U gebruikt een oudere browserversie. Update naar de nieuwste versie van Google Chrome, Safari, Mozilla Firefox of Microsoft Edge voor de beste site-ervaring.

image/svg+xml image/svg+xml image/svg+xml image/svg+xml image/svg+xml fb-white-10x14fb-10x14 ok-white-10x19ok-10x19 twitter-white-18x14twitter-18x14vk-white-16x11vk

Feedforward is een concept dat werd geïntroduceerd door Marshall Goldsmith, bedrijfsopleider en coach. Als feedforward goed wordt toegepast, kan het contact bijdragen tot een betere werkplek door mensen te helpen voorbij de onzichtbare barrières te komen die hun productiviteit en prestaties belemmeren. Dat klinkt voor de meeste bedrijven natuurlijk wel interessant om op te lossen, maar hoe kunt u dit als training inzetten en optimaal het meeste uit een training halen?

Wat is feedforward precies?

Wat is feedforward precies? De feedforward betekenis is vrij gemakkelijk te begrijpen. Simpel gezegd richt het contact met feedforward zich op toekomstgerichte oplossingen. Als wij feedforward toepassen, richten wij ons op de toekomstige ontwikkeling van een persoon in plaats van zijn prestaties uit het verleden te bekritiseren en te beoordelen.

Bijvoorbeeld: wanneer iemand bij u komt voor advies over een bepaald onderwerp, richt u dan qua contact op het voorstellen van mogelijke oplossingen voor hun problemen, zonder commentaar te geven op hun eigen gedrag dat mogelijk tot dat probleem heeft geleid.

iSpring Learn LMS

Implementeer uw eigen feedforward samen met iSpring Learn.

Gratis proefversie Meer informatie

Een feedforward voorbeeld

In plaats van te benadrukken dat de klantenservice in het verleden minder goed is geweest (feedback) en dat vast te houden om medewerkers te bekritiseren, kan men in plaats daarvan suggesties geven over hoe men in de toekomst effectiever kan omgaan met de wensen van klanten en het verbeteren van het contact met klanten (feedforward).

1. Het is toekomstgericht

Training in feedforward geeft inzicht in hoe een situatie in de toekomst kan worden verbeterd in plaats van zich te richten op positieve of negatieve feedback van gebeurtenissen die al hebben plaatsgevonden. Met feedback methode lopen sommige teams het risico te gaan muggenziften over kleine fouten en op lange termijn een zware, negatieve omgeving te creëren. Bij de training met feedforward wordt de kennis van fouten uit het verleden alleen gebruikt om specifieke stappen te plannen om de persoon te helpen zijn doel in de toekomst te bereiken. Deze aanpak en training verlegt de focus van het kijken naar fouten uit het verleden naar het focussen op geoptimaliseerde en geavanceerde vaardigheden.

2. Het is zonder oordeel te vellen

Aangezien de feedforward aanpak zich laat kenmerken als gericht op verbetering voor de toekomst, is een training hierin erop gericht de ontvanger van de beoordeling te helpen betere doelen na te streven. Teamleden worden aangemoedigd tijdens een training om open en eerlijk te zijn tegen elkaar, waardoor de persoon die de beoordeling geeft zich beter kan inleven in de uitdagingen en mogelijkheden van de ontvanger. Tegelijkertijd moet de ontvanger dankzij de training in feedforward bereid zijn zwakke punten toe te geven om nuttig advies te krijgen voor toekomstige ontwikkeling.

3. Het versterkt positieve interpersoonlijke relaties tussen medewerkers

Feedforward versterkt positieve interpersoonlijke relaties

Een van de kenmerken van feedforward training is dat het zorgt voor opbouwende kritiek en vraagt de steun van teamgenoten. Door dit soort aanpak vaker toe te passen, raken medewerkers meer betrokken bij, en zich bewust van, waar de rest van hun team aan werkt. Andere medewerkers kunnen blijvende sterke en zwakke punten en verbeteringen bij hun collega’s ontdekken. Het opbouwen van dit bewustzijn dankzij een goede training is een gezonde stap naar een sterk verbonden, betrokken en mondig team.

4. Het kan u helpen barrières te doorbreken en sneller vooruitgang te boeken

Teamleden regelmatig om feedback vragen is in lijn met de kenmerken van een groeimindset. Een groeimindset betekent dat u regelmatig uzelf en uw doelstellingen evalueert en een missie heeft om voortdurend te verbeteren. Of dat nu gaat door middel van training of iets anders. Weerbaarheid, inspanning en leren zijn drie andere elementen die u in staat stellen de voordelen van een groeimindset te benutten. Door uw zwakke punten te erkennen en ze aan te pakken als specifieke verbeterpunten in een training, kunt u uw groei versnellen.

5. Het kan u helpen leiders binnen uw team te ontdekken

Feedforward kan u helpen leiders binnen uw team te ontdekken

Leiders moeten over verfijnde vaardigheden voor kritisch denken en reflectie beschikken. Als iemand in uw team voortdurend nadenkt, analyseert en op basis van zijn bevindingen nieuwe strategieën ontwikkelt, is hij wellicht geschikt om een eigen team te leiden. Een goede leider streeft ook naar verbetering en groei in zijn team, dus let op degenen die zich actief inzetten voor positieve feedback voor collega’s.

6. Het richt zich op de ontwikkeling van een betere toekomst

Inmiddels weten we dat feedforward positieve effecten kan hebben op onze toekomstige doelen voor zelfverbetering.

Stel u nu voor dat uw hele team feedforward evaluaties uitvoert na een goede training? Samen zou u uw doelstellingen kunnen afstemmen op een gecombineerd, hoger doel voor de verbetering van uw team of organisatie. In een gemeenschap of school kunnen kleinere teams of groepen leiders ook samenwerken om individuele doelen te oriënteren, zodat ze leiden tot een collectief, groter doel dat helpt bij de ontwikkeling van een betere toekomst.

Dat klinkt misschien als concept wel erg positief, maar zou wel kunnen betekenen dat na een goede training iedereen op zijn of haar eigen manier een positieve bijdrage levert aan de toekomst van uw organisatie.

De verschillen tussen feedforward en feedback

Er is niet een specifiek verschil tussen feedback en feedforward. Het probleem met feedback is dat feedback zich meer richt op acties uit het verleden, en met beoordeling op de fout van die acties.

Mensen die feedback geven, besteden misschien minder aandacht aan het voorstellen van objectieve en potentiële oplossingen voor toekomstige verbeteringen bij het geven van feedback. Met feedforward daarentegen kunnen mensen zich meer richten op het geven van potentiële, praktische en objectieve adviezen die nuttig zijn voor daadwerkelijke verbetering in de toekomst.

FeedforwardFeedback
Zorgt voor een impuls voor veranderingFeedback is statisch
Oplossingsgericht, verruimt de mogelijkhedenNoodzakelijk om te weten wat er is gebeurd, wijst op problemen
Is specifiekFeedback kan algemener zijn
Geen kritiek tijdens contactKan worden beïnvloed door persoonlijke vooroordelen/subjectieve mening
Geen oordeel tijdens contactKan (meestal) een oordeel met zich meebrengen
Bekrachtigt zo de kans op veranderingKan de vergissing/fout versterken
Sneller en efficiënterIs minder efficiënt en kan tijdrovend zijn

De stappen van de feedforward methode

Misschien klinkt een feedforward training al buitengewoon interessant voor u. Maar hoe begint een dergelijke optie precies? Dan weet u ook waar u precies op moet letten met betrekking tot een goede training.

  • Beschrijf het doel. De ontvanger en de aanbieder van het feedforward advies moeten het eens zijn over het doel van het individu die feedforward ontvangt. Inzicht in het doel helpt beide leden om duidelijke, actiegerichte verbeteringsgebieden te identificeren die leiden naar het specifieke doel.
  • Vragen om suggesties. Feedforward stelt personen in staat om op het moment zelf om inzicht te vragen, om hen te helpen betere beslissingen te nemen. Een goede training zorgt er dan ook voor dat u kritische vragen kunt stellen. Als u vaak even stilstaat om kritisch na te denken over beslissingen, verhoogt u het aantal mogelijkheden om hulp en begeleiding te vragen.
  • Luister goed. Het advies dat u van uw feedforward partner krijgt, kan zeer nuttig zijn. Daarom gaat een goede training ook over echt goed luisteren. In sommige gevallen kan het advies ook niet goed passen bij uw huidige doel of volgende actie, maar misschien is het later wel nuttig. Aangezien feedforward toekomstgericht is, kan het de moeite waard zijn om ideeën die u op dat moment niet gelijk gaat of kunt gebruiken in elk geval op te schrijven voor toekomstig gebruik.
  • Toon waardering. Het is bewezen dat het tonen van uw waardering voor teamleden de kans vergroot dat zij u in de toekomst opnieuw willen helpen. Het is een kleine (maar ongelooflijk belangrijke) stap om goedbedoeld advies te krijgen van iemand die het beste met u voor heeft. Voor sommige mensen is dit een standaard stap, voor anderen is het iets dat ze via een training moeten leren.
  • Draai de rollen om. Als u met uw teamlid of partner samenwerkt, kunt u hem of haar om de beurt ook wat inzichten verschaffen. Samen verder bouwen kan u beiden meer tijd en gelegenheid geven om na te denken en te brainstormen over wat u precies kunt doen om succesvol te zijn.

Hoe feedforward in een organisatie tot stand kunt brengen met het iSpring Learn platform

Zodra u gaat beginnen met het inzetten van een nieuwe manier van feedback geven dan is de juiste training erg belangrijk. Vooral bij het inzetten van een nieuwe manier van denken is het geven van de juiste handvaten (en dus de juiste training) van cruciaal belang. Daarom is het belangrijk dat u een methode heeft om ervoor te zorgen dat mensen weten hoe ze feedforward kunnen inzetten en hoe ze het daadwerkelijk gaan toepassen. U kunt bijvoorbeeld zelf feedforward voorbeeldvragen bedenken en deze aangeven als goede concepten voor contact op de feedforward training.

iSpring Learn platform

Een goede manier is bijvoorbeeld een training op te zetten in iSpring Learn. Hier kunnen medewerkers op een leuke manier hun training doorlopen en ook gelijk het daadwerkelijk zelf in de praktijk brengen. Door het gebruik van een feedforward voorbeeld en het daarna zelf kiezen welke optie het beste past zullen medewerkers er ook meer aan overhouden. Met iSpring Learn is het veel gemakkelijker om feedforward stappen te nemen door gebruik te maken van de rapportagefunctie, gepersonaliseerde trainingen toe te wijzen en interessant materiaal te maken. Het is mogelijk om dankzij een gratis proefperiode van 30 dagen het zelf uit te proberen en op deze manier en te bepalen of deze manier van training geven ook past bij uw wensen.

De conclusie over een feedforward training

Als u iets nieuws leert, kan het bijzonder gemakkelijk zijn om u te concentreren op alle fouten van uw eerste inspanningen. Het kan soms best moeilijk zijn om niet te denken aan hoe u dat beter had kunnen doen, of dit sneller had kunnen doen, of wat voor verbetering dan ook. Misschien als u de ene stap wel had gedaan of juist niet, misschien had u dan uw training sneller kunnen afronden.

Maar het verleden is helaas onherroepelijk. Gelukkig heeft u de toekomst volledig in eigen hand. Zeker als u een goede training gaat opzetten met het inzetten van iSpring Learn.

Neem de tijd om uw doelstellingen te bepalen, de juiste informatie te verzamelen en u voor te bereiden op het bereiken van uw doelstellingen door samen met uw team feedforward evaluaties uit te voeren na het inzetten met een goede training. Samen kunnen u en uw collega’s elkaar ondersteunen op weg naar voortdurende ontwikkeling en toekomstgericht succes. En als u zeker wil weten dat u de training op de juiste manier inzet, kies dan voor de gratis 30 dagen proefperiode van iSpring Learn, zo kunt u zelf kijken hoe het u kan helpen met het opzetten van de juiste training voor het inzetten van feedforward.

iSpring Learn

Snel LMS

voor uw bedrijfskritische projecten

Snel LMS voor uw bedrijfskritische projecten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

iSpring Learn
Juiste LMS voor feedforward integratie
Gratis Proberen