller of langzamer dan anderen. Sommigen zijn misschien al bekend met bepaalde onderdelen van hun training die ze liever niet willen herhalen, terwijl anderen misschien helemaal nog geen ervaring hebben in bepaalde concepten.

Het voordeel van e-learning voor een bedrijf is dat medewerkers in hun eigen tempo kunnen leren, volgens hun eigen leerbehoeften. Dit betekent dat medewerkers niet onnodig onder druk worden gezet, of dat iedereen maar verwacht gaat worden dat alles in hetzelfde tempo verloopt.

Digitaal bijhouden en beheren

Met de juiste software is dit een van de grote voordelen van online training als het gaat om bedrijfswaarde. Training, vooral in grote bedrijven, betekent meestal urenlang vermoeiend administratief werk. Iemand moet bijhouden welke medewerker aan welk trainingsprogramma is toegewezen, wie de training heeft voltooid, wie nog bezig is, wie zich heeft geregistreerd… en zo gaat het maar door.

Met online training registreren medewerkers zich rechtstreeks op het LMS, en van daaruit is alles een fluitje van een cent. Geen pennen, papieren en overvolle ringbandmappen, alles alleen maar via dezelfde software. Op elk moment kan administratief personeel inloggen en rapporten opvragen om te zien welke medewerkers aan hun opleiding zijn begonnen of deze hebben afgerond, en wie nog een duwtje in de rug nodig heeft.

iSpring Learn LMS

Creëer snel en eenvoudig een online leeromgeving met iSpring Learn.

Gratis proefversie Meer informatie

Een online leeromgeving opzetten – waar moet u vooraf aan denken?

Zodra u overstag bent en zeker weet dat online leren (of e-learning) ook voor u de juiste oplossing is, dan is het belangrijk dat u precies weet wat de juiste keuze gaat worden. Met deze tips weet u zeker dat u geen foutieve keuzes maakt met betrekking tot de software die u gaat gebruiken voor een online leeromgeving.

Waarvoor gaat u de leeromgeving gebruiken?

U bent enthousiast over het opzetten van een nieuwe leeromgeving, dan is het niet vreemd dat u gelijk gaat kijken naar een online leeromgeving en een keuze maakt. Maar het is juist belangrijk om juist in plaats daarvan een stapje terug te nemen. Is het voor u belangrijk dat u zelf cursusmateriaal kunt maken? Moeten uw cursisten of lerenden de informatie alleen raadplegen of wilt u ook echt een dialoog aan kunnen gaan? Dat zijn belangrijke factoren wanneer u na gaat denken over het opzetten van de juiste online leeromgeving.

Hoe belangrijk is het bijvoorbeeld dat u met een Nederlandse partij werkt? Of tenminste een software tool waarin u de Nederlandse taal kunt gebruiken. Zo weet u zeker dat u uw keuze kunt uitleggen.

Ga uw eisen qua prioriteit op een rijtje zetten

U heeft nu een goed idee wat u precies zoekt in een online leeromgeving. De volgende stap is het op een rijtje zetten van deze eisen en beslissen wat u zelf belangrijk vind. Hoe belangrijk is bijvoorbeeld de ondersteuning in de Nederlandse taal? Of is het voor u belangrijker dat u een online tool hebt die e-learning gemakkelijk maakt? Uiteindelijk gaat het bij leren op afstand om het uitleggen van informatie aan uw lerenden, wat u daar prettig vind kunt u uiteindelijk zelf bepalen.

Uiteindelijk gaat u zelf bepalen wat cruciale onderdelen zijn voor uw tool en wat eventuele leuke extraatjes kunnen zijn. Op deze manier bepaalt u zelf hoe belangrijk sommige onderdelen zijn. Dat maakt de keuze een stuk gemakkelijker. 

Ga kijken wat de aanbieders een online leeromgeving zijn

U heeft een idee dat u een online leeromgeving wilt gaan opzetten, en u weet precies wat de belangrijkste functies zijn. U weet welke functies u het het belangrijkste zou vinden en welke wel leuk zijn, maar niet heel erg nodig. U kunt nu gaan zoeken naar de verschillende aanbieders van een online leeromgeving. Natuurlijk kunt u gaan zoeken via Google, maar het is ook mogelijk om eerdere recensies van andere tevreden (en soms ook minder tevreden) klanten te lezen.

Nu moet u gaan kijken hoeveel punten een mogelijke optie heeft en gaan kijken welke aanbieder van een online leeromgeving de meeste belangrijke opties heeft te bieden. Daarnaast moet u natuurlijk ook gaan kijken naar de exacte kosten van een omgeving. Wat kost een online leeromgeving precies? Natuurlijk moet u niet alleen naar de basiskosten kijken, maar ook nog naar de terugkerende kosten per maand waar u op moet letten.

Probeer altijd een demo uit

Natuurlijk is het wel belangrijk dat het product ook daadwerkelijk aansluit bij uw wensen. Als een online tool geen optie biedt om een gratis demo uit te proberen dan is het sowieso uw tijd niet waard. Kijk bijvoorbeeld naar iSpring Learn. Hier kunt u snel en gemakkelijk een online cursus opbouwen. Heeft u bepaalde informatie bijvoorbeeld al in PowerPoint staan? Dan hoeft u deze informatie niet handmatig allemaal over te zetten. Het kan simpelweg uw bestaande informatie gebruiken en deze PowerPoint omzetten in mooie cursus opties.

Maak een online leeromgeving met iSpring Learn

Natuurlijk is het altijd verstandig om niet alleen de mooie praatjes van een tool te geloven die op een website staan, maar deze ook zelf uit te proberen. Bijvoorbeeld de 30-dagen gratis proefversie van iSpring Learn die u hier kunt downloaden. Zo heeft u maar liefst een volledige maand om het product zelf uit te proberen en hoeft u niet bang te zijn dat u uiteindelijk (na het betalen van veel geld) ineens tegen vervelende verrassingen aan zou lopen.

5 tips voor het opzetten van een leeromgeving online

Nu heeft u een beter idee waarom een online leeromgeving, of deze nu in de vorm van een cursus of andere manier kan worden vormgegeven. Maar voordat u informatie op deze manier kunt uitleggen is het belangrijk dat u de juiste online leeromgeving hebt. Hoe kunt u er zeker van zijn dat u deze ook daadwerkelijk hebt? Met deze volgende tips.

1. Vereenvoudigen en stroomlijnen

Om op een effectieve manier in deze nieuwe omgeving te werken, moet u gebruik maken van een digitale werkruimte in plaats van papieren dossiers en traditionele leerplannen. Daarnaast helpt een vereenvoudigd en gestroomlijnd systeem om uw materiaal nog beter terug te vinden.

Er zijn talrijke opties in de cloud om uw cursusmateriaal te organiseren en te raadplegen, of u nu online cursussen geeft op klassikale manier of als u simpelweg vanuit huis werkt. Het kan ook helpen om een LMS te gebruiken, zodat u alle presentaties, video’s, hand-outs en andere bestanden kunt vinden die u nodig hebt voor het trainen op afstand.

2. Verbeter de efficiëntie met extra tools

E-learning lijkt evenveel tijd te kosten als lesgeven in een klaslokaal, misschien zelfs meer. Maar tools, open-source technologie en andere apps kunnen uw werk gemakkelijker maken en een aantal van die uren voor het lesgeven aanzienlijk verminderen.

Hulpmiddelen zoals iSpring Learn kunnen bijvoorbeeld helpen met allerlei taken in een leeromgeving op afstand. U kunt formulieren en sjablonen voor het trainen gebruiken voor het in real time bijhouden van de voortgang van lerenden, cijfers, aanwezigheid, het bijhouden van opdrachten en meer.

Met een online leeromgeving kunt u ook uw lesmateriaal automatiseren, inclusief video materiaal, lezingen, opdrachten en gespreksvragen. Zo bespaart u tijd en kunt u meer tijd besteden aan lesgeven, het helpen van lerenden of het afwerken van andere taken.

U kunt geautomatiseerd materiaal ook delen als onderdeel van een online syllabus, zodat studenten weten wat hen te wachten staat en in hun eigen tempo kunnen werken.

3. Voeg nieuwe digitale leerervaring toe

Voeg waar mogelijk functionaliteit toe aan de online leerervaring die het voor lerenden aantrekkelijker maakt. Zo kunt u bijvoorbeeld virtual reality spelletjes integreren als leermiddel, zodat onderwijs leuk wordt voor mensen die op afstand kunnen leren. Het opzetten van een cursus kunt u met een goed LMS zo leuk maken als u zelf wilt.

4. Blijf werken aan uw professionele ontwikkelingsdoelstellingen

Met zulke enorme veranderingen in de leeromgeving is het belangrijker dan ooit om u te richten op uw professionele ontwikkelingsdoelstellingen. Probeer de snelle evolutie in onderwijsmethoden, de gebruikte technologie en tools en de huidige best practices voor het leren op afstand constant bij te houden.

Met de juiste tool is dit een stuk gemakkelijker omdat deze er voor zullen zorgen dat u constant weet wat er nieuw is voor uw cursisten. De juiste informatie hebben is daarom erg belangrijk.

5. Maak het vooral niet te complex

Een van de problemen voor veel trainers is bijvoorbeeld dat ze proberen alles opnieuw uit te vinden. U weet al welke informatie uw cursisten nodig hebben. U heeft bijvoorbeeld al goede PowerPoint presentaties waarvan u zeker weet dat ze de informatie op de juiste manier overbrengen. Probeer daarom niet alles opnieuw te doen omdat u de overstap maakt naar een online leeromgeving. Het is veel belangrijker om ervoor te zorgen dat u goed materiaal aanbiedt zonder dat u daarvoor een professioneel grafisch ontwerper hoeft te zijn.

Het daadwerkelijke opzetten van uw online leeromgeving

Nu weet u precies welke stappen u moet doorlopen om een goede online leeromgeving op te zetten. De volgende stap is het daadwerkelijk uitvoeren hiervan. Bijvoorbeeld door direct in te loggen op uw iSpring Learn account. Vanuit hier kunt u uw eigen bestaande PowerPoint presentaties gebruiken om interessant trainingsmateriaal te maken. U kunt het nu zelf 30 dagen gratis proberen om er zelf achter te komen hoe het u kan helpen bij het succesvol opzetten van een online leeromgeving.

iSpring Learn

Snel LMS

voor uw bedrijfskritische projecten

Snel LMS voor uw bedrijfskritische projecten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

iSpring Learn
Simpele tool voor uw online leeromgeving
Gratis Proberen